Ilyen a világ különböző országaiban a gyerekek szexedukációja

Borítókép: Ilyen a világ különböző országaiban a gyerekek szexedukációja Forrás: Canva (jgroup)
Nehéz egy gyerekkel a szexről beszélgetni annak a szülőnek, aki a saját családjából tabuként hozza a témát. Pedig a szexuális felvilágosítás átformálhatná a világot, csökkenthetné az erőszakos esetek számát, alapot teremthetne az érett gondolkodáshoz, a bűntudat nélküli önkibontakoztatáshoz és a női egyenjogúsághoz. Szexedukációs körkép következik a világ különböző pontjairól.

A Gyereklélek Magazin egy korábbi cikke.

Uganda

A Foci Határok Nélkül szervezet 2008 óta dolgozik menekült gyermekekkel Ugandában. A labdarúgást az oktatásfejlesztés eszközeként használják, és a legkülönbözőbb korú gyerekeket tanítanak meg vele az angol nyelvre, és készítik fel őket az iskolára. Hetente egyszer azonban szexuális felvilágosítást is tartanak a biztonságos szexről, a szexuális higiéniáról és a közös beleegyezésen alapuló szexualitásról. A fiatalabbak koedukált csoportokba kerülnek, míg az idősebbeket nemek szerint elkülönítik, hogy fesztelenül beszélhessenek a problémás témákról. A foglalkozásokon a gyerekek olyan kérdéseket tehetnek fel, amelyeket máshol nem vennének jó néven a közösségben. A futballedzésbe szőtt szexedukációs leckék igen ötletesek. A választás például, hogy kinek passzoljuk a labdát, az óvszerhasználat melletti vagy elleni döntéssé válik. A gól annak jele, hogy sikerült közös döntést hozni. Az üzenet: ha szexet akartok „játszani”, együtt kell működnötök.

Hollandia

Tizennegyedik éve szervezik meg a holland általános iskolákban „A tavaszláz hete” programot, mert a kutatások azt bizonyítják, hogy ha a gyerekek már egészen fiatalon tanulnak a párkapcsolatokról és a szexualitásról, később válnak szexuálisan aktívvá, és átgondoltabb döntéseket hoznak. A hollandok nyitottabb hozzáállása a szexuális felvilágosításhoz a legalacsonyabb kamaszkori terhességi rátát eredményezte az EU-n belül: ezerből 3,2 lány esik teherbe, és ez a szám folyamatosan csökken. A tavaszláz hete alatt a szexuális felvilágosítás sokkal többről szól annál, mint hogy egyszerűen elmagyarázzák, hogyan működik a szaporodás. A tanárok az érzelmek kifejezését oktatják, a határok megszabásáról beszélnek, illetve a szexuális diverzitásról, a szexizmusról, a gendersemleges kommunikációról, az önképről és az internet veszélyeiről is. Minden témát az életkorhoz igazított módon dolgoznak fel.

India

A szexuális felvilágosítás ritkaságnak számít Indiában, hiszen a házasságok zöme elrendezett és a házasság előtti szex tabutéma. A bollywoodi filmekben a közelmúltig csak rajzó méheket és lepkéket ábrázoló képsorokra váltottak, amikor a szerelmesek a hálószobába vonultak vissza. Az 1980-as évek végén született indiaiak már egy olyan országban nőttek fel, amelyet elárasztott a nyugati popkultúra és az internet, mégis, nagy valószínűséggel repülne otthonról az a fiatal, akit szülei szexen kapnának. Ilyen körülmények között a diákoknak az egyik legnagyobb kihívást az jelenti, hogy megbízható információhoz jussanak a szexről, és ebben leginkább a Google-re támaszkodhatnak. A másik jelentős információforrás a termékeny indiai filmipar, amely az utóbbi évtizedben már olyan témákat is feltár, mint a szex, a nők önállósága és a homo-, bi- és transzszexuális indiaiak jelenléte. Sajnos azonban az iskolai szexuális felvilágosítás is javarészt csak a párkapcsolatokkal és a szerelemmel kapcsolatos, filmekből merített gondolatok boncolgatásából áll.

Nagy-Britannia

2020 szeptemberétől minden brit iskolában kezdetét veszi egy újfajta szexuális felvilágosítás, amelynek módszertanát közel húsz év után először újítják meg. Kötelezővé válik, hogy az általános iskolások az egészséges párkapcsolatokról, a pubertásról és az internetes biztonságról tanuljanak. A középiskolások ezenkívül az ápoltságról, a szexuális kizsákmányolásról és a családon belüli erőszakról is kapnak oktatást, valamint szóba kerülnek a nemi betegségek és a káros internetes tartalmak. A női nemi szervek megcsonkítása, az étkezési zavarok, a drogok, az alkohol, a magánjellegű fényképek megosztása, a szexuális és mentális egészségi problémák szintén azok közé a témák közé tartoznak, amelyeknek megvitatását megfelelőnek ítélték a tanórákon.

A galériánkban fiatal nők árulták el, mi az oka annak, hogy nem vállaltak gyereket.