A te gyereked mer kérni magának egy kólát a pincértől?

fiú,gyerek,hátizsák,park
Forrás: Pexels

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

R

Reklamál a boltban, ha rosszul adnak vissza? Egyáltalán: elengeded a boltba? Az önállóságról, az önállóságra nevelésről kérdeztük Herczegh Tímea gyerekpszichológust, aki maga is háromszoros anyuka.

Szakértőnk


Herczegh Tímea klinikai gyermek-szakpszichológus, mediátor. Egyéni és csoportterápiákat tart, szíve csücske a pszichodráma és a meseterápia, valamint a szülőknek önismeret és gyermekismeret címen futó csoportjai. Legkedvesebb időtöltése a családja, a meditáció, a jóga és a tánc.

Ez a cikk az Éva magazin egy korábbi számában jelent meg.

Hol kezdődik az önállóság?

Talán ott, hogy a babádnak nyolc hónapos kora körül, ami a szeparációs szorongás időszaka, mennyire tudod megadni azt a biztonságot, amire szüksége van. Ha megerősödik benne az a bizonyosság, hogy ott vagy neki, amikor szüksége van rád, akkor utána az egészséges szabadságvágyat és a fokozatos eltávolodást is meg meri élni.

A dackorszakban igencsak önállóak szeretnének lenni a gyerekek.

Nagyon fontos, hogy már az első önálló próbálkozásai során is biztasd és bátorítsd a gyerekedet – annak ellenére, hogy sokkal könnyebb megcsinálni helyette a dolgokat: bekötni a cipőjét, elé rakni az ételt. Az a jó, ha a viselkedésed azt üzeni: „Azt szeretném, hogy erős és önálló kisgyerek legyél.” A dackorszak az egó kiteljesítéséről szól, és ezt érdemes hagynod.


Olvasd el ezt is!

Igen ám, de milyen mértékig? Nem fog túlságosan a fejemre nőni a gyerek a nagy szabadságban?

Hát igen, ez egy szép „játék”, egy folyamatos egyensúlyozás aközött, hogy megpróbálod a lehető legnagyobb szabadságot biztosítani a gyerekednek és kijelölöd a legfontosabb korlátokat. Így adod meg neki a fejlődés lehetőségét. Ez nem könnyű. Tulajdonképpen az egók harca. Hadd idézzem egy jógaoktató ismerősömet, aki nagyon szépen fogalmazta ezt meg: az egó akkor tud szépen kiteljesedni, ha egy nála erősebb egó segíti ebben. És még valami: az egónak meg kell erősödnie ahhoz, hogy felnőttként jó értelemben alázatos tudj maradni. Ha hisztizik a gyereked, te is bedühödsz és befeszülsz? Vagy felnőtt tudsz maradni, meg tudod őrizni a nyugalmadat, és segíted a kicsit kijönni a helyzetből? Mindez elsőre talán túl elvontnak tűnik a témánkhoz képest, de az ilyen szabadságnak a kifejlődése nagyon is összefügg azzal, hogy a gyerek mennyire fog bízni magában, mennyire mer kezdeményező lenni, és végső soron mennyire lesz önálló.Hol illik tartania egy gyerek önállóságának az egyes életkorokban?

Háromévesen étkezés után el tudja vinni a tányérkáját a konyhapultig. Reggel hagyod, hogy ő mossa meg a fogát. (Este megmosod te, hogy valóban tiszta is legyen.) Igénye van arra, hogy önállóan egyen (engedd neki, akkor is, ha nem az etikett szerint fogja a villát és minden tiszta morzsa lesz). Szeretné maga felvenni a cipőjét. Kacsaláb? Nem baj, ne szólj rá, induljatok el úgy! Majd szól, ha kényelmetlen. Piros pólót választ a rózsaszín szoknyához? Rá se ránts! Légy rá büszke! Eljátszik egyedül. Ha ehhez még egyedül el is tud aludni, az igazán remek! Hatévesen beköti a cipőjét, önállóan öltözik-vetkőzik. Elmegy a közelben lakó barátjához, akivel gyakran játszik együtt, és olykor ott is alszik. Képes egyedül elaludni. Ha talpraesettebb típus, akár egy fagyit is mer kérni egymaga. Iskolásként be mer menni egy új közegbe, oda mer menni idegenekhez és kommunikál velük. Kilenc-tízéves korában egy néhány napos ottalvós táborba is el mer menni.És ha én nem merem elengedni?

Akkor ez a történet már rólad szól. Sok szülőnek érdemes lenne egy kicsit edzenie magát és nagyobb teret engednie a gyerekeinek. Úgy látom, manapság nagyon nehezen engedjük el a gyerekeinket és a legvégső mértékig kiszolgáljuk őket, a fiatalok pedig csak az egyetemen döbbennek rá arra, hogy nem képesek önálló életvitelre.

Az inspiráció mindig jól jön:

Nézd meg a galériánkat> 7 kép
7 elgondolkodtató idézet a gyereknevelésről, ami jobb szülővé tehet

Tovább olvasok
Színészek, akik felnőttként gimist játszottak – késő harmincasok is voltak köztük!

A színészeknek a legkülönbözőbb karaktereket kell eljátszaniuk gond nélkül. Ez akkor igazán nehéz, amikor 10 vagy akár 20 évvel fiatalabb emberek bőrébe kell belebújniuk.

Pezsgőfürdő a lombok közt, szauna tóra néző kilátással – a noszvaji Treehouses azoknak való, akik tudnak élni

Kipróbáltuk, mit tud az a magyarországi élményszállás, amit a két évvel ezelőtti nyitás óta egyetlen éjszakára nem foglaltak csak le – erre mi gyorsan le is csaptunk.

A karrieremet választottam, remélem, a gyerekeim meg fogják érteni

Egy dolgozó anya őszintén szembenéz a tényekkel, azzal, hogy mennyi időt tölt a munkájával, a gyerekei nélkül. Állítja, hogy ha apa lenne, mindenki dicsérné érte.

Mennyezeti csillárok és függőlámpák

A régi korok báltermeinek hangulatát idéző csillárok a mai napig jelen vannak a köztudatban és az üzletek kínálatában. A gazdagság tökéletes szimbólumaként tartották őket számon. Manapság igen ritka, ha egy családi ház bálteremmel rendelkezik, de ennek ellenére a csillárok továbbra is népszerűek maradtak.

Itt az ősz, de sportolni most is lehet!

Bár beköszöntött a jó öreg bekuckózós, borongós ősz, ne hagyd, hogy a fokokkal együtt a kedved és az állóképességed is mélyrepülésbe kezdjen. Sportolj valamit, ami boldoggá tesz, és meglásd, nem csak a kondid lesz jó formában, de a lelked is szárnyalni fog!

Hogyan tartsd tisztán az arcüregedet egész télen?

Megfázás vagy allergia, mindegy. Ha szipogsz és nem tudod rendesen kiüríteni az arcüregedből a váladékot, akkor a trutyi alatt szenvedő szövetek mindenféle alattomos problémák, például gyakori fejfájás, ólmos fáradtság formájában jelezhetik, hogy nekik ez nem oké.

Hogyan tisztítsd a mosógéped, ha rossz szagú a belseje?

A mosógéptől azt várjuk el, hogy megtisztítson dolgokat, ezért ritkán gondolunk arra, hogy időnként őt magát is ki kellene takarítanunk. Legfeljebb akkor jut eszünkbe, amikor bosszantó módon rossz szagot áraszt, ha kivesszük belőle a tiszta ruhát. Ha ez bekövetkezik, ideje kezelésbe venni a mosógépet.

Szeretnéd, ha olyan tiszta lenne a fehér cipőd minden nap, mint új korában?

Egyszerűbb lesz, mint gondolnád: ha lépésről lépésre követed ezeket a módszereket, a cipőid visszanyerik eredeti hófehér színüket.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem