Megnéztük "Az elveszett lány"-t és azonnal leültünk játszani a gyerekeinkkel

Borítókép: Megnéztük "Az elveszett lány"-t és azonnal leültünk játszani a gyerekeinkkel Forrás: Pixabay.com/ Sasint
Először nagyon-nagyon dühös voltam, amiért Maggie Gyllenhaal elvett 2 órát az életemből ezzel a zagyvasággal. Aztán eltelt néhány nap, és emésztgettem amit láttam. Végül be kellett látnom, hogy többször is magamra ismertem ebben a rendkívül kényelmetlen moziban. Végre én is megnéztem a filmet és, bár a többi portálhoz képest pár napos csúszással – tudjátok hogy megy ez két kisgyerekkel – a véleményemet is megírtam róla. Kovács Móni írása.

Nagyon örülök és nagyon fontosnak tartom a női rendezők női sorsokról szóló alkotásait. Maggie Gyllenhaal nőként és anyaként egyértelműen hozzátette a filmhez a saját tapasztalatait. Senki más nem tudja ilyen tűélesen ábrázolni azt, amikor a gyerekeid már teljesen az idegeidre mennek, csak az, aki maga is átélte.

A film alaptörténete csupán annyi, hogy egy nő (Leda – Olivia Colman, fiatalabb énjét Jessie Buckley alakítja) egyedül érkezik Görögországba nyaralni. A kedves gondnok, Lyle (Ed Harris) az, aki a szálláson fogadja, és azonnal sejthető, hogy többször is találkozni fognak – hiszen ez egy nagyon kis falu, mindig mindenki összefut mindenkivel. Leda professzor, és dolgozni érkezett az idilli, tengerparti faluba. Amikor leül a kihalt partra dolgozni, hamarosan feltűnik egy család, ahol egy gyönyörű anyuka, Nina (Dakota Johnson) és kislánya Elena azonnal felkelti az érdeklődését. A kislány hamarosan eltűnik, az egész strand őket keresi. Felvillannak előttünk Leda anyaságának képei is: amikor Bianca nevű lányát keresi a parton, a mostanihoz kísértetiesen hasonló helyzetben.

Ettől a naptól fogva se veled-se nélküled kapcsolatba kerülnek ők ketten.

Magunk sem tudjuk eldönteni, hogy rokon- vagy inkább ellenszenv van közöttük. Közben folyamatosan ismerjük meg Leda fiatalabb énjét: hogyan bánt a gyermekeivel, milyen kapcsolata volt a férjével, mennyire volt boldog illetve boldogtalan a családban. Ezzel párhuzamosan zajlanak az események a jelenben is: az eltűnt kislány megkerül, viszont az ő babája is eltűnik. Leda furcsa, zagyva, értelmetlennek tűnő cselekedetei bennünket is összezavarnak – én őszintén nem tudtam eldönteni, hogy ez a nő teljesen 100-as vagy sem. De talán nem is ez a lényeg. Egyszerre tudtam rá haragudni, és sajnálni őt. Ez a legtöbb szereplőről ugyanígy elmondható.

Soha nincs egy perc nyugta sem

A filmben több olyan dolog is van, ami engem megfogott, és talán a rendező szerint is jelentése lehet. Az első ilyen, hogy Ledának soha nincs egy perc nyugalma sem. Hiába 48 éves, hiába nőttek fel a lányai, úgy tűnik hogy az, amit a gyerekekkel átélt, már egész életében elkíséri. Tulajdonképpen semmit nem tud nyugodtan csinálni. Amíg kicsik a gyerekek, nem tud dolgozni, nem tud pihenni, de még maszturbálás közben is rárontanak a lányai. A nyaralás alatt nem tud nyugodtan írni, filmet nézni a moziban, vagy épp nyugodtan megvacsorázni az étteremben. Valaki állandóan megzavarja, és ez kellemetlenül ismerős lehet minden kisgyerekes anya számára.

A cikk itt még nem ért véget.

A folytatásért kattints ide!

Anyaságból bukta?

Nézd csak meg galériánkat: