7 dolog, amit tudnod kell a nyúlról, mielőtt hazaviszed a gyereknek

nyúl,nyuszi,húsvét,koronavírus Forrás: GettyImages
Ünnepek idején mindig elkészülnek a szokásos tévés anyagok, karácsonykor a kidobott fenyők életképével, tavasszal a megunt húsvéti nyuszikkal. Semmiből nem tanulunk, ezért érdemes minden alkalommal felhívni a felelősséggel vásárlásra felhívni a figyelmet.

Becslések szerint, a koronavírus-járvány idején a szokásosnál is több szülő dönthet úgy, hogy saját nyuszival lepi meg a gyermekét. Az iskolai és óvodai Facebook csoportok posztjai között máris megsokszorozódtak a kisállatos posztok. Számíthatunk arra is, hogy megszaporodnak húsvét után majd robbanás áll be nyuszis szelfik gterén. Ha mindenképpen szeretnél nyulat venni a gyereknek, a következő szempontokat érdemes mérlegelned.

1. Van-e a családban olyan, aki allergiás az állatszőrre?

2. Túl apró gyerek mellé nem való, mert érzékeny állat, és a folytonos nyomkodás, emelgetés, vegzálás kikészíti. Akár meg is haraphatja a gyereket, amúgy pedig belebetegedhet az "ajnározásba". Ráadsául a nem túl lelkes nyúlra hamar rá is unhat a kicsi. Akkor ajándékozz nyuszit a gyerekednek, ha elég érett hozzá, hogy annak szükségleteit tisztelebe tartsa.

3. Fel vagy-e készülve arra, hogy a nyuszi akármilyen aranyos is, a végterméke szempontjából büdös.

4. Ha kertes házban éltek, el tudtok-e keríteni neki egy kis területet, ahol kellemesebben érezheti magát, ha pedig lakásban, képes leszel-e végignézni, hogy csupán a ketrec az élettere, ami nem mellesleg jó nagy helyet foglal. A bezártság nem a nyusziknak való, ezért naponta ki kell engednetek, biztosítanotok kell számára a rendszeres mozgást. A nyúlnak ezen kívül szüksége van saját territóriumra. ahol nem piszkálja őt senki, különben stresszessé válik. Szóval ne a ketrecében abajgassátok, az hadd legyen az ő békés zúga. Azt is érdemes szem előtt tartanotok, hogy a tapsifüles szürkületkor a legaktívabb, vagyis nem a délelőtt a kedvenc napszaka a játékra.

5. Mit csinálsz majd vele, ha ráuntok? A szabadba visszaengedett nyuszi nem képes arra, hogy önállóan megéljen. (Amúgy tudtad, hogy bűncselekménynek számít csak úgy szélnek ereszteni a házikedvenceket?) A menhelyek általában nem fogadják be, pláne nem húsvét után. A tapsifülesek átlagéletkora egyébként 6-7 év, de jó körülmények között akár 12 évig is eléldegélhet. Gondolkodj erről felelősen, találd ki előre, hová adhatod tovább, ha mégsem bizonyul hosszú távon működőképesnek a nyúltartás.

nyúl,nyuszi,koronavírus
Forrás: Getty

Nyuszi, hopp!

6. A következő kérdés: honna szerezd be a nyuszit? Ha nem szeretnéd megkockáztatni, hogy a gyerek gyászba boruljon, mert a kedvence még a helyes tartás mellett is rövid távon kimúlik, lehetőleg tenyésztőtől vásárolj és kérj származási lapot, törzskönyvet! Ránézésre persze nem lehet 100%-ig megállapítani, hogy teljesen egészséges-e egy nyúl, de az mindenképpen jó jel, ha élénk és barátkozós. Nézd meg a fogacskáit, nincsenek-e túlnőve (ez olyan probléma, amit csak nyulakra specializálódott állattorvos tud megoldani), és ellenőrizd, vannak-e élősködők a bőrén.

7. Ha hosszúszőrű fajtát (angórát) választasz, több macerával számolhatsz a szőrápolás miatt, mert naponta tanácsos fésülni és három havonta nyírni is érdemes a bundáját. Mivel a nyúl nem képes úgy visszaöklendezni a mosakodásnál lenyelt szőrt mint macska, szőroldó pasztát is adnod kell neki. Ha rövidszőrű a nyuszid (pl. holland törpe), akkor is hetente szükséges fésülnöd, hogy kevesebb szőrt nyeljen le. A lakásban tartott állat körme nem kopik megfelelő ütemben, ezért kb. hathetente vágnod kell, vagy az állatorvossal kell levágatnod, különben fájdalmat okozhat az állat számára az ugrándozás. A fogát is koptatnia kell, de ezt legalább megoldja ő maga, ha biztosítod számára hozzá a megfelelő eszközt.