A szülésnél kezdődik egy egészségesebb társadalom alapja – Beszélgetés Farkas Mirtill dúlával

Borítókép: A szülésnél kezdődik egy egészségesebb társadalom alapja – Beszélgetés Farkas Mirtill dúlával Forrás: Farkas Mirtill
A szülés időszakában segítő dúla nagyon fontos kapcsolat lehet a babát váró családoknak. Farkas Mirtillel beszélgettünk erről a misztikus és csodálatos hivatásról.

– Ha jól tudom, korábban mással foglalkoztál. Hogyan történt a pályakorrekció az életedben?

– Igen, első végzettségemet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészkarán szereztem. A gyerekeim születése előtt magyar és történelem szakos tanárként pár évig tanítottam, illetve osztályfőnök is voltam. Nagyon szerettem, nosztalgiával gondolok vissza arra az évekre. A váltás az életutam változásából eredt, a szülés-születés téma a saját anyaságommal érkezett az életembe, és elég tartósnak tűnik.

– Hány gyereked van?

– Három.

– Elárulod a tudatlanabbaknak, hogy pontosan mit csinál egy dúla?

– Ez a hivatás a perinatális, szülés körüli időszakot öleli fel a várandósság tervezésétől a gyermekágy időszakáig, vagy akár még tovább is. Információval és lelki támasznyújtással segítjük a családokat, hogy felkészülhessenek a szülésre és a gyermekágyas időszakra. A várandósság alatti konzultációkon megismerjük az adott család igényeit, kéréseit, félelmeit, hátterét: a kialakuló bizalmi kapcsolat a szüléskísérésnél mindhármunknak, azaz az anyának, az apának és a dúlának is biztos pontja lesz. A szülést követően meglátogatjuk őket, és segítünk akár a háztartásban is. Több kolléganőm kifejezetten ebben a gyermekágyas időszakban van jelen, őket gyermekágyas dúláknak hívják. Több társam rendelkezik pszichológusi, perinatális szaktanácsadói végzettséggel, ők pedig a szülésélmény feldolgozásban is segíthetnek.

– Mennyire elterjedt ez a lehetőség, és mennyiben számít luxusnak?

– Én hat éve vagyok dúla, azóta egyre ismertebb és egyre nagyobb igény mutatkozik rá: az biztos, hogy a naptáram mindig gyorsan megtelik. Ma már köztudott, mennyire fontos a szülésnél a biztonság, a békesség, a szeretet, amit egy ismerős arc, egy empatikus segítő már a jelenlétével is megteremthet. Aki ezt a szeretetben való megtartottságot tapasztalja, vagy érezte a hiányát egy korábbi szülésnél, alapvető emberi igénynek és nem luxusnak gondolja.

Forrás: Farkas Mirtill

Mérlegre lehet tenni, hogy mi számít jobban: egy erőt adó szülésélmény, ami az egész gyermekágyat, a gyermekkel való kapcsolódást könnyebbé teszi, vagy az a rengeteg tárgy, amit – nyilván a fogyasztás érdekében – alapvetőnek tüntetnek fel a gyártók. Az újszülöttnek csak az édesanyjára van szüksége és az egész család indulása sokkal kiegyensúlyozottabb, ha az anya mentálisan és fizikailag is jól van a szülés után. Ezt persze a dúla fogadása nem garantálja, de az információátadás, a lelki támogatás magabiztossá teszi az családokat, megértik, mi történik velük, mik a lehetőségeik, és hogyan tudnak partneri kapcsolatot kialakítani a szülőszobán. Így jóval kompetensebbnek érzik majd magukat a továbbiakban.

– Egy ilyen szolgáltatás nem nagyon drága?

– Szerintem érdemes akár több dúlánál kérdezősködni, mert egyáltalán nincsen szó teljesen elszállt árakról. A többség azért is kér fel dúlát, mert megfizethetőbb a magánkórházaknál.

– Leginkább kik veszik igénybe a segítségedet? Értem ez alatt a kort, a társadalmi helyzetet…

– Tágul a kör, és nagy örömömre egyre több kora huszonéves pár is jelentkezik. Néhány évvel ezelőtt főként a nehéz szülésélményt átélő nők kerestek meg a következő várandósságukkal. Meglátásom szerint a középosztályból érkező felkérések vannak többségben, de igyekszem önkéntes munkában is segíteni, például látogatok anyaotthonokat.

– Mennyi idős volt a legfiatalabb, és mennyi a legidősebb kliensed?

– A legfiatalabb 18 éves, és anyukája ajánlására keresett fel engem. A legidősebb 44 éves volt.

– Számodra mit jelent a szülés, a születés élménye?

– Egy misztérium, egy időtlen csoda, egy olyan ártatlan pillanat, ami mentes minden manírtól, megjátszástól, megfeleléstől vagy elvárástól. Számomra megunhatatlan jelen lenni, hiszen az összes szülés és család más, nincs két egyforma történet.

Forrás: Angyal Fruzsina: Love & Life Photographer
Csodálatos, ahogy formálódik a kapcsolatunk az első félénk találkozástól a gyermekük születésének intim pillanatáig. Hiszem, hogy itt kezdődik egy testileg és mentálisan egészségesebb társadalom alapja: a méltó szülésnél és születésnél.

– Milyen kapcsolatban vagy kórházakkal, orvosokkal, szülészekkel?

– A szülőpár meghívására érkezem az adott kórházba, sokszor számomra is ismeretlen környezetbe, ismeretlen szakemberek közé. A fogadtatásom változó, erre alaposan fel vagyok készülve. Kínosan figyelek, hogy betartsam a kompetenciahatáraimat, és próbálok jó kapcsolatot kialakítani az ott dolgozókkal. Ez természetesen minden résztvevőn múlik: én arra törekszem, hogy az édesanya számára a legtámogatóbb hangulat alakuljon ki, és szerencsére az idő múlásával sok helyen vagyok már ismerős, gyakran megforduló dúla.

– Volt valamilyen rossz élményed, tapasztalatod? Ha igen, mi volt az?

– Inkább nehéz élményeknek mondanám. Előfordul, hogy a szülés alatt olyan bánásmódban van része az anyának, ami nem segíti elő az ellazult állapotát, hanem félelemmel tölti el, feszélyezi, elbizonytalanítja. Szerencsére is szükség van, hogy ezeket a helyzeteket elkerüljük, és ez számomra nem könnyű, mert nem tudom kivédeni, legfeljebb átkeretezni.

– Mit tanácsolsz azoknak, akik valamiért nem (csak) jól élik meg a várandósságot?

– Tudják, hogy nincsenek egyedül és kérjenek segítséget, nem kell mindent elbírni! A várandósság az élet része, az élet pedig nem kiegyensúlyozott utazás, ahogy a várandósság sem az. Közösen azonban minden könnyebb. Tájékozódj a lehetőségeidről és találd meg azt az utat, ami legtöbbet segít, hogy jól legyél!

– Mesélnél a praxisodból történeteket? Kiknek és hogyan tudtál segíteni?

– Engem is kötelez a titoktartás, ezért konkrét történeteket nem mesélhetek el, de szívesen megosztok olyan véleményeket, amikhez a családok előzetesen hozzájárultak.

Forrás: Farkas Mirtill

Mirtillt ajánlom azoknak a (leendő) édesanyáknak, akik szeretnék a szülést annak minden szépségével és nehézségével együtt teljes egészében megélni. Ha kell, láthatatlan Őrangyalként van jelen, és egy-egy halk mondattal segíti a módosult tudatállapot előidézését, a befelé figyelést, a fókusz áthelyezését a fájdalomról a születendő élet csodájára. Ha kell, fáradhatatlan masszőr lesz, vagy éppen férfiakat megszégyenítő erővel tart és szoríthatod a kezét, míg csontja nem törik. A szülés egy embertpróbáló harc, amit mindenki maga vív meg. Mirtill „csak” abban segít, hogy alád teszi a legjobb lovat és kezedbe adja a legélesebb kardot, hogy a csata végén büszkén elmondhasd: Megcsináltad! Teljesen egyedül! (...és egy csipetnyi varázslattal) (Dóri)

Már az előzetes találkozók is felbecsülhetetlenül hasznosak voltak, rengeteg információval gazdagodtunk. Megnyugtató volt, hogy felhívhattam olyan kérdésekkel is, melyeket nem tettem volna fel a többi segítőnek. A szülés napján végig nyugodt volt, bármikor nézhettem rá, ha megerősítésre vártam egy eldöntendő kérdés kapcsán. Nemcsak nekem, de a páromnak is állandó biztonságot nyújtott, mentális támaszként szolgált az oly természetes jelenléte. Naturális fájdalomcsillapító módszerekkel könnyítette vajúdásomat, amiért nagyon hálás vagyok. Az aranyórában segített mellre tenni a babánkat, ezzel rögtön megtanítva minket a helyes szoptatásra. Egészen addig mellettem volt, amíg biztonságban el nem helyezkedtem az osztályon. Ha ő nem lett volna, ezer ponton estem volna kétségbe a vajúdástól a szoptatásig... A következő babánkat is szeretnénk majd az ő támogatásával világra hozni. (Dolly)

Támogató, kedves, őszinte, megértő, bátorító, közvetlen és pozitív vagy, fáradhatatlan jelenléttel. Sokszor volt „pont jókor” élményem a konzultációkon, illetve a vajúdás alatt. Pont jókor kérdeztél, adtál bátorító üzenetet a kezembe, öleltél, mosolyogtál (!), csendben vártál, vagy pozíciót ajánlottál. Nekem az is nagyon jól esett, hogy mindig igényes, csinos, jó illatú vagy, jó volt a közeledben lenni. Olyan természetességgel érkeztél meg hozzánk éjjel, mintha 10 éve családi barátok lennénk. És köszönöm a felkészültséged: ismered a kórházak helyzetét, orvosokat, szülésznőket, aktuális információkat. (Kriszti)

Mindig úgy éreztem, hogy a konzultációkon (felkészüléses beszélgetéseken), illetve a szülés alatt is maximálisan támogatsz, illetve reálisan fel tudtál készíteni arra, mi vár rám, milyen lehetőségeink vannak, és olyan plusz információkat is adtál, amelyekkel egy könyvben vagy cikkben sem találkoztam – ez is sokat jelentett, hogy szülés közben nem értek váratlanul dolgok. Amellett, hogy reálisan (evidence-based alapon, illetve az adott kórházi gyakorlatokat ismerve) tudtál válaszolni minden kérdésemre, bizonytalanságomra, mégis érezhető volt mindig, hogy mekkora odaadással, csodálattal és empátiával „tartasz” közben. (Judit)