Hiánypótló szolgáltatás indult az idősek számára: augusztustól már igénybe vehető a Dédisitter

Borítókép: Hiánypótló szolgáltatás indult az idősek számára: augusztustól már igénybe vehető a Dédisitter Forrás: Getty Images
Egyszer mindannyian megöregedünk, és egy bizonyos kor után a legtöbb ember ápolásra szorul. Azonban bármennyire is szerető család veszi körül az idős hozzátartozót, sok esetben képtelenség menedzselni azt, hogy az illető a munkahelyén, a családjában, és még idős szerette a gondozásában is aktívan részt vegyen. Korábban erre a problémára kizárólag egy megoldás létezett, a bentlakásos idősek otthona. Azonban Szöllősiné Kassai Judit egy új szolgáltatás keretében nagyszerű alternatívát alkotott.

Szöllősiné Kassai Judit ápoló, szociális gondozó, gyászcsoport vezető szerint régen jól működött az a rendszer, mely szerint a fiatalok gondozták az idősebb generációt, azonban ez napjainkra jóformán megoldhatatlan probléma, hiszen a megélhetésért mindenkinek dolgoznia kell. Ennek okán pedig lehetetlen, hogy egyszerre gondozzuk idős hozzátartozónkat, és dolgozzunk is napközben.

Fontos a méltóságteljes élet biztosítása időskorban is

Az egyház szolgálatában álló nővér arra is kitért, hogy fontos a méltóságteljes élet biztosítása időskorban is, és feltett szándékuk ezt mindenki számára megadni. Véleménye szerint az a legkomfortosabb, ha az idős ember a saját otthonában tartózkodhat, így ha ott kerül gondozásra, az sokkal ideálisabb állapot, mintha idősek otthonában kellene élnie. Ennek okán álmodták meg a Dédisitter szolgáltatást, amely akár a nap 24 órájában is elérhető. Az adott szolgáltatás a fürdetés, az etetés, a gyógyszer és injekció beadása, továbbá az érintett személy körüli takarítást, és még a mentális gondozást is magában foglalja.

Forrás: Getty Images
A Dédisitter szolgáltatás akár a nap 24 órájában elérhető.

Nagy hangsúlyt helyeznek a mentális egészségre

Szöllősiné Kassai Judit arra is kitért, hogy már rengeteg tapasztalatot gyűjtött az idősek gondozásának terén, és mára már tudja, hogy mire van a leginkább szükségük ahhoz, hogy jól érezzék magukat. Véleménye szerint, ha korábbi életükről, foglalkozásukról beszélhetnek, akkor voltaképpen megfiatalodnak a mesélésben. A Dédisitter program kereteiben még közös sétákat, városnézést, főzőcskézést is szerveznek. Sőt, miután a hölgy férjével közösen indította a vállalkozást, így a férj, Szöllősi István, igény esetén még a ház körüli ügyes-bajos dolgokra is megoldást nyújt.

Természetesen Szöllősi Istvánon és feleségén kívül is több segítő munkája elérhető a szolgáltatásban. Céljuk az, hogy minden idős páciensük megtalálja a hozzá leginkább passzoló sittert, akinek a társaságában komfortosan érzi magát.

Forrás: Getty Images
A mentális egészség megőrzésére is óriási hangsúlyt tesznek.

A temetésszervezésben és a gyászfeldolgozásban is segítséget nyújt a szolgáltatás

Judit úgy tartja, hogy az idősekkel való foglalkozás tulajdonképpen a hivatása, ezt szereti a legjobban csinálni. Gyülekezeti nővérként pedig rendkívűl tapasztalt is ezen a területen, hiszen elmondása szerint már nem egy embert kísért el egészen a sírig. Sőt, szükség esetén mind a temetésszervezésben, mind a gyászfeldolgozásban is segítséget nyújt.

A szolgáltatás augusztus 1-től indult útjának. Céljuk, hogy családot kiegészítve segítséget nyújtsanak az idősek ellátásban.