JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Játékosan is megtaníthatod a gyerekedet orrot fújni!

Borítókép: Játékosan is megtaníthatod a gyerekedet orrot fújni! Forrás: Getty Images (PeopleImages)
Minél hamarabb megtanulja, annál jobb: ha megtelt a zsebkendő, ki kell dobni, az orrfújás után pedig kezet kell mosni. Előbb-utóbb intézze maga az orrfújást-kidobást-kézmosást!

Ez a cikk az ÉVA Magazin 2020. évi 2. lapszámában jelent meg először „Hogyan tanítsd a gyerekedet orrot fújni?" címmel.

Tudtad, hogy a korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!

Amikor nem beteg, gyakoroljátok játékosan a levegő beszívását és kifújását. Milyen érzés, ha a száján fújja ki a levegőt? És milyen, ha az orrán? Tud-e úgy szuszogni, mint egy nyuszi? És olyan haragosan fújtatni, mint egy sárkány? Milyen, ha csak az egyik orrlyukán fújja ki a levegőt? És ha csak a másikon?

Játsszatok: próbáljon meg az orrán át kiáramló levegővel lefújni egy összegyűrt papírgalacsint az asztalról. Vagy megmozdítani egy lufit. Eloltani egy gyertyát.

Forrás: Getty Images (Irina Belova)

Amikor beteg, jöhet az éles bevetés. Először a te kezedben legyen a papír zsebkendő, és gyengéden tartsd a gyerek fejét, miközben befogod az egyik orrlyukát. A kicsi vegyen nagy levegőt, és próbáljon „haragosan” belefújni a zsebkendőbe. Akár többször is, addig, amíg az orrváladék ki nem szakad az orrüregből. Utána csere, jön a másik orrlyuk.

Azért fontos, hogy egyszerre csak az egyik orrlyukon fújjuk ki a levegőt, mert különben a nagy nyomástól bedugulhat a fül. Minél hamarabb megtanulja, annál jobb: ha megtelt a zsebkendő, ki kell dobni, az orrfújás után pedig kezet kell mosni. Előbb-utóbb intézze maga az orrfújást-kidobást-kézmosást! Akár a lakás több pontján is elhelyezhetsz gyerekmagasságban zsebkendős dobozokat, lehetőleg olyanokat, amelyekből könnyen ki lehet húzni egy-egy darabot. Még jobb, ha a dobozok színesek, vidámak. Magatok is gyárthattok mókás dobozokat, például különböző állatokat.

Azért egy ideig még lehet, hogy az orrszívó porszívóra is szükségetek lesz: úgy a gyerek hatéves koráig ne tedd nagyon messzire.