5 egyszerű tipp azért, hogy a gyerek ne állandóan a telefonját nyomkodja

Borítókép: 5 egyszerű tipp azért, hogy a gyerek ne állandóan a telefonját nyomkodja Forrás: pexels/Andrea Piacquaido
Alig teszi le a gyerek a telefont? Elmondjuk, mit tehetsz, hogy könnyebben elszakadjon a virtuális valóságtól!

Nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek körében is jellemző, hogy szinte non-stop a kezükben van a telefon. Ez alvásproblémákhoz, nyakfájáshoz, ízületi gyulladáshoz, szemproblémákhoz vezethet, de a társasági életre, az emberi kapcsolatokra is hatással van. Természetesen, nem arról van szó, hogy teljesen le kell állni a mobillal, laptoppal, de fontos, hogy megtaláljuk az egyensúlyt!

Legyen telefonhasználati szabály!

Első lépésként üljetek le a gyerekeddel, és együtt határozzátok meg a telefonhasználat szabályait. Legyenek világosak és érthetőek a szabályok, például meghatározhatjátok, hogy hány órát tölthet el a telefonon naponta mobilozással, és mikor nem használhatja (esetleg étkezések vagy közös programok közben). Ha a gyerek részt vesz a szabályok kidolgozásában, nagyobb valószínűséggel tartja majd be azokat.

Mutass példát!

A gyerekek számára a felnőttek a példák, ezért hiába mondod azt a gyerekednek, hogy ne mobilozzon sokat, ha azt látja, hogy a kezedben állandóan ott a telefon. Ha te sem tudsz nemet mondani a hírfolyamok pörgetésére, akkor a gyerekedet nagyon nehéz lesz arról meggyőznöd, hogy ő ne tegye ugyanezt. Figyelj arra, hogy mikor és mennyit használod a telefonodat a gyereked jelenlétében!

Forrás: pexels/RDNE Stock Project

Szervezz alternatív szórakozási lehetőségeket!

Ha azt veszed észre, hogy a gyereked legjobb barátja a telefonja, akkor itt az ideje alternatív szórakozási lehetőségeket keresned neki! Segíts, hogy felfedezhesse, mi érdekli igazán, próbáljátok ki a festést, az agyagozást, a kertészkedést, és ismertess meg vele többféle mozgásformát is. Ezek az alternatívák nemcsak szórakoztatóak, hanem segítenek a gyerek képességeit is fejleszteni.

Kövesd nyomon a telefonhasználatot!

Ha eddig nem tetted, használj szülői felügyeletet biztosító alkalmazásokat a gyereked telefonján, így mindig tudni fogod, hogy mit néz, mivel foglalkozik. Beállíthatod, hogy miről küldjön jelentést a telefonja, így nyomon tudod követni a telefonhasználatát. Láthatod, hogy milyen alkalmazásokat használ, és azt is, hogy mennyi időt tölt velük, így, ha szükséges, be tudsz avatkozni.

Az egész család töltsön egymással időt!

Az együtt töltött idő nagyon fontos a gyereked számára (is), ezért mindenképpen tervezz be olyan időszakokat, amiket biztosan nem húzhat keresztbe semmi sem. Az együtt, egymással töltött időben beszélgessetek, társasozzatok, a lényeg, hogy egymásra figyeljetek. Az együtt töltött idő erősíti a családi köteléket, és a szabályokat is könnyebben fogja betartani gyermeked, ha több közös élményetek lesz a való világban.

Mitől függ, hogy kaphat-e mobilt a gyerek? Galériánkban mutatjuk!