Miért adnak ki furcsa hangokat a csecsemők alvás közben? A hörgés és a szabálytalan légzés is lehet normális

Borítókép: Miért adnak ki furcsa hangokat a csecsemők alvás közben? A hörgés és a szabálytalan légzés is lehet normális Forrás: pexels/Rasmus Svinding
A magyar „alszik, mint a bunda" szólásunk angol megfelelője a „sleep like a baby", ami azt sugallja, hogy a kisbabák mélyen, zavartalanul, teljes csendben alszanak. Na, itt az angol nyelvművelők nagyon mellélőttek, hiszen a legtöbb csecsemő egyáltalán nem jó alvó, ráadásul mindenféle vicces vagy éppen ijesztő hangot hallat szundikálás közben.

Még élénken él az emlékezetemben, hogy első kislányom születése után mennyire az ő alvása körül forgott az életem. Az alap, hogy az ő alvásidejéhez kellett igazítani MINDENT, és folyton azt találgattam, vajon eleget alszik-e, vagy éppen nem aludt-e túl sokat, hogyan lehetne könnyebben, gyorsabban elaltatni, baj-e, ha csak hintában vagy babakocsiban képes álomba szenderülni. Az alvásidő és altatás dilemmáin túl pedig nagyon meglepett, hogy a kisbabák tulajdonképpen milyen hangosan és nyugtalanul alszanak. Gargalizálnak, gügyögnek, cuppognak, nyammognak, mocorognak, köhögnek, morognak, szörcsögnek, tüsszögnek, csuklanak és még sorolhatnám. Nem vagyok és nem voltam soha paramami, de bevallom, elsőgyerekesként azért ezek a furcsa hangok néha a frászt hozták rám, és pihenés helyett sürgősen a Google-doktort faggattam. Pedig a legtöbb esetben semmi ok az aggodalomra, teljesen normális, ha a babád „koncertet ad" alvás közben.

Mocorgó REM-manók

A nyugtalan alvás egyrészt az újszülöttek idegrendszeri éretlenségéből és a csecsemőkori reflexekből ered. Másrészt a babák alvása „fejben" teljesen másképp néz ki, mint a felnőtteké. A picik alvási ciklusa jóval rövidebb, nagyjából 50 perces, és sokkal több időt töltenek az úgynevezett REM-fázisban. A REM-alvásban a legaktívabb az agy, a pulzus és légzés is gyorsabb, a szemek mozognak a szemhéjak alatt, és bizony más testrészek is mocoroghatnak. Ezenkívül a rövidebb alvási ciklusokból adódik, hogy gyakrabban követik egymást a különböző szakaszok, az átmeneteknél pedig általában minden baba nyugtalanabb, több hangot ad ki.

Forrás: pexels/100 files

Segítség, nem kap elég levegőt?

A fenti gondolat egész biztosan sok újdonsült anyuka fejében átfutott, mikor először hallotta, hogy a kisbabája alvás közben gyorsan, esetleg nehezen vette a levegőt vagy köhincsélt, gargalizált, morgott, furcsa torokhangokat adott ki. Én utóbbit dinóhangoknak neveztem, mert a kis szundiszauroszom tényleg olyan hangokat hallatott, mint a rajzfilmekben az őshüllők. Jó, a dinókhoz nem köze van a magyarázatnak, a fejletlen légzőrendszerhez viszont annál több. A picik légzésszabályozása még kialakulóban van az első hónapokban, illetve csakis az orrukon vesznek levegőt, ami nagy kihívás, mivel a vékonyka orrjáratok könnyen eldugulhatnak. A babák például azért morognak álmukban, hogy biztosítsák maguknak az egyenletes oxigénfelvételt.

A csecsemőknél ezenkívül megfigyelhető a periodikus légzés, amikor a gyors, mély légzéseket ciklikusan váltják a lassú, kevésbé mély lélegzetek, és rövid szünetek vannak a lélegzetvételek között. A szünetek 5-10 másodpercesek is lehetnek, és főként a REM-fázisban jelentkezik ez a szabálytalannak tűnő légzés.

Amikor a poci dolgozik

Ahogy az ideg- és légzőrendszerük, úgy a babák emésztése is fejletlen. Miközben napról napra több táplálékot kell feldolgoznia az emésztőszerveknek, a belek működése könnyen megzavarhatja a csöppségek álmát. Sőt, akár a szülőkét is — én például nem egyszer majdnem elnevettem magam rajta, hogy az éjszaka közepén mennyire hangosan tudott bugyborékolni a lányom hasa, a pukizásokról nem is beszélve.

Forrás: pexels/teemu-R

És mivel a nyelési mechanizmusok sem alakultak még ki teljesen, gyakran megesik, hogy túl sok nyál gyűlik fel a csecsemők torkában, illetve visszacsoroghat anyatej, tápszer is, amitől köhögni, gargalizálni kezdenek. Néhány köhintéssel általában rendeződni szokott ez a probléma, de ha úgy látod, segítségre van szüksége, vedd fel, és büfiztesd meg.

A cuppogó, nyammogó hangok is az evéssel vannak összefüggésben. Ezekkel a kicsik ösztönösen azt jelzik, hogy kiürült a pocakjuk, vagyis megéheztek. Ilyenkor számíthatsz rá, hogy rövid időn belül felébred a pici, és követeli magának a kaja utánpótlást.

Mikor kell mégis aggódni?

A legtöbb alvás közben jelentkező furcsa hang tehát teljesen normális. De akkor mégis honnan tudhatod, ha légzési nehézsége támad a babának? A légzésfigyelőn túl árulkodóak a következő tünetek:

  • szája, arca elkékül
  • láthatóan nehezen kap levegőt, mellkasa besüpped, behorpad lélegzetvételnél
  • néhány másodpercnél hosszabb szünetek vannak a lélegzetek között
  • légzési vagy emésztési problémája mellé láz társul
  • kedvetlenebb, nem reagál a környezetére
  • a lélegzetvételek után morgó, dörmögő hangot hallat
  • a szokásosnál szaporább a légzése

Ha ilyet tapasztalsz, azonnal mentőt kell hívni, mert a babádnak sürgős orvosi segítségre lehet szüksége. Persze nem ijesztgetni akarlak, ezért a végére megnyugtatásképpen elárulom, hogy a csecsemők 6 hónapos koruktól általában nyugodtabban, csendesebben alszanak már. Onnantól kezdve pedig már nosztalgiával fogsz visszagondolni a dinóhangokra.

Galériánkban megfejtjük, mit jelent, ha álmodban terhes vagy, vagy kisbabával élsz!