Megtörtént a szülők rémálma: két kisfiú megszökött egy budapesti óvodából

Borítókép: Megtörtént a szülők rémálma: két kisfiú megszökött egy budapesti óvodából Forrás: Getty Images
Két kisfiú észrevétlenül megszökött a pesterzsébeti Gézengúz óvodából, majd egy forgalmas útszakaszon hazasétáltak. Szerencsére egyiküknek sem esett bántódása, az esetről a rendőrséget nem az óvoda munkatársai, hanem a szülők értesítették.

Képzeld el, hogy otthon ülsz, amikor hirtelen valaki benyit az ajtón, megijedsz, hogy éppen betörnek hozzád, majd meglátod, hogy a kisfiad és egy barátja áll az ajtóban. Egyedül. Amikor éppen óvodában kellene lenniük.

Pontosan ez történt az egyik kisfiú szüleivel, derül ki az ATV Híradó riportjából, akik már akkor értesítették a rendőrséget, amikor azt hitték, betörő van a lakásban. Az Erzsébeti Napló elmondása alapján a gyerekek eltűnése a délelőtti létszámellenőrzéskor derült ki.

Hogyan történhetett meg mindez?

Szabados Ákos, a XX. Kerület polgármestere, az ATV-nek nyilatkozott, miszerint elfogadhatatlan, ami történt és nagyjából negyed-fél óra intervallum telt el, amíg az óvodában nem észlelték a gyerekek hiányzását, és ezt követően sem úgy tették meg a megfelelő lépéseket, ahogy az elvárható lett volna. Állítása szerint az óvodában dolgozók nem jelentették rögtön az esetet, hanem kis csapatokba szerveződve a környéken kezdték keresni az eltűnt gyerekeket.

A polgármester azt is elárulta, hogy a két kisfiú a kerítés közelében lévő fáról mászott át a szomszédban található bölcsőde udvara, ahonnan kijutottak. A polgármester szerint az intézmények szabályzatán változtatni kell, mert nem megfelelő az ehhez hasonló krízishelyzetekre, ezért szeptember 14-re rendkívüli testületi ülést hívott össze.

Forrás: Getty Images
A gyerekek eltűnése az óvodai létszámellenőrzéskor derült ki.

Tisztázatlan körülmények és pedagógushiány

Buc-Horváth Gabriella, a pesterzsébeti Fidesz vezetője szerint az esettel kapcsolatban több körülmény nem tisztázott, nem állnak össze a szülők és az óvoda által leírt időpontok, és szerinte a legnagyobb kérdőjel az, hogy beszoktatási időben hogy lehetett a pedagógiai asszisztens egyedül az udvaron a gyerekekkel. A vezető az óvodák vizsgálatát szorgalmazta a kerületben, hogy azokat a hibákat megtalálják, amelyek egy ilyen szökést lehetővé tettek két kisgyerek számára.

Az ügyben az óvodapedagógiai egyesület elnöke, Fábián Katalin is megszólalt és az ATV-nek elmondta, hogy a korábbi törvény alapján teljes időben az óvodapedagógusnak kellett a gyerekkel lenni, de a magyarországi óvodapedagógus-hiány miatt az országgyűlés felülírta a köznevelés törvényt, ezáltal szakképzetlenek, azaz pedagógiai asszisztensek és dajkák is teljes időben lehetnek a gyerekekkel.