Miért veszélyes, ha sokat posztolunk a gyerekről? Kevesen veszik komolyan, pedig borzasztó káros

Borítókép: Miért veszélyes, ha sokat posztolunk a gyerekről? Kevesen veszik komolyan, pedig borzasztó káros Forrás: Getty Images
Készítettél pár cuki képet gyermekedről a nyaraláson vagy az első óvodai napján? Megosztottad másokkal? Sajnos a szülők többsége még mindig nincs tisztában azokkal a veszélyekkel, amit a gyerekekről – sok esetben akár fürdőruhában – készült képek posztolása okozhat.

Miért veszélyes a gyerekről posztolni?

Huszonöt perc. Az Interpol adatai alapján nagyjából mindössze ennyi időre van szükség ahhoz, hogy a fél és 6 éves kor közötti gyerekekről készült képek felkerüljenek a dark webre, ahol olyan felhasználók kezébe kerülhetnek, akikre a szülők még gondolni sem mernének – tudtuk meg a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány által megosztott információkból.

De kezdjük ez elején. Mi az a dark web?

Röviden: az internet sötét oldala, ahol minden olyan weboldal megtalálható, melyek rejtett IP címmel rendelkeznek és titkosított hálózatokon találhatók.

És mi az a sharenting?

Az angol share, azaz megoszt és a parent, azaz szülő szóból keletkezett fogalom lényege, hogy a szülő túl sok képet és személyes információt oszt meg a világhálón a gyermekével kapcsolatban. Ez nemcsak influenszerek körében gyakori jelenség, hanem sajnos magánembereknél is. És nagyon veszélyes a gyerekről posztolni...

Pár évvel ezelőtt Tatár Csilla osztott meg egy videót arról, hogy miket mondana el egy óvodás korú kislánynak, hogy meggyőzze, hogy elmenjen vele az óvodából. Úgy kezdte, hogy a kislány anyukájának barátnőjeként mutatkozott be, majd a kislány szobájáról és az általa kedvelt dolgokról kezdett el beszélni, mellyel könnyen egy gyanútlan kisgyermek bizalmába lehet férkőzni. Az egészben a konklúzió az volt, hogy a videóban található összes információhoz az interneten nyilvánosan megosztott tartalmak alapján jutott hozzá.

Az első szó, ami az eset kapcsán eszembe jutott, az az ijesztő. Sajnos azt látom, hogy a szülők többsége a büszkeség hatására nem számol azokkal a valós veszélyekkel, amelyek tényleg abból fakadhatnak, hogy túl sok vagy nem megfelelő tartalmat osztanak meg a gyerekeikkel kapcsolatban.

Forrás: Getty Images
A gyerekről posztolni veszélyes és kellemetlen is lehet.

A gyerekek személyiségi jogai

Arról már nem is beszélve, hogy a túlzott posztolás hatására a gyerekek jogai is sérülhetnek. Egy pár hónapos babát senki sem kérdez meg arról, hogy szeretne-e a világhálón szerepelni, viszont jó pár évvel később pont a gyereknek okozhat kellemetlenséget, ha számára kínos szituációban látja viszont magát a szülei közösségi médiás felületein. Ezzel akár a társai szemében is céltáblává, azaz könnyen bullying áldozatává válhat.

Ez leginkább azért fordulhat elő, mert sok szülő nem gondol bele abba, hogy számára egy bilin pózolós kisbaba vicces és kedves látvány, amelynek megosztása sok kommentet és like-ot hozhat, de a gyerek számára jó pár évvel később nemhogy vicces, hanem nagyon kínos lehet.

Sose szégyenítsük meg gyermekünket!

Manapság egyre több helyen hallani a TikTok-trend terjedéséről, amelyben a szülők a gyerekekkel sütni-főzni kezdenek, majd minden átmenet nélkül egy tojást törnek szét a fejükön. A gyerekek legtöbb esetben meglepődnek, de több videón annyira megijednek a váratlan eseménytől, hogy sírni kezdenek.

A szakemberek szerint a gyerek megszégyenítése semmilyen körülmények között nem megengedhető, de ha a szülők ezzel a népszerűségre hajtanak, és még nyilvánosságra is hozzák a videókat, az különösen károsnak minősül.

Forrás: Getty Images
Ahogy nőnek a gyerekek, már arra is ügyelni kell szülőként, hogy ők mennyi tartalmat posztolnak saját magukról az interneten.

Hogyan lehetünk tudatos szülők?

Az internet sosem felejt!

Talán ez a legfontosabb szabály: ennek megfelelően érdemes minden szülőnek mérlegelnie azt, hogy mennyi nyilvános információt oszt meg a gyermekével kapcsolatban.

A gyerekek netezési szokásai

Nagyobb gyerekeknél pedig már pont az jelenthet gondot, hogy mennyi információt osztanak meg saját magukról, amellyel a szülők talán tisztában sincsenek. Minden esetben fontos a kommunikáció, hogy gyermekünk tudja, bízhat bennünk, és tisztában legyen az internet veszélyeivel.

Minden személyes adat tabu!

Légy óvatos a gyerek személyes adatainak megosztásával: a születésnapja, a címe, az óvoda vagy akár a csoport neve is könnyen illetéktelenek kezébe kerülhet, amivel akár saját gyermeked biztonságát veszélyezteted.

Ügyelj az adatvédelmi beállításokra!

Ha a privát oldaladra töltesz fel tartalmat, akkor is légy óvatos az adatvédelmi beállításokkal, és azzal is számolj, hogy csak olyan emberek legyenek az ismerőseid között, akikben maximálisan megbízol.

Mások gyermekéről sose posztolj engedély nélkül!

Ne csak a saját gyermekedre, hanem a társaira és barátaira is vigyázz, és a szüleik engedélye nélkül sose posztolj más gyermekéről nyilvánosan.

Digitális lábnyom – kellemetlenségek nélkül

Végezetül, gondoljunk csak bele: mennyire kellemetlen tud lenni számunkra is, amikor mondjuk édesanyánk random előkapja a pucér kisbaba fotóinkat egy családi ebéd során, és a párunknak mutogatja őket? Pedig a mi gyerekkorunkban nem készült ennyi digitális tartalom rólunk, viszont a (sokszor analóg fényképezőgéppel) készült képeket szüleink vaskos fényképalbumokban gyűjtötték össze, amelyeket ma is bármikor elővehetünk és megnézhetünk, és akár meg is mutathatjuk őket másoknak, ha szeretnénk.

Szerintem a hangsúly pont ezen van: csak úgy, és akkor posztoljunk gyermekünkről, ha ő is tudja, hogy miről van szó (azaz elég idős hozzá, hogy felfogja), és szeretné is, azaz megengedi az adott tartalom posztolását.

Galériánkban most olyan sztárokról olvashattok, akik tudatosan távol tartják gyermekeiket a közösségi médiától!