Akkor most tényleg a kutyák is vegánok lesznek?

Borítókép: Akkor most tényleg a kutyák is vegánok lesznek? Forrás: Camylla Battani/Unsplash
Több kutatás megerősíti, hogy a húsmentes kutyatáplálás még mindig jobb, mint a feldolgozott adalékanyagoktól hemzsegő konzervek és száraztápok, amikkel nap mint nap etetjük a kedvencünket.

A kutya az ember legjobb barátja – tartja a mondás. Nem csoda tehát, hogy közel 500 millió kutyust tartanak világszerte, és hogy a kutyaeledelipar virágzik. Tavaly a globális piac értéke közel 97 milliárd dollárra rúgott.

Csakhogy van egy kis bibi ezekkel a kutyaeledelekkel

A kutyabarát Jan Rasmusen, a kutyatulajdonosok fogyasztóvédője és a Scared Poopless: The Straight Scoop on Dog Care című könyv díjnyertes szerzője szerint, a piacon található kutyaeledelek nagy része túlságosan feldolgozott (a száraztápok és konzerves eledelek egyaránt).

„Az erősen feldolgozott gyorsételek, mint a hamburgerek, sültkrumplik és a tacók stb.), komoly egészségügyi problémákat okozhatnak az embereknek. Hogyan lehet jó akkor a kutyák számára?” - írta a Dogs Naturally Magazine című lapban. "Csak a nagy kutyaeledel-gyártók gondolják, hogy ennek a nonszensz elképzelésnek van értelme.” Azt is hozzátette, hogy amit a saját egészségünkkel teszünk a feldolgozott ételek kapcsán, azt sajnos a kutyáinkkal is megtesszük." Az alapanyagok feldolgozása ráadásul megváltoztatja a bennük lévő kukoricafehérjék emészthetőségét. Publikált tanulmányok szerint ennek emészthetősége 60-90% között mozog.

Változások a kutyaeledelek terén

De a jó hít, hogy a fogyasztók úgy tűnik egyre inkább eltávolodnak a feldolgozott eledelektől, és másfajta ételeket választanak kedvenceiknek. Egyesek az organikus, jó minőségű húsmárkákat választják, míg mások a húsos fogásokat teljesen elhagyják, és csakis növényi eredetű, teljesértékű ételekkel etetik kedvenceiket.

Idén a Forma-1-es szupersztár, Lewis Hamilton címlapokra került, miután bejelentette, hogy brit bulldogját, Roscoe-t tisztán növényi étrendre szoktatta.

Az Instagramján azt írta:

Mióta vegán lett, a bundája sokkal puhább, a mancsai meggyógyultak, már nem sántít, megszűntek az ízületi gyulladásos fájdalmai, és könnyebben veszi a levegőt.

Hamilton megfigyeléseit pedig a tudomány is alátámasztja! Dr. Andrew Knight állatorvos-szakértő, hosszútávon vizsgált 12 kutyaeledel márkát, volt köztük vegán és húsalapú eledel is, majd arra jutott, hogy a kutyusok számára tökéletes a vegán étel is, ha azok táplálkozás szempontjából teljesértékűnek bizonyulnak.

Úgy tűnik Hamilton nincs egyedül kutyája vegán étrendjével kapcsolatban. Egy online felmérés szerint a kutyatulajdonosok 35 százaléka nyitott a váltás gondolatára. Egy dolog azonban nagyon fontos: mielőtt megváltoztatnád kedvenced étrendjét, mindenképp kérd ki egy állatorvos tanácsát az ügyben, akár lassan ismertetnéd meg a kutyáddal a növényi eredetű ételeket, akár drasztikus étrendváltozást eszközölnél nála. És minden esetben törekedj rá, hogy gondosan összeválogatott alapanyagokból készült termékeket válasz kedvencednek, ami kellő mennyiségű borsófehérjét is tartalmaz, például lencse, csicseriborsó, vagy fava bab alapú eledeleket, és lehetőség szerint azok tartalmazzanak minél kevesebb mesterséges összetőt.

Forrás: livekindly.co

Tippek a kutyád szeparációs szorongása ellen