„Nem segítek a feleségemnek a házimunkában és a gyereknevelésben" – mondta egy apa, de a csattanó csak ezután jött

Borítókép: „Nem segítek a feleségemnek a házimunkában és a gyereknevelésben" – mondta egy apa, de a csattanó csak ezután jött Forrás: Mart Production / Pexels
A négygyermekes apuka videóját eddig több mint 7 millióan látták TikTokon, és közel 15 ezer komment érkezett rá – és szinte mind dicséret!

A 32 éves J.R. Minton Texasban él feleségével és 4 gyerekükkel, akik 1 és 7 év közöttiek. Nemrég még csak egy átlagos UPS-futár volt a sok közül, ám mostanra milliók ismerték meg arcát és nevét, köszönhetően egy videónak, amiben őszintén elmondta a véleményét a házimunkáról és gyereknevelésről.

„Nem segítek a feleségemnek a főzésben, nem segítek neki a takarításban, a mosásban, a gyerekek gondozásában, semmi ilyesmiben" – kezdte a videóban, de mielőtt bárki kiakadhatott volna rá, meglepő fordulatot vett. „Mert azt teszem, amit apaként és férjként tennem kell. Főzök, takarítok, mosok, gondozom a gyerekeket. Nem a feleségemnek segítek, mert ezek az én feladataim is. Meg kell változtatnunk, ahogy erről gondolkozunk és beszélünk. Nőj fel, és legyél férfi!"

Az üzenete pedig világszerte telibe talált, hiszen még mindig a nők, anyák végzik a láthatatlan munka oroszlánrészét, mindezt gazdasági és társadalmi megbecsülés nélkül. A KSH legutóbbi felmérése szerint Magyarországon a nők naponta majdnem háromszor több időt töltöttek el főzéssel, mosogatással, takarítással, mosással, vasalással, felnőttek és gyerekek ápolásával, mint a férfiak. Bár szerencsére javuló tendencia figyelhető meg, még mindig messze vagyunk attól, hogy számottevően változzon a helyzet, akár nálunk, akár Amerikában.

Forrás: Shvets Production / Pexels
Az Eurobarometer 2017-es vizsgálata szerint a magyarok közel 80%-a úgy véli, hogy a nők elsődleges feladata az otthonukról és családjukról való gondoskodás.

J. R. Minton is éppen ezért készítette a videóját. „Elsősorban azoknak a férfiaknak szántam, akik nem hajlandók szabadságot kivenni, ha a gyerekük beteg, mondván az nem az ő felelősségük. Akik szerint az egyetlen feladatuk az, hogy pénzt keressenek, minden más pedig a feleségük dolga. Nagyon sok családnál még ma is ez az egyenlőtlen felállás jellemző" – magyarázta a Good Morning America című reggeli beszélgetős műsorban. Bizony, a videót rövid idő alatt annyira felkapták a közösségi oldalakon, hogy az egyik legnépszerűbb talkshow-ban is téma volt.

A négygyerekes Minton videójára a legtöbben pozitívan reagáltak, de akadt olyan is, aki nem értett egyet vele. Az alábbi galériába kigyűjtöttük a legerősebb kommenteket: