Borítókép: Az orron beszippantott kavicsok nyomában, avagy mit tegyek, ha a gyerekem valamit feldugott az orrába? Forrás: Getty images

Az orron beszippantott kavicsok nyomában, avagy mit tegyek, ha a gyerekem valamit feldugott az orrába?

Miután az embernek megfogan egy élet a testében, folyamatos aggodalom veszi kezdetét. De, amikor ez a kis élet elkezd nyúlni dolgokért és menni, futni egy teljesen új szintre emelkedik ez az aggodalom. Amikor meg olyan helyzet alakul ki, amikor tehetetlennek érezzük magunkat, de mindenképp szeretnénk valamit csinálni, na akkor tudunk sokat ártani. Mit lehet tenni ilyenkor?

Békésen autóztunk egy péntek késő délutáni órákban bevásárolni, amikor a kisfiam hátsó ülésről szólt, hogy “Nózi, fáj” . Visszakérdeztem, hogy miért fáj az orrocskája, mire azt felelte “kavics”. Az első lehetőségnél biztonságosan félrehúzódtunk én meg a mobilom zseblámpa funkcióját segítségül hívva világítottam pöttöm kis orrlyukába, ahol láttam, hogy bizony jó mélyen van egy szürke kavics. A vérnyomásom és pulzusom olyan gyorsan lépett az egekbe, hogy nem is értem, hogyan nem ájultam el, de hívtuk az ügyeletet mi a teendő, hogy ne borsot törjünk az orra alá, gondolván majd kitüsszenti. Irány a fül-orr-gégészet a János kórházban, ahol minimális várakozás után, mint egy éhes anakonda kellett kisfiamra tekeredni amíg az orvos profin eltávolította az idegen testet. Szerintem gyorsabban, mint amennyi ideig tartott a kavicsot oda beszuszakolni a két éves kisfiamnak.

Viszonylag szerencsések vagyunk, hogy egy kavicsot dugott fel az orrába, ugyanis pár évvel ezelőtt egy amerikai férfi tüdejében találtak egy foltot és azt mondták neki rákos, majd a műtét után derült ki egy félrenyelt borsószem kezdett kicsírázni a szervezetében.

Baráti társaságban pedig volt, akinek a kislánya kamillavirágot helyezett az orrába valamilyen trükkel. De hallottam már gyufáról, legofejről, gyöngyről.

Felmerült bennem a kérdés a saját történetünk kapcsán, hogy vajon mikor és hogyan jöttem volna rá, a felhelyezett kavicsra, ha még nem tudott volna beszélni a kisfiam. Az idegentest jelei egy kisgyereknél: feltűnően sokat piszkálja az orrát, indokolatlanul és sokat tüsszent, feldagad az orra, vérzik esetleg fájlalja, régebb óta ottlevő tárgynál, pedig bűzös váladékozásba is kezdhet az orrocska.

A fülbe, orrba felnyomott idegen tárgyak, tehát nagyon is komoly és valós problémák a Világgal éppen ismerkedő, kísérletező természetű gyerekek és szüleik számára. Mit lehet tenni ilyen helyzetben?

A legelső szabály, hogy a szülők otthon ne kezdjék el piszkálni, megpróbálni kiszedni, hiszen csak még beljebb szuszakolhatják az idegentárgyat. Akár fülbe, akár orrba helyeződik fel valami minden esetben a közeli fül-orr-gégészetet kell felkeresni (az ügyeleten mindig segítenek, hogy melyik kórházba lehet menni) és ott seperc alatt el fogják távolítani a nem kívánatos betolakodót. Utókezelés a legtöbb esetben nem is szükséges. Mivel a beavatkozás gyors és kellemetlenséggel jár csak, de fájdalommal nem ( szoktak érzéstelenítőt is használni indokolt esetekben) így nem érdemes sokat várni az orvos felkeresésével, ugyanis a tárgy hátramehet, magától vagy szülői piszkálástól egyaránt, és egészen a hörgőkig le tud menni, ahol már komoly légzési nehézségeket tud okozni. A mi esetünkben is ettől féltem leginkább, ezért korzóztam a kórházi 51 méter hosszú folyosón 42 km-t a 20 perces várakozási idő alatt. Saját tapasztalatból mondom friss gyerekes szülőknek, hogy az ügyelet telefonszámát érdemes lementeni előre a telefonunkba, hogy ne a pánik helyzetben kelljen még kikeresgélni, mert az újabb feszültség forrás a szülők között és a gyerekeknek ilyen helyzetben is, biztonságra és elfogadásra van szükség.

Amennyiben Téged is érdekel gyermeked egészsége nézegesd végig galériánkat: