Gyakorlatilag tönkrevágja a gyerekek alvását, ha lefekvés előtt kütyüznek

Borítókép: Gyakorlatilag tönkrevágja a gyerekek alvását, ha lefekvés előtt kütyüznek Forrás: Getty Images
Ez derítette ki egy kutatás. Persze ez a felnőttekkel is így van; de ami a kicsik éjszakai nyugalmát illeti, végképp nem sok ártalmasabb dolog létezik a kéken villogó képernyőknél.

A képernyő előtt töltött órák megfosztják a gyerekeket a nyugodt éjszakáktól – derül ki a Coloradói Egyetem egy kutatócsoportjának vizsgálatából. Ez tulajdonképpen egy csomó, már létező kutatási eredményt foglalt össze, és ezt a konklúziót tette közzé az ügyben: „a több mint öt tucat tanulmány 90 százaléka, amely 5–17 éves fiatalok viselkedését vette górcső alá világszerte, azt találta, hogy minél több időt töltenek a gyerekek a képernyő előtt, annál később kerülnek ágyba, annál kevesebbet alszanak és annál rosszabb minőségű az alvásuk”.

Az áttekintés, amely a Pediatrics című folyóiratban jelent meg, három fontos okot emel ki a kütyüzéssel összefüggő alvásproblémák kapcsán:

1. A tartalom túlságosan stimuláló, különösen a mobilra és számítógépre letöltött játékok esetében.

2. A képernyők által kisugárzott fény hullámhossza és minősége fizikailag befolyásolja a cirkadiánritmust és az alvásfiziológiát, például drasztikusan csökkenti a test melatoninszintjét; ez a hormon szerepet játszik abban, hogy közvetítse a testünknek: elérkezett az alvás ideje.

3. Mivel a képernyők kisebbek, mint valaha – és a fiatalok több mint 75 százaléka rendelkezik valamilyen képernyős szerkezettel a hálószobájában –, meglehetősen könnyűvé vált titokban minecraftozni a paplan alatt.

Egy 2014-es, amerikai gyerekek körében végzett felmérés szerint az általános iskolások 30 százaléka, a középiskolások több mint 50 százaléka nem alszik eleget. „Az egészséges alvási szokások gyerek- és serdülőkorban közvetlenül összefüggenek az alacsonyabb elhízási kockázattal, a kiegyensúlyozott pszichével, a jobb kognitív működéssel és a kockázatmentesebb viselkedéssel.”

A kutatók azt javasolják, hogy száműzzünk minden elektronikus médiumot a gyerekeink hálószobájából, ideértve a tévét és a mobiltelefont is, illetve hogy vezessünk be betartható menetrendet az esti lefekvés terén. Az is fontos, hogy megértessük a gyerekkel, milyen fontos és szükséges a megfelelő mennyiségű alvás.