önállóság,infografika,gyereknevelés Forrás: Gróf Róbert

Rajzos „használati útmutató", hogy önállóbbá váljon a gyereked

Szegény gyerek olyan gyámoltalan, szüksége van a nagy, okos felnőtt segítségére. Képtelen egyedül bevetni az ágyát, megírni a házi feladatát, kivinni a szemetet, visszadobálni a fiókba a játékait. Vagy mégsem olyan nagyon képtelen?

Egy amerikai kutató készítette ezt a (mellesleg igencsak egyszerű) folyamatábrát, hogy segítsen a szülőknek és pedagógusoknak megítélni: egyáltalán szüksége van-e a gyereknek segítségre és mennyiben. Ha felteszed magadnak ezeket a kérdéseket, mielőtt engednél a késztetésnek és segítenél a gyereknek (ami, lássuk be, sokszor egyet jelent azzal, hogy megcsinálod helyette a feladatot), akkor nem csak magadat tehermentesíted, hanem ő is függetlenebbé, lazábbá válik és a kutatások szerint kevesebbet is szorong, ha több feladatot képes egyedül véghez vinni.

Ezt a folyamatábrát bármilyen helyzetben használhatod, még olyan feladatnál is, amit a gyereked most még biztosan nem képes egyedül megcsinálni. Ilyen helyzetben is minden alkalom lehetőség a tanulásra és arra, hogy egyre könnyebben végezhesse el a feladatot.

önállóság,infografika

Gyereknevelési elvek, amikből engedj és amikből ne: