Csak szeretnénk azt hinni, hogy 21. századi, modern szülők vagyunk

Borítókép: Csak szeretnénk azt hinni, hogy 21. századi, modern szülők vagyunk Forrás: Getty Images
Amíg képtelenek vagyunk szembenézni a változó világ kihívásaival, nem ismerjük fel, hogy a régi mintáinkat már nem alkalmazhatjuk, s hogy mik azok a jövőbiztos kompetenciák, amik a gyerekeink boldogulását segíthetik; nem is leszünk azok. Pánikolni nem kell, felkészülni viszont annál inkább. Az Edisonplatform segít, hogyan.

Bizonytalanság, mint inkább a tudatosság jellemzi a mai szülőket a saját szerepük kapcsán; ami nem is igazán meglepő. Nem vagyunk ugyanis könnyű helyzetben, egy nagyon gyorsan változó és digitalizálódó világ komplex kihívásaiban kell helytállnunk. Szülőnek lenni eddig sem volt egyszerű, de most talán még nehezebb feladat – ezt igazolja vissza az Edisonplatform Steigervald Krisztián generációkutatóval készült közös, országos reprezentatív felmérése.

Az Edisonplatform célja a jó gyakorlatok felkutatásán és elismerésén túl, hogy összekapcsolja a vállalatokat, a gyerekeket fejlesztőket, szülőket, és így újabb együttműködések és fantasztikus programok szülessenek, amelyek minél több gyerekhez elérnek.

A kutatás azt vizsgálta, mit gondolnak a magyar szülők a jövőről, a munkaerőpiac átalakulásáról, arról vajon milyen jövőbiztos tudásra és kompetenciákra van szükségük a gyerekeknek, hogy felnőve megtalálják majd a boldogságukat, és hogy szerintük ők maguk mit tudnak értük tenni.

Bár a megkérdezettek többsége kifejezetten modern, digitális szülőnek tartja magát; mégis kevesen érzik feladatuknak, hogy a digitális világban való biztonságos eligazodásban segítsék a gyerekeiket, hiszen felhasználóként nem is ismeri azokat a platformokat, amiket a fiatalok használnak (lásd TikTok). A sikerszakmákról való elképzelésink is sokkal inkább a tradicionálisak, mint modernek. Míg a szakértők többsége arról beszél, hogy a jövő egyik része az informatikusoké és a humanisztikus szakembereké (pszichológus/tanácsadó);

az Edisonplatform által megkérdezett szülők szemében ezek a szakmák nem különösebben számítanak értékesnek.

Ők továbbra is a klasszikus foglalkozásokat, azok közül is az orvosi, tanári, vagy mérnöki pályát látják leginkább időtállónak, de felértékelődtek az utóbbi időben a kétkezi munkák is (villanyszerelő, kőműves, ács, szobafestő). Youtuberként pedig egyetlen szülő sem szeretné látni a gyerekét – a válaszadók közül legalábbis.

Vajon a gyerekek mit gondolnak erről?

Érdekes és elgondolkodtató tendenciák rajzolódtak ki abban a kérdésben is, hogy a szülők szerint mely készségek lennének a jövő kulcsai. Bár a kitartás, a problémamegoldás és az alkalmazkodókészség is “toplistás” a boldoguláshoz szükséges kompetenciák sorában; az empátia, a nyitottság vagy a kezdeményezőképesség ugyanakkor az utolsó helyeken szerepel.

Új fogódzók kellenek, a régi minták helyett

Míg 2021-ben a még a kiszámíthatatlan jövő volt a szülők legnagyobb félelme, idén - nem meglepő módon - a társadalmi instabilitás (háború), és a gazdasági válság kerültek félelmeink középpontjába. 10-ből 9 szülőnek ez árnyékolja be a gondolkodását, ugyanakkor ez a félelem csak rárakódott az eddigiekre; így például a klímaváltozásra, vagy egy újabb pandémia kitörésére.

Azzal kell szembenéznünk, hogy az általunk ismert, nekünk megtanított régi recepteket, fogódzókat el kell engednünk, a szüleink által mutatott példára nem támaszkodhatunk. Idejétmúlt lett. Magunk kell hogy megtaláljuk a saját és gyerekeink boldogulásához vezető utat. Mégis hogyan? Az Edisonplatform több támpontot is ad ehhez, amikről Galéránkban olvashatsz.

3+1 tipp, hogyan tudod jól felkészíteni gyermekedet a jövő ismeretlen kihívásaira