Borítókép: Majdnem tragédia lett a piroson átrollerező kisgyerek mutatványából Forrás: Getty Images/Jamie Monfort

Majdnem tragédia lett a piroson átrollerező kisgyerek mutatványából

Egy izgő-mozgó gyerek mellett a szülők egyik rémálma a közlekedés. A nyári szünet elején majdnem megtörtént a tragédia. Egy zebrán átkelő kisgyerek életét Óbudán a csoda, valamint az autósok gyors reakcióképessége és lélekjelenléte mentette meg.

Tudod ugye, a mama kezét mindig fogod, ha az úttesten megyünk át!

Ne rohanj! Tempósan, de együtt megyünk!

Megállsz még a ház sarkánál a kereszteződés előtt és bevársz, ok?

Figyelsz mindig a hangomra!

Körbe néztél? Mama is mindig körbe néz. Először balra, majd jobbra nézek. Ha nem jön semmi elindulunk. De csak akkor!

Ezek voltak a klasszik mondataim, amikor a gyerekeim még kicsit voltak és utcákat keresztezve mentünk el a játszótérre, hol kismotorral, hogy futóbringával. Mivel unalomig ismételtem ezeket, kellő határozottsággal, ezért -talán emiatt is- elég megbízhatóan közlekedtünk. Volt egy karjelzésem is, amit ha láttak tőlem, akkor meg kellett állniuk. De még így is, hogy betartották a szabályokat, az agyam egyik fele csak arra volt ráállatva, hogy azt figyelje, analizálja, hogy a gyerekek hová lépnek, merre fordulnak, milyen lendülettel haladnak.

Gondoltam idővel ez már berögzült téma lesz, de nem: a közlekedés során autósan, gyalogosan nincsenek rutinok.

Nem lehet rutinból közlekedni, mert a közúti életben több a spontán helyzet, mint a kiszámítható.

Most, hogy már csak kiteszem őket az edzéseiken, az ablakot lehúzva, az utolsó mondatom az, hogy NÉZZ KÖRÜL! Ők hátra böffentik, hogy JAAAJ MAMA! de én addig kísérem őket a szememmel, amíg el nem nyeli őket az épület.

Mi lesz akkor, ha már maguktól fognak közlekedni?? Bele se merek gondolni.

A nyári szünet elején találtunk rá egy közösségi oldal csoport levelezésében erre az üzenetre:

„#nyáriszünet #baleset #zebralámpa #közlekedés #apirosaztilos

Ma reggel egy pillanatra megállt az élet a Szentendrei úton. Egy igen hosszú pillanatra.

A lakótelep felől a Szentendrei úti zebránál egy 8 év körüli rollerező kisfiú úgy gondolta, hogy átrobog a piros jelzés ellenére. Három autó jött a megengedett sebességgel, mellettem egy transporter. Csodával határos módon mindhárman meg tudtunk állni egy nagy fékezéssel és a kisfiú átért a zebrán. Hosszú pillanat következett, ahol néztünk egymásra az autósokkal, majd néztük a többi gyalogost, akik álltak a járdán és várták a zöld jelzést. Nem értettem, nem értettük. Azóta visszagondolva átszaladt egy két felnőtt, valószínűleg ezért gondolhatta a kisfiú is, hogy elindul. Ma ott volt velünk valaki, aki segített nekünk megállni. Ma nagyon vigyázott rá valaki, hogy épségben átérjen.

Még most is ráz a hideg a gondolattól, hogy mi lehetett volna...

És még csak most kezdődik a nyári szünet! Kérlek beszélgessetek sokat a gyerekekkel, hogyan kell közlekedni. Piroson SOHA nem megyünk át, ha zöld a lámpa, akkor is győzödjön meg róla hogy megállnak az autók. Mutassunk példát nekik, mi se menjünk át SOHA piroson.

Nagyon köszönöm, hogy elolvastátok, beszélgettek róla. Vigyázzunk magunkra, egymásra ”

A gyerekek mindent lemásolnak, amit a felnőttek csinálnak. Így a rossz példát is megtanulják, jelen esetben azt, hogy a piros jelzés ellenére, ha úgy tartja kedve (és bátorsága) az embernek, akkor átvághat a zebrán.

Fontos lenne, hogy a gyerekeket megtanítsuk arra, hogy hogyan kell biztonságosan közlekedni, például a zebrán hogyan keljünk át.

A videó forrása: YouTube - KRESZ TV

Sosem túl korai bemutatni a gyerekeknek a közlekedés legalapvetőbb szabályait. Általános tudásismereteiket már egész kicsi korban elkezdhetjük bővíteni a közlekedő járművek viselkedési formáival.

Három alapvető ismeretet lenne fontos elsajátítani velük:

Tudatosítás vagyis a forgalomban való közlekedés veszélyeztetheti az ember testi épségét Viselkedés vagyis, vannak olyan szabályok, amiket a közlekedés során be kell tartani Választási lehetőség vagyis, biztonságunk megóvása érdekében dönthetünk mit tegyünk

Galériánkban mutatunk pár tippet, arra, hogy a 2, 3, 5 éves gyerekek közlekedési kultúráját, hogyan alapozhatod meg: