Kutyád agyában szinte tűzijáték tör ki, ha megérzi illatodat: ilyen bámulatos kedvenceink szaglása

Borítókép: Kutyád agyában szinte tűzijáték tör ki, ha megérzi illatodat: ilyen bámulatos kedvenceink szaglása Forrás: Johann /Pexels
A kutyának jó a szaglása. Ez ebben a formában nem igaz. A kutyának ugyanis annyira csodálatos a szaglása, hogy nem foglalhatjuk össze egy ilyen egyszerű tőmondattal. Ide szuperlatívuszok kellenek.

Ez a cikk az Éva Magazin 2015-ös 11.lapszámában jelent meg először „Mit tud a kutya orra?" címmel. Tudtad, hogy korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!

Az én kutyám kiskorában nem szeretett szaglászni. Nem értettem, azt hittem, nem is igazi kutya. Aztán rájöttem, hogy a szaglás akkora munka és felelősség, hogy kölyökkorában erre még nem állt készen. Más dolga volt, még játszania kellett és rohangálni, és persze azt nem mondom, hogy nem használta az orrát, de nem mélyedt úgy el a szagok világában, mint mostanában.

Rákattint és rákattan

Amikor kamaszkorba lépett, elkezdte felvenni a fonalat. Én úgy fogalmaztam, hogy regisztrált a kutya-Facebookra. A kutya-Facebookon minden és mindenki fent van, és adatvédelmi beállítások nemigen léteznek. Mindenkinek nyilvános a profilja, ott a múltja, a jelene és néha még a jövője is, senkinek nincsenek titkai, semmit nem lehet kitörölni, senkit sem lehet „hide-olni”. Ott vannak a hírek is, mi történt a közelben (és kicsit távolabb is). Mik a pletykák, ki kivel kavar. És a tartalom folyamatosan, éjjel-nappal frissül. Nem csoda, hogy minden kutya Facebook-függő. Képesek egy helyben, csukott szemmel, teljes átéléssel szagolni egy bizonyos fűcsomót perceken keresztül, és közben teljesen kizárni a külvilágot. Nagyon szórakoztató látni, mi történik, amikor a kutyám sokáig nem jut el a törzshelyére. Ha hosszabb kihagyás után érkezik meg a kedvenc rétjére, azt se tudja, hova kattintson, legszívesebben egyszerre megnyitna egy csomó ablakot. Azonnal tudni akarja mindazt, amiről lemaradt, úgy jár az orra, hogy csoda, ha közben kap levegőt.

Forrás: Dominika Roseclay/Pexels
A kutya a szaglása közben információkat gyűjt és tájékozódik.

Van valami a levegőben

Ennek persze megvan a tudományos magyarázata. A kutya orra egészen egyedülálló szerv az élővilágban. Az ebek mintegy 300 millió szaglósejttel rendelkeznek, míg az ember beéri 5 millióval. Nem csupán azt tudják azonosítani, milyen szagot éreznek, hanem lokalizálni is képesek, honnan érkezik az a bizonyos buké. Külön szimatolnak mindkét orrlyukukkal, tehát sztereóban érzékelik a szagokat. Számukra minden dolognak külön szagprofilja van (mondom, hogy Facebook!). Amikor egy kutya kijut a szabadba és megérzi az első szagokat, orra nedves és szivacsos lesz annak érdekében, hogy minden szagot elkaphasson, ami csak benne van a levegőben. Ráadásul amikor ingergazdag környezetben vannak, az orrlyukuk egy vékonyka szövet segítségével két részre oszlik – az egyik részben folyik a légzés, a másikban pedig a szagok feldolgozása történik! A kutyák nemcsak ki-be lélegeznek, mint mi, hanem oldalra is, és kilégzéskor ők maguk is újabb szagokkal látják el a környezetüket, azaz folyamatosan posztolgatnak, és megosztják a híreket. Mindezt azonban nem csupán az orruknak köszönhetik, hanem annak is, hogy az orruk olyan agyi részekkel áll kapcsolatban, melyek sokkal jobban képesek feldolgozni a szagokat, mint például az emberi agy. Fantasztikus adat következik: a kutyák akkor is képesek emlékezni szagokra, ha egymilliószor kisebb koncentrációban szagolták, mint mi. Ennek tükrében nem meglepő, hogy a szívükhöz is az orrukon keresztül vezet az út. Az atlantai Emory University kutatócsoportja elvégzett egy kísérletet, amelyben azt vizsgálták, hogyan dolgozza fel a kutyák agya a szagokat. A kísérletben részt vevő kutyák olyan jól neveltek voltak, hogy képesek voltak nyugton végigcsinálni egy MRI-vizsgálatot, miközben ismerős és ismeretlen szagokkal bombázták őket. Kiderült, hogy amikor a gazdájuk szagát kapták, az agyuk jutalmazó központjában olyan villanások támadtak, mintha tűzijáték lenne. Ám ami még ennél is fontosabb, azok közül a szagok közül, amelyekkel nap mint nap találkoztak, a gazdájuk illata esetén volt a legnagyobb tűzijáték.

Forrás: Svetozar Milashevich/Pexels
A kutyák szaglása azért annyira kiváló, mert 300 millió szaglósejttel rendelkeznek.

A kutya orra életet menthet

Azt már tudjuk, hogy bizonyos daganatos megbetegedések szaggal is elárulják magukat, és jó hír, hogy ezeknek egy részét képesek felismerni a kutyák. Természetesen nem úgy kell elképzelni, hogy a kutyánkkal való együttélés során kedvencünk egy nap majd figyelmeztet, hogy ideje elmenni egy alapos kivizsgálásra, azt viszont kutatások bizonyították, hogy az erre tréningezett kutyák felismerik a vizelet szagából a pajzsmirigy rosszindulatú megbetegedését. Az arkansasi orvosi egyetem kísérletében a kutyák először olyan szöveteket szagoltak, amelyek diagnosztizált pajzsmirigyrákos betegek biopsziájából származtak. Később megismertették őket a betegek vizeletének szagával. Ezek után mind egészséges, mind a vizsgálatban részt vevő beteg emberek vizeletét a kutyák elé tették, akik 34 esetből 30-szor jól ismerték fel a beteg mintát. Ez 88,2 százalékos teljesítmény. A kísérlet vezetője, Arny Ferrando egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a következő lépés az lesz, hogy a kutyák az orvosi diagnózis előtt képesek lesznek felismerni a bajt.

Egy szag ötven árnyalata

A kutya nem egy szagot érez. Hanem egy történetet. Számára a szag nem egy pillanat, hanem a múlt, a jelen és a jövő. Különleges, vomeronazális szervének köszönhetően képes arra, hogy az élőlények hormonális állapotáról is képet kapjon, felismerje, hogy valami ehető-e vagy sem, és hogy a kutya, aki szembejön, fog-e támadni vagy békések a szándékai. Ezért aztán a kutya ítélőképessége sokkal hirtelenebb, mint az emberé, és egyszerre alapszik ösztönökön és érzelmeken. Az már más kérdés, hogy ezekkel az információkkal mit kezd, és megalapozott tudása ellenére hogyan viselkedik. Ennek az orrához már nem sok köze van.

Galériánkban a kutyával alvás 8 pozitív hatását ismerheted meg!