Jobban tesszük, ha nem veszünk lufit a ballagóknak

Borítókép: Jobban tesszük, ha nem veszünk lufit a ballagóknak Forrás: Getty Images (Nick Bowers)
Talán nem is gondolnánk, de a lufik veszélyt jelentenek az élőlényekre, ráadásul mivel műanyagból készülnek, több száz évig megmaradnak a természetben, szennyezve azt.

A ballagás egy fontos és örömteli esemény a gyerekek és a szülők számára egyaránt. Sokan szeretnék ezt a napot felejthetetlenné tenni, és meglepni a ballagókat egy szép virágcsokorral vagy egy lufival. Sokan úgy gondolják, hogy ezekkel kifejezhetik az örömüket és a büszkeségüket. A lufik színesek, vidámak és ünnepélyesek, ráadásul sokféle formában és mintával kaphatók, és akár egyedi üzenetet is küldhetünk a ballagónak. Azonban ezek az előnyök nem ellensúlyozzák azt a hátrányt, hogy ezekkel ártunk az élővilágnak. Ráadásul vannak más módszerek is arra, hogy kifejezzük az érzéseinket. Például egy szép beszéddel, egy dal előadásával, egy videó készítésével, vagy egy fotóalbummal. Ezekkel nemcsak a ballagónak, de magunknak is emlékezetes pillanatokat teremthetünk.

De vajon tudjuk-e, hogy milyen károkat okozhatunk ezzel a környezetnek és az állatoknak?

A lufik ugyanis nem biológiailag lebomló anyagok, hanem műanyagok, amelyek több száz évig megmaradnak a természetben, szennyezve azt. Ha elszabadulnak, vagy elengedjük őket, akkor nagy valószínűséggel a levegőben repülve eljutnak a tengerbe vagy az óceánba, ahol veszélyeztetik a vízi élőlényeket. A lufikat ugyanis könnyen összetéveszthetik az állatok az élelemmel, és lenyelhetik őket, ami fulladást vagy bélelzáródást okozhat nekik. Ezen kívül a lufik zsinórja is megakadhat az állatok testén, és súlyos sérüléseket okozhat nekik.

A lufik nemcsak a vízi élőlényekre jelentenek veszélyt, hanem a madarakra és más szárazföldi állatokra is. A madarak például belegabalyodhatnak a lufik zsinórjába, vagy fészket építhetnek belőlük, ami megnehezítheti a tojásrakást vagy a kikelést. A szárazföldi állatok pedig hasonlóan a vízi élőlényekhez, lenyelhetik a lufikat, vagy megfulladhatnak tőlük.

A lufik másik hátránya, hogy nem tartósak. A héliumos lufik például néhány óra vagy nap alatt leeresztenek, és összezsugorodnak. A gumi lufik pedig könnyen kipukkadhatnak, ha valami éles tárgyhoz érnek, így hamar elveszítik a varázsukat, és csak felesleges hulladékot jelentenek.

Persze most már vannak lebomló lufik is.

A lebomló lufik olyan lufik, amelyek természetes anyagból készülnek, például latexből vagy kaucsukból. Ezek a lufik állítólag biológiailag lebomlanak, és nem okoznak kárt a környezetnek. Azonban ez nem teljesen igaz, mert a lebomlásukhoz megfelelő körülményekre van szükség, például ipari komposztálásra. Ha a lebomló lufikat elengedjük, vagy eldobáljuk a természetben, akkor ugyanúgy veszélyeztethetik az élőlényeket, mint a műanyag lufik. A lebomló lufikat tehát nem szabad szélnek ereszteni, hanem megfelelően el kell ártalmatlanítani őket.

A léggömbök tehát nemcsak szemetet hagynak maguk után, hanem életveszélyesek is az állatokra nézve. Ezért érdemes elgondolkodnunk azon, hogy valóban szükségünk van-e rájuk, vagy inkább választunk másfajta ajándékot a ballagóknak. Például egy könyvet, egy játékot, egy képeslapot vagy egy élményt. Ezekkel nemcsak örömet szerezhetünk a gyerekeknek, de hozzájárulhatunk a környezetvédelemhez is.

Egy könyv például gazdagíthatja a tudását és a fantáziáját, egy játék pedig fejlesztheti a kreativitását és a képességeit. Egy képeslapban pedig elmondhatjuk neki, hogy mennyire büszkék vagyunk rá, és milyen jókívánságokat küldünk neki. Egy élmény pedig olyan közös program lehet, amit mindketten élvezünk, és amiről sokat beszélgethetünk.

Itt a grillszezon! Nézd meg a lenti galériánkat: 5 tipp a környezetkímélő grillezéshez.