Darázs- és méhcsípés: mi a teendő?

Darázs- és méhcsípés: mi a teendő?
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Nemcsak mi vagyunk nyáron a legtöbbet a szabadban, hanem a darazsak és a méhek is a meleg hónapokban a legaktívabbak. Egy kis odafigyeléssel persze elkerülhető a találkozások kellemetlen változata; de mi a teendő, ha - mondjuk - belelépsz egy darázsba a strandon? Vagy ha csak azt látod, hogy a gyereked sírva rohan feléd, hogy megcsípte valami: miből tudod, darázs vagy méh volt-e az elkövető? És mik az allergiás tünetek?

A családi kertünkben van egy cseresznyefa, amelyikről - karanténos otthonülés ide vagy oda - képtelenek voltunk leszedni a termés nagyobb részét. A túlérett cseresznyék döntő hányada előbb-utóbb magától lehullott, így nem is csoda, hogy reggel héttől késő délutánig folyamatos volt a darázsdöngés a fa körül. És természetesen volt valaki, aki egyik este, amikor már nem volt olyan látványos a rovarok jelenléte, mezítláb sétálgatott a kertben: én. Egy óvatlan lépés után aztán káromkodva és fél lábon ugrálva vettem az irányt a fürdőszoba felé, hogy minél hamarabb egy kád hideg vízbe tehessem a lábam. Közben azon gondolkoztam: vajon tényleg helyes ez a módszer darázscsípés ellen?

Darazsak VS méhek

Mivel a méhek alapvetően kevesebben vannak, nagyobbak és nem olyan agresszívek, mint a darazsak, általában azt gondoljuk, hogy a csípésük is sokkal veszélyesebb. Pedig ez nincs így: a két csípés erőssége és tünetei megközelítőleg azonosak. Akár darázs, akár méh csípett meg, ugyanazt fogod tapasztalni: égető fájdalmat, amely szinte rögtön lüktetni is kezd, a csípés környéke pedig gyakran bepirosodik és feldagad - és gyakran sajnos viszket is, arra ingerelve, hogy hozzáérj, amitől csak még jobban fog fájni.

Kevesen tudják, hogy a legfőbb különbség a két rovak között az, hogy míg a méhek vegetáriánusok, addig a darazsak mindenevők: ezért van, hogy míg a méheket általában legfeljebb a nagyon élénk színű felsőnk vonzza (ha virágnak nézi), addig a darazsak folyton ott vannak a kerti grillpartijainkon és a strandon vásárolt hamburgerünk körül is.

Mindkét rovar, ha megcsíp, méreganyagot juttat a szervezetbe. Viszont a méhek sokkal nagyobb árat fizetnek a csípésért, mint a darazsak, hiszen ők a csípéstől elveszítik a fullánkjukat és el is pusztulnak (a pontosság kedvéért: ez csak a házi méhekre igaz, de Magyarországon ez messze a leggyakoribb méhfaj). Emiatt aztán, ha nem tudod, mi csípett meg téged vagy valamelyik szerettedet, az ökölszabály ez: ha látod a rovar apró, fekete, pálcikaszerű fullánkját (és a hozzá kapcsolódó kis méregzsákot) kiállni a csípés közepéből, akkor méh volt; ha nem, akkor pedig darázs. Fontos, hogy a méh fullánkját ne a két ujjad közé csippentve szedd ki, ezzel ugyanis összeszorítod a fullánkot, így a benne lévő maradék méreganyagot is a szervezetedbe juttatod, amivel továbbfokozod a csípéssel járó tüneteket. Ehelyett a legjobb, ha a bőrhöz (vagyis a fullánk tövéhez) minél közelebbről indítva kipöccinted a fullánkot a csípés közepéből.

Allergiás tünetek

Vannak emberek, akik allergiásak a rovarok mérgében található egyes fehérjékre - náluk ezért a rovarcsípés sokkal erősebb hatásokat vált ki, mint a többieknél. A rovarcsípésallergia egyáltalán nem gyakori, és mértékében is nagyon különbözhet az egyes embereknél - ahogy más allergiák esetén, itt is vannak enyhe, közepes és súlyos esetek. Egy azonban biztos: ha időben felismerjük, hogy allergiás reakcióval van dolgunk és súlyos esetben orvost hívunk, kivédhetők a bajok.

A rovarcsípés-allergia egyik tünete az, ha a fentebb sorolt tünetek a szokásosnál sokkal erősebben jelentkeznek, pl. ha tíz centisnél is nagyobb duzzanat keletkezik a csípés körül. Az ilyen esetek többnyire orvosi beavatkozás nélkül is jól kezelhetők, a tünetek allergiagyógyszerrel enyhíthetők és néhány nap alatt elmúlnak. Súlyosabb esetben azonban megjelenhetnek az egész testre kiható általánosabb reakciók is: csalánkiütések, szédülés. Az igazán súlyos esetek tünetei a hányás, az ájulás, a nehéz légzés, fulladás - ha ilyet tapasztalunk, azonnal hívjuk a mentőket!

Kép
forrás: Pixnio

Kalcium és kettébe vágott paradicsom: van ezeknek értelmük?

A rovarcsípésekkel kapcsolatban két népi hiedelem is él. Emlékszem, hogy gyerekkoromban, amikor megcsípett egy darázs, a nagymamám kettévágott egy paradicsomot és azzal kente be a helyét; de hallottam, hogy mások citrommal csinálják ugyanezt. Emögött az az elgondolás áll, hogy a darázs mérge lúgos kémhatású, amelyet a gyümölcsökben lévő savak semlegesíteni tudnak. Számos portálon olvasható az is, hogy ezzel szemben a méh mérge savas, így arra valamilyen gyenge lúgot, pl. vízben oldott szódabikarbónát érdemes önteni.

A vonatkozó kutatások szerint a helyzet ennél sajnos valamivel bonyolultabb: ugyan ez a savas/lúgos felosztás nem teljesen légből kapott, ahhoz eléggé leegyszerűsítő, hogy kételkedhessünk abban, hogy ezek a népi gyógymódok tényleg olyan mértékben enyhítik a tüneteket, amivel már érdemes számolni. Egy viszont biztos: káros hatása nincs annak, ha citrommal vagy szódabikarbónával kenegeted a bőrödet, ezért ezeket a módszereket kockázat nélkül letesztelheted. Meg aztán placebó is van a világon: könnyen lehet, hogy egy félbevágott paradicsom nagyon meg fogja nyugtatni a gyerekedet, és a baj máris sokkal kisebbnek fog tűnni, mint előtte.

A másik népi hidelem szerint a kalcium sikerrel képes enyhíteni az allergiás tüneteket, így segít a méh- és darázscsípések ellen is. Ez minden hiteles forrás szerint teljes tévhit; még 2017-ben magyar orvosok is nyílt levelet adtak ki, hogy eloszlassák az ezzel kapcsolatos félreértéseket. A kalciummal nem az a fő baj, hogy egyáltalán nem segít az allergiás tüneteken, hanem az, hogy sokan érdemi kezelés helyett bíznak a kalciumban, ami súlyos allergiás esetekben - amikor a kezelés létfontosságú és nem csak a tünetek enyhítését szolgálja - komoly egészségügyi kockázatot jelent.

Ha súlyos tüdőgyulladásom van, nem dőlhetek hátra nyugodtan csak azért, mert alaposan bekentem magam naptejjel.

Akkor mi az, ami használ?

A hidegvizes borogatás tényleg javallott a csípés kezelésére - tehát nem tévedtem, amikor beletettem a lábamat egy kád hideg vízbe. Ennél eggyel fejlettebb technológia a jegelés - a jégkockát vagy a fagyasztóból kivett mirelitborsót óránként 15-20 percre érdemes egy vékony textilen keresztül (ne közvetlenül, nehogy a jég fagyási sérülést okozzon) a csípésre helyezni, sőt a duzzanat csökkentése céljából enyhén rá is nyomni.

Enyhe tünetek kezelésére leginkább a recept nélkül kapható antihisztaminok, vagyis allergiagyógyszerek ajánlottak. Bármilyen furcsa is, a szervezet a rovarcsípésre adott válasza leginkább az allergiás reakciókkal rokon. Ezek közül a loratadin és a cetirizin hatóanyagúak számítanak igazán korszerűnek, és számos gyártónak van is ilyen készítménye - a témával kapcsolatban érdemes átfutni ezt a cikket és betárazni valamelyikből a családi nyaralás előtt.

A rovarcsípés, amennyiben nem vagyunk kifejezetten allergiásak rá, nem jelent kimondottan nagy kihívást a szervezetünk számára. Egy egyszerű darázscsípés másnapra már lelappad, a harmadik napra pedig a duzzanat is teljesen eltűnik. Bízzunk a gyerekek szervezetében - hiszen mindannyian ezeregy példát láttunk már arra, hogy ők még gyorsabban túlesnek az ilyesmiken, mint a felnőttek. A legfontosabb azonban az, hogy ha csípésallergiás tüneteket észlelünk magunkon vagy a gyerekünkön, ne hezitáljunk, hanem azonnal hívjunk orvost!

és hogy mit tehetsz még a stresszmentes családi nyaralásért? kattints a galériára és megtudod!

Nézd meg a galériánkat>5 kép
Tippek a stresszmentes családi nyaralásért
Tovább olvasok
Kép
Fördős Zé interjú arról, miért lett belőle "futóbolond"

Bár a neve a főzéssel és az ételekkel forrt össze, a sport régebb óta az élete része, ráadásul a futás az egyik szenvedélye, szóval itt a helye nálunk! Azon túl, hogy kifaggattuk futási szokásairól, arra is megkértük, mutassa meg az egyik kedvenc futóösvényét, így a fotósorozaton ezt láthatod.

Kép
Laktató uzsonnák Marton Adrienntől iskolakezdésre

A hosszúra nyúlt szünet után ismét becsöngetnek az osztálytermekbe, így újra felmerül a kérdés: mi kerüljön az uzsonnás dobozba. Marton Adrienn gasztroműsorvezető egyedi recepteket gyűjtött egy csokorba, hogy ezzel is segítse a szülőket.

Kép
A lapos hashoz vezető út 5 legegyszerűbb lépése

A lapos has olyan cél, amire titokban, ha nem is mindenki, de a többségünk vágyik. De ha hosszú ideje hiába próbálod megvalósítani ezt az álmodat, jó ha tudod, hogy nem vagy egyedül: a hasi zsír az egyik legmakacsabb területe a testünknek, így még a sikeres diétázók is nehezen szabadulnak meg tőle.

Kép
7 év 98 napunk van megmenteni a Földet: New York-ban elkezdődött a visszaszámlálás

A szeptember 21-27. között zajló Klímahét alkalmából az ikonikus New York-i Metronome óra egyfajta klímaórává változott: a 24 méter széles kijelző arra figyelmeztet, mennyi időnk van még cselekedni a bolygónkért.

Kép
Napi horoszkóp szeptember 24.: az Ikrekre nehéz döntés vár, a Skorpiókra nagy kihívások várnak

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

Kép
Bölcsészből IT-s – pálfordulások a pálya során

Mindannyian ismerjük a rosszmájú vicceket, arra vonatkozóan, hogy bölcsészként az ember lánya sosem fog normális munkát találni. Ez persze közel sem igaz, sőt! Ahogy a példa is mutatja, épp, hogy bármi lehet belőle.

Kép
Hány fokos mosással lesznek tényleg tiszták.a ruhák?

Egészen megdöbbentő mekkora különbségek vannak az egyes mosóprogramok hatékonysága között.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem