Ma van a nemzeti ölelés napja! 8 aranyos, ölelkező állattal ünneplünk

Borítókép: Ma van a nemzeti ölelés napja! 8 aranyos, ölelkező állattal ünneplünk Forrás: Getty Images
Bár az ölelés világnapját októberben ünneplik, Magyarországon a nemzeti ölelés napja július első szombatjára esik. Az egyértelmű, hogy egy ölelés mennyire jól tud esni mindkét fél számára, de azt tudtad, hogy mennyi pozitív élettani hatással bír? Sőt, hogy az állatok is sokszor fejezik így ki szeretetüket és ragaszkodásukat? Cikkünkben bebizonyítjuk!

Először is: miért jó az ölelés?

A kulcsszó az oxitocin, azaz a boldogsághormon, mely szülés közben is felszabadul a szervezetben és olyan akciót indít el az agyban, amely csökkenti a stresszt és a szorongást. Az ölelés során is nő az oxitocin termelése, de nem mindegy, hogy meddig tart az a bizonyos ölelés! Egy hosszan tartó, legalább 20 másodperces ölelés viszont már elegendő ahhoz, hogy beinduljon az oxitocintermelés és megfelelő legyen a szervezetünkben a kortizolszint, azaz csökkenjen a stressz-hormon.

Azt tudtad, hogy először 1986-ban az USA-beli Michigan államban gondoltak arra, hogy az ölelést megünnepeljék és felhívják a figyelmet erre a nagyon egyszerű, de kedves gesztusra?

Forrás: Getty Images
Az ölelés nemcsak jólesik, de számos pozitív hatása is van!

Ha már hormonok…

Az ölelés nemcsak az oxitocin, hanem a dopamin és a szerotonin termelését is serkenti, melyek mindegyike a boldogságunkért felel. Ezen felül segíthet elkerülni a depresszió és az alvásproblémák kialakulását, melyért az alacsony szerotonin-szint felelős.

Mit nyerhetünk még egy ölelés által?

Az ölelés csökkentheti a vérnyomást, jókedvre derít, megnyugtat, segíthet legyőzni a félelmeinket és még a fájdalmat is csökkentheti. Így talán nem is is meglepő, hogy nemcsak az emberek, de…

…állatok számára is fontos!

Kutatások bebizonyították, hogy az oxitocin szintje nemcsak az emberek, hanem például a kutyák szervezetében is megemelkedik, amikor a gazdájukkal játszanak. Sőt, egyes állatok dopaminszintje is növekszik párzás után, amely ahhoz járul hozzá, hogy a párok együtt maradjanak és együtt gondoskodjanak a kicsinyeikről.

Ölelj meg!
Forrás: Getty Images

Szóval mindent összevetve az ölelés nemcsak jólesik, hanem rengeteg pozitív hatással is bír! És valljuk be, az ölelkező párok és állatok már csak puszta látványától is jókedvre derülhettek!

Nézd végig galériánkat, ahol bebizonyítjuk!