Az idősek, akik csak az ablakból integetnek az unokáiknak

koronavírus,nagymama,karantén,magány
Forrás: Getty

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A koronavírus mindenkit próbára tesz, az apákat azért, mert retteghetnek, hogy elvesztik az állásukat, a gyerekeket azért, mert nem találkoznak a többi gyerekkel, mi, otthonról dolgozó szülők sem tudunk velük eleget játszani, és a távoktatás is próbára tesz mindenkit. De a legnehezebb helyzetben a nagyszüleink vannak…

Ők naponta többször hallják azt a nyugtatónak tűnő mondatot híradásokból: ma meghalt 1000 ember, de ők 70 éven felüliek voltak. Kihallható az, hogy nyugi, csak az öregekre veszélyes a vírus, persze azért mindenki vigyázzon… Mire gondoljon egy nyugdíjas, amikor burkoltan azzal nyugtatják a közvéleményt, hogy egyébként a 60 alattiakra nem jelent igazán veszélyt?… Egy idős ember egyébként is magányosabb, mint azok, akik naponta munkába járnak, fel-alá rohangálnak közöttük a gyerekek, ököllel ütik a vitrin vékony üvegét, mert ott van mögötte apa régi lendkerekes autója. Szóval, egy családban mindig történik valami, mindenkiben csúcsra járatva az adrenalin, leesik-e a kétéves a lépcsőről, a nagyobb elesik-e a biciklivel…

nagymama,koronavírus,magány,karantén
forrás: Getty

Épp ezért a nyugdíjas szüleink már egy darab csekkel is elmennek a postára, mert legalább történt valami útközben, legalább váltanak velük néhány szót, postáskisasszonyok, a kukát éppen a ház elé kirakó szomszédok. De amikor a gyerekeik rájuk parancsolnak, hogy maradjanak otthon, nos, az számukra tényleges karantént jelent. A leginkább megrázó talán éppen az, amikor nem tudnak virágos nyalókát adni az unokáknak, amikor csak az ablakon keresztül mutatjuk meg nekik a gyerekeket, mint valami börtönben a homályos plexin át... És lesz-e vajon védőoltás, ami a szabadulást elhozza, valami, ami olyan lehet, mint a kenyérbe sütött ráspoly. A legmegrázóbb az, amikor megrendezünk a nagyinak egy-egy kisunokás életképet az udvarára.

És ő az ablakból nézheti mind az öt unokáját, ahogy viháncolnak az áprilisi gyenge napsütésben a trambulin és a fáskamra között, és éppen kinyírják a tavaly ültetett meggyfát. Mert csak integethet nekik, ahogy a Szerencsekerékben integettek haza egy zacskó Fundy cukorral a kezükben az unokák. Majd miután vége a szereplésnek, a gyerekek az ajtó kilincsére akasztott virágos nyalókákat szétosztják egymás között, mint valami gázsit, és hazamennek, nagyokat integetve a nagyinak. De ez az integetés azért mindig egy kicsit a koronavírusnak is szól, hogy viszlát, jó lenne, ha véget érne ez büntetés, jók leszünk ezután, eleget bűnhődtünk, nem megyünk be sáros cipővel a nappaliba, nem törjük le a gyümölcsfa szárát.

Tovább olvasok
Kép
Rejtett mintázatok – Barabási Albert-László hálózatkutató

Barabási Albert-László, a Bostonban kutató fizikus és hálózatkutató népszerű könyvekben megírta már a nagyközönség számára a kutatásai történetét – és az abból levonható tanulságokat. Most azonban újabb szintet lépünk: a Ludwig Múzeum Rejtett Mintázatok című kiállításán az adatokból kép, szobor, installáció és multimédia jön létre. Tudomány és művészet fonódik egybe a tágas terekben.

Kép
A 10 legfeleslegesebb konyhai eszköz, ami mégis sok háztartásban megtalálható

Na, neked megvan valamelyik ezek közül? Esetleg több is... A joy.hu összeállítása.

Kép
Napi horoszkóp október 24.: a Bikák versenyhelyzetben bizonyíthatnak, a Szüzek átadhatják magukat a pihenésnek

Ma sem érdemes kihagynod a horoszkópod, mert a csillagok ismét izgalmas üzeneteket tartogatnak!

Kép
Drogok és médiumok – egykori CIA-kísérletek az agyunk manipulálására

Megvan a filmekből ismert jelenet, amikor a kém vagy bérgyilkos nem is tudja magáról, hogy az, de kap egy bizonyos jelet – mondjuk egy jelszót –, amitől hirtelen tudatossá válik számára a feladata? Szürreálisnak tűnik, ugye? A CIA szerint korántsem.

Kép
A maszk és a távolságtartás hatására ezerszer kisebb lesz a vírusterhelés

Egy friss olasz tanulmány jelentkezett ezzel a radikális állítással és az is olvasható benne, hogy a tünetek is kevésbé súlyosak, ha mindenki betartja a Covid elleni védekezés alapvető szabályait.

Kép
Újra együtt a Doktor Szöszi színészgárdája: Selma Blair is csatlakozott a nosztalgiázáshoz

A 2000-es évek egyik nagy kedvence minden kétséget kizáróan a Doktor Szöszi című film volt.

Kép
35 éve halt meg rejtélyes módon Bódy Gábor

A magyar filmművészet legrejtélyesebb sorsú rendezője korszakos műveket készített, s miközben igazi fenegyerekként tartották számon, szorgalmasan jelentett társairól a hatalomnak. Öngyilkos lett vagy megölték? 35 éve halt meg Bódy Gábor.

Kép
„Előttem van, ahogy szülés után guggolgatok a János Kórház folyosóján, mert annyira hiányzott a mozgás”

Kulcsár Vajda Enikő mozgást addict. Ezt nem én mondom róla, ezt ő mondja magáról. Naponta ugyanis több órát is mozog és mozgott, még a várandósságai utolsó napjaiban is. De teljesen normális és természetes módon az, hogy két gyermeket kihordott, az ő testét is megváltoztatta. A különbség közte és mondjuk (khm…) köztem viszont az, hogy ő ebbe nem törődött bele. Beleásta magát a témába, hogy is lehet a szülés utáni testet regenerálni, formálni és ma két gyermeke mellett már hivatásaként segít személyesen és online kurzusaival is nők százainak – ha nem ezreinek –, hogy mindenki boldog lehessen anyaként is a testével. Ez az ő projektje: az Anyatest Projekt.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem