„Ne beszélj hülyeségeket!” 5 mondat, amit gyerekként elhitettek velünk, de nem igaz

Borítókép: „Ne beszélj hülyeségeket!” 5 mondat, amit gyerekként elhitettek velünk, de nem igaz Forrás: Unplash/ Keren Fedida
Nehezen szólalsz meg egy-egy helyzetben, mert félsz, hogy rosszat mondasz? Téged is hasonlítottak össze másokkal, és arra kondicionáltak, hogy kifejezetten fontos, hogy mit gondol a szomszéd? Kártékony mondatok, amikkel itt az ideje leszámolnod!

A gyerekkorunkban hallott mondatok, családi szállóigék felnőttként a saját belső hangunkká válnak, és meghatározhatják azt, mit gondolunk magunkról, és az életről általában. Most azokat a mondatokat gyűjtöttük össze, amikkel nagy eséllyel te is találkoztál, de nem az épülésedet szolgálja.

„Ne beszélj hülyeségeket!”

Ismerős a helyzet, amikor nagyon szeretnél megszólalni, de nem mersz, mert félsz attól, hogy nem jót mondasz, vagy hülyeséget kérdezel? A „ne beszélj hülyeségeket!” sokunk belső narratívája lett, és még felnőttként is sokszor hallhatjuk. A megszégyenüléstől való félelem sokunkban él, és a gyökere rendszerint a gyerekkorunkból eredeztethető: ha a szüleink arra kondicionáltak, hogy inkább hallgassunk, mert ha nem odaillő dolgot mondunk, óriási szégyen lesz a vége, akkor felnőttként sem mi leszünk azok, akik bátran kimondják azt, amit gondolnak – akkor sem, ha az nagy eséllyel jó.

Forrás: Unplash/ Alexander Grey
Nagyon sok mondat rendkívül mérgező a gyermeked számára.

„Az osztálytársadnak bezzeg sikerült, neked miért nem?”

Ha gyerekkorban rendszeresen úgy hasonlítottak össze a kortársaiddal, hogy mindig mások voltak a jók, az ügyesek, az okosak, azzal azt éreztethették veled, hogy kevesebbet tudsz, kevesebbet érsz annál, akihez éppen viszonyítottak. Ezzel rendszerint együtt járt az, hogy amikor te teljesítettél jobban, ez a fajta összehasonlítás elmaradt, és joggal érezhetted, hogy a helyzet igazságtalan, amit felnőttként kettős mércének hívunk.

„Nem érdemled meg!”

Az egyik legkárosabb mondat a „Nem érdemled meg!” Ha gyerekként valami olyat tettünk, ami nem volt helyén való – mert még nem tudtuk, hogy nem helyes, nem voltunk képesek felmérni a következményeit, vagy feszültek, stresszesek voltunk stb. –, és aránytalan büntetést kaptunk érte, amit ez a mondat kísért, az káros lehet még évtizedekkel később is. Hozzá kell tenni, hogy jelen esetben nem az 5. gombóc fagyi megvonására gondolunk, hanem szeretetmegvonásra. Annak a megélése, hogy ha hibázunk, nem vagyunk szerethetőek, egyenes út a felnőttkori szorongáshoz.

Forrás: Pexels/ Karolina Grabowska
Némely mondatod nem is gondolnád milyen mérgező lehet.

„Mit fognak szólni az emberek?”

Amikor gyerekként azt halljuk, és azt éreztetik velünk, hogy mások véleménye nagyon fontos, akkor az önbizalommal teli felnőtt élet beláthatatlan távolságba kerülhet. Ebben a mondatban azonban több van egy egyszerű intelemben: egyfajta fenyegetettséget sugall, ami gyerekként arra ösztönöz, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy elkerüljük a szégyent. Ezáltal felnőttként is könnyen feszengővé, bátortalanná válhatunk, és kialakulhat bennünk egy olyan belső narratíva, ami szerint az emberek rosszat gondolnak rólunk, ítélkeznek felettünk, és akkor is azt gondolhatjuk, hogy összesúgnak a hátunk mögött, amikor ez nincs is így.

„Az öndicséret büdös!”

Ezt a mondatot is sokan hallhattuk gyerekkorunkban, amit egészen biztos, hogy már a szüleinknek is így tanítottak az ő felmenőik. Ha azt tanultuk meg gyerekként, hogy a saját teljesítményünkre nem lehetünk büszkék, nem mesélhetjük el emelt fővel a sikereinket, mert az „nem illik”, akkor felnőttként könnyen lehetünk önostorozó maximalisták, akik soha nincsenek megelégedve magukkal.