A gyerekedet ez nem érdekli, csak használja – így teheted biztonságosabbá a TikTokot számára

Borítókép: A gyerekedet ez nem érdekli, csak használja – így teheted biztonságosabbá a TikTokot számára Forrás: Unsplash.com/Solen Feyissa
A TikTok-láz világszerte töretlenül tombol a fiatalok között, a videómegosztó alkalmazás a magyar tinik körében is hihetetlen népszerű. A fiatalokat, főleg a kiskorúakat ugyanakkor nem izgatják - miért is izgatnák - olyan biztonsági kérdések, amikkel bármely más közösségi platform használata esetén se ártana tisztában lenni. Elmondjuk, szülőként hogyan védheted meg őket az online térben; többek közt az adathalászoktól.

2021-ben a TikTok lett az év legA gyerekedet ez nem érdekli, csak használja – így teheted biztonságosabbá a TikTokot számára többször letöltött, legnépszerűbb alkalmazása a fiatalok körében. A kamaszok, imádják a vicces filterekkel színes-szagossá tett videómegosztó applikációt; amire gondolkodás nélkül töltik föl magukról a képsorokat; csatlakoznak az őrültebbnél őrültebb és sajnos sok esetben nem veszélytelen kihívásokhoz is. Ez is már önmagában véve aggályos. Ám ami a felszín alatt húzódik, méginkább az lehet.

Nézzük elsőként azt a tényt, hogy a TikTok felhasználók negyede kiskorú fiatalokból, konkrétan a 10-14 éves korosztályból került ki a tavalyi évben. Annak ellenére, hogy az applikácóval kapcsolatban már korábban is, több ízben merültek föl komoly adatkezelési aggályok, az alkalmazás népszerűsége töretlen. A VPNOverview.com kiberbiztonsággal, biztonságos internethasználattal foglalkozó szakemberei ebből kiindulva górcső alá vették, hogy a kínai cég által üzemeltetett platform mennyire ügyel e sérülékeny korosztály - a gyerekek - adatainak, illetve személyiségi jogainak védelmére.

Tény, hogy az appnak létezik egy „gyerek” verziója a 13 éven aluli felhasználók számára, amit a gyermekek online adatvédelmi törvényével (COPPA) összhangban fejlesztettek ki. Ez a szabályozás szigorúan meghatározza azt is, hogy egy adott applikáció milyen adatokat gyűjthet be a felhasználóiról. Bár a 12 éven aluliakra a TikTok „gyerek verziójában” ez bizonyos mértékben teljesül, a „rendes” TikTok ugyanakkor – bár sziklaszilárdan ez ugyan még nem került bizonyításra - számtalan személyes adatot szipkáz be a védtelen fiatalokról: születési és felhasználónevet, a születési dátumot, a jelszavaikat, de eszköz IP címét is, a keresési részletekkel együtt – hogy csak a legfontosabbakat említsük. A profilképekről és a profil videókról nem is beszélve.

Igaz, vagy sem, mindenesetre bármelyik közösségi platform használatakor talán az a legjobb, ha abból indulunk ki, hogy az ott megosztott személyes adataink adott esetben mások kezébe kerülhetnek.

Az aggodalmak nem teljesen alaptalanok; ezt mutatja például az is, hogy Indiában 2020-ban, úgy ahogy van, be is tiltották a TikTok-ot arra hivatkozva, hogy az nemzetbiztonsági kockázatot jelent. A kínai cégeknek ugyanis törvényi kötelezettsége, hogy megosszák az adataikat a kormányukkal. A videómegosztó közösségi média platform pedig egy kínai, ByteDance nevű vállalat birtokában van. A TikTok adatkezelése egyébként az Egyesült Államokat is komolyan aggasztja, pár éve nyomozást is folytattak ezzel összefüggésben.

Egy friss kutatás pedig arra világít rá, hogy a TikTok böngészőjében egy olyan kód rejlik, amelynek segítségével az alkalmazás állítólag látja, hogy a felhasználók milyen billentyűket ütnek le. A Forbes által ismertetett tanulmány szerint a közösségi platform ezzel akár a felhasználók bankkártyáinak jelszavait is láthatja. A kínai vállalat ennek létezését ugyan elismerte, de szerinte persze nincs miért aggódnunk, mert nem végeznek adatgyűjtési tevékenységet ezen keresztül.

Elég csak egy kis trükközés a születési évszámmal, a kiskorú pedig máris fent van a „nagy” TikTokon; amivel akaratlan; de rögtön ki is szolgáltatja magát az esetleges adathalászatnak. Szülőként ezért is nagyon fontos, hogy tájékozódj, ismerd meg az alkalmazást közelebbről és amennyire csak tudod, tedd azt a lehető legbiztonságosabbá a gyereked számára. A következő tippek ebben segítenek.

5 tipp, hogyan teheted biztonságosabbá a TikTokot a gyereked számára