JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Meggyógyult az Állatkert kiselefántja

Borítókép: Meggyógyult az Állatkert kiselefántja Forrás: Getty Images
Egy kisfilm mutatja be, hogyan sikerült megmenteni az elefántbébit: így gyógyult fel betegségéből Samu, az Állatkert kiselefántja.

Az elefánt herpeszvírus okozta vérzéses megbetegedés életveszélyes lehet a cuki ormányosokra a vadonban, és az állatkertekben is. A veszélyeztetett korosztály 1-9 év, amelybe a Fővárosi Állatkert két kiselefántja is beletartozik: az ötéves Arun és a lassan kétéves Samu. Náluk hetente végeznek szűrővizsgálatokat, hogy minél korábban kiderüljön, ha elkapták a kórt. Samunál a január 9-i vizsgálat eredménye pozitív lett, ezután haladéktalanul megkezdődött a harc azért, hogy felépülhessen az Állatkert kiselefántja.

A kezelése „szájon át adható vírusellenes készítmények mellett transzfúzióból, éspedig vér- és vérplazma-átömlesztésből állt elsősorban” – írták az Állatkert honlapján.

Samu kezelése közben felvételeket is készítettek, amelyeket az Állatkerti Alapítvány által összeállított kisfilmben is bemutattak.

Ma már azt mondhatjuk, hogy Samu teljesen felgyógyult a betegségből: minden vizsgálati eredmény ezt mutatja (…).

Ne feledjük el azonban, hogy az elefánt herpeszvírus okozta vérzéses megbetegedés kezelés nélkül 100 %-ban halálos, de még kezelés esetén is csak 50 %-os a túlélés esélye” – írták az Állatkert Facebook-oldalán.

Számunkra a legmeghatóbb az egészben, hogy Samu a kezelések miatti bódítás és egyéb kellemetlenségek ellenére sem vesztette el a bizalmát az emberekben. A fenti videó végén is látszik, hogy önként tartotta oda a fülét, amiből vért tudtak venni (bódítás nélkül), ami szívmelengető és persze nagyon cuki!

Forrás1, Forrás2