Hogyan segít a kutya a gyereknevelésben? És melyek a legjobb kutyafajták gyerek mellé?

Borítókép: Hogyan segít a kutya a gyereknevelésben? És melyek a legjobb kutyafajták gyerek mellé? Forrás: Getty Images
Eddig csak a kutyán gyakoroltad a “szülőséget”, de mindjárt érkezik a baba is? Elmondjuk, miért érdemes úgy tekintened az ebre, mint potenciális bébiszitterre.

A kutya mellett a gyerek

... még boldogabbnak érezheti magát

Labdázás vagy hempergőzés, egy közös séta – mind olyan interakciók, melyek növelik a szerotonin és a dopamin hormonok szintjét (ezek felelnek a pozitív érzelmekért). Egy kutya jelenléte még egy nehéz napot is számtalan boldog pillanattal fűszerez.

… nyugodtabban viselkedik

Egy szőrös állatnak már ugyanis a látványa is nyugtató hatással bír nem csak a felnőttekre, de a gyermekekre is – épp ez a megfigyelés az állatterápiák alapja. A simogatásuk tovább csökkenti a feszültséget, így csökken a stressz és a szorongás kialakulásának rizikója.

… immunrendszere jobban működik

Több tanulmány igazolta, hogy ritkábban lesz beteg élete első egy évében az a gyerek, amely kutyás családba él, mint az, amelyik nem. A kutyák révén ugyanis a kicsik a kezdetektől találkoznak olyan bacilusokkal, amikre rezisztenssé válik a szervezetük, és általánosságban is edzettebbé válik az immunrendszerük. Ráadásul minél kisebb kortól, minél több állattal élünk együtt, annál kisebb lesz az esélye egy későbbi allergia kialakulásának.

… könnyebben boldogulhat a tanulással

A kutya puszta jelenléte jótékonyan hat a tanulásra, illetve a feladatok megoldására, főképp, ha a gyerek tanulási vagy önértékelési problémákkal küzd. A kicsik például szívesebben olvasnak fel egy kutyának, mint szüleiknek vagy az osztály előtt. Ezt bizonyítja az is, hogy terápiás kutyákat ma már az olvasás tanításába is bevonnak a szakemberek.

… aktívabb életmódhoz szokik

Nagy séták a friss levegőn, a természetben, futkározás árkon-bokron át. Ezáltal nem csak hogy aktívabb életvitelt folytatnak a kutyás családban élő gyerekek, de egy kutatás szerint azoknak az 5-6 éveseknek, akiknek van kutyájuk, kedvezőbb a testtömeg-indexük is.

… gondoskodóbbá válik

Ha a gyereket pici korától kezdve arra szoktatod, hogy etetnie, itatnia, sétáltatnia kell a kedvencét, megtanítod arra, mit jelent felelősséget vállalni egy másik lény iránt.

Szakemberek szerint a 10 legjobb családi kutya, akár pici baba mellé is:

  • Golden retriever
  • Labrador
  • Uszkár
  • Ír szetter
  • Vizsla
  • Újfundlandi
  • Skót juhász
  • Bullterrier
  • Beagle
  • Buldog

Tegyük hozzá: bármilyen lelkes, odaadó keverékkutya is tökéletes társa lesz a gyereknek!

Tuti, hogy a galériában lévő kutyafajtákról nem is hallottál még.