Miért van rossz szaga az izzadtságnak? Mutatjuk a tudományos okokat!

hónalj, izzadás Forrás: Unsplash / Noah Buscher
A 48 órán át ható dezodorok korában már nem kell attól tartanunk, hogy sertéspörkölt szagú csíkot húzunk magunk után, ha tombol odakinn a kánikula vagy elborít a stressz. De vajon miért olyan intenzív szagú eredetileg a hónaljunból párolgó testnedv, ha a homlokunkon gyöngyöző izzadtság például teljesen neutrális?

Nyár, izzadás, dezodor, parfümök – kell-e magyaráznunk, hogy civilizált emberek lévén megállás nélkül küzdünk az izzadtság és a belőlük áradó szagok ellen? Nade honnan jönnek egyáltalán a szagok? A Yorki Egyetem kutatói bukkantak rá a megoldásra: a főkolompos nem más, mint a „BO enzim”, amely bizonyos baktériumokban rejtőzik el a hónaljunk alatt. A BO egy rövidítés, a body odour (testszag) kifejezés első betűiből rakták össze.

Korábbi tanulmányokban is megkísérelték már beazonosítani az izzadságszag forrását azáltal, hogy konkrét baktériumokat elemeztek, amelyek a hónunk alatt tenyésztek. A hónalj ugyanis számos baktériumpopulációnak ad otthont, amely a bőr természetes mikrobiómájának részét képezi. Ám ez az új tanulmány szintet lépett: sikerült megállapítani, hogy a Staphylococcus hominis nevű mikroba egyike a testszag legfőbb felelőseinek. A kellemetlen szag a verejtékmirigyeken keresztül távozik.

A tudósok azt is felfedezték, hogy az említett baktériumok belsejében lakozik ez a bizonyos BO enzim, amely az izzadságszagot kiváltja. Ez az enzim a verejtékmirigyekben levő baktériumokból egy tioalkoholos mellékterméket állít elő. A kutatók szerint végre sikerült rekonstruálni bizonyos baktériumok mechanizmusát, amellyel a szagmolekulákat termelik.

Ez a felfedezés kulcsfontosságú lehet és segíthet abban, hogy kifejlesszünk olyan hatóanyagokat, amelyek a BO enzim termelését akadályozzák meg és ezáltal érintetlenül hagyják a hónalj mikrobiómáját
– újságolja a tanulmány egyik szerzője, Michelle Rudden.

A BO enzim az idők kezdete óta létezik, legalábbis a homo sapiensnél jóval régebben, állítják a kutatók, ami azt is jelenti, hogy az emberi evolúciót megelőzően is jelen volt; abban lehetett az emberelődök segítségére, hogy a szagokkal küldjenek jeleket egymásnak. A tanulmányszerzők szerint fantasztikus érzés volt felfedezni egy több tízmillió éves baktériumfajtát.

Galériánkban olyan sztárokat mutatunk, akik nem használnak dezodort!