2023 legnépszerűbb társasjátékai, amik függést okoznak: felnőtteknek és gyerekeknek

Borítókép: 2023 legnépszerűbb társasjátékai, amik függést okoznak: felnőtteknek és gyerekeknek Forrás: Getty Images
Társasjátékdömping! Mutatjuk, melyiket válaszd, ha felejthetetlen családi élményre vágysz!

Te is észrevetted, hogy a társasjátékok a reneszánszukat élik napjainkban? Régebben (szerző: értsd, mikor én voltam gyerek, kb. 25 éve) a magyar és francia kártyán túl nem sok minden volt. Persze a Ki nevet a végén? szintén alapnak számított, de azt már akkor se szerettem. Ma már társasjátékok tömege várja a játékos kedvűeket, és sokkal tovább mutat a játék azon, hogy ki ér be elsőre a célba.

Gyerekként nem sokat társasjátékoztam és nem is igazán kötött le engem, hogy nyerek-e vagy veszítek. Azonban amióta szülő lettem, árgus szemmel figyelem a társasjátékpiacot, mert annyiféle van, és annyi mindent lehet vele csinálni azon túl, hogy nyerünk vagy veszítünk. Van, ami a figyelmet, a kreativitást, a történetmesélést fejleszti, van olyan, ami „csak” vicces, de van, ami a logikus gondolkodást vagy épp a kézügyességet fejleszti, vagy ezek bármilyen kombinációját egyszerre.

Sokfele találunk olyan helyeket, kávézókat, ahova személyesen el lehet menni és kipróbálhatjuk ezeket a társasokat, így elkerülhetjük a felesleges pénzkiadást és azt, hogy esetleg mégsem tetszik és csak porosodik a polcunkon.

Hoztunk most egy ajánlót, amibe a legmenőbb családi és kisgyerekes társasjátékokat mutatjuk be. Reméljük, ti is legalább olyan jól fogtok szórakozni, mint mi.

Forrás: Unsplash/ Dave Photoz

Zoo memoria

Már nagyobb ovis kortól tudnak vele játszani a gyerekek, és ha vannak nagyobbak, akár egyedül, felnőtt nélkül is menni fog a játék. Kavarodás van az állatkertben és a kölykök máshol vannak, mint kellene nekik. A játék alatt vissza kell találniuk a helyükre és ebben kell nekik a segítség. Fejleszti a megfigyelőkészséget és elősegíti a közös gondolkodást!

Csoda és Kósza Ollé

Czigány Zoltán meséje alapján készült kártyajáték, ami kicsi, így könnyen elvihető akár utazásokra is. A mesét szeretik kicsik, de a szülők is a sajátos humora miatt. Ebben a kártyajátékban a gyorsaságon van a hangsúly. Eleinte a felnőttek biztos ügyesebbek, de a gyerekek hamar lekörözik őket!

Concept Kids

A már ismert(ebb) Concept gyereknek szóló változata. A hagyományos barkohbára hajaz, de sok benne a vizuális segítség, így már óvodáskortól tudnak vele játszani a gyerekek. A felnőttek is csatlakozhatnak, mert van benne tanulni- és gyakorolnivaló. Igazi közös családi társas élményt nyújt, miközben fejleszti a szókincset.

Gondos Gazdik

Bármennyire hihetetlenül hangzik, de már akár óvodáskorban lehet stratégiai gondolkodás fejleszteni. Ehhez egy remek játék tud lenni ez a társas. Miközben játszanak a gyerekek, tanulnak a felelősségvállalásról is és együttműködhetnek a közös célért.

Forrás: Getty Images

A nagyobbaknak (alsó és felső tagozatos iskolásoknak), illetve szüleiknek pedig ezeket a társasokat ajánljuk.

Wildtastic 5

Ez a játék 8 éves kortól ajánlott, de a felnőtteket is rabul tudja ejteni. A cél, hogy a leggyorsabban megtöltse mindenki a saját vadasparkját. Megy a csere-bere, üzletek, igazi stratégiai gondolkodást kíván. Kell a taktika és persze egy kis szerencse is.

Stella

Ha ismered a Dixit játékot és szereted, akkor ez is tetszeni fog. Szintén 8 éves kortól ajánlott. Igazi kreativtiásfejlesztő és történetmesélős játék. Egy meleg nyári napon bátran vegyétek elő!

Szókötő

Ez nagyobbaknak való, felső tagozattól érdemes játszani vele. Asszociációs társasjáték, könnyen kikapcsolódás gyereknek és szülőnek egyaránt. Fejleszti a szókincset és a kommunikációt.

Mágikus erdő

A játék célja, hogy be kell népesíteni a titokzatos erdőt mágikus lényekkel. Persze közben figyelembe kell venni mindenki igényét, mert minden lény másra vágyik. Stratégiai játék, ami közös gondolkodást és jó kommunikációs készségeket vár el a játékosoktól.

Hosszú útra indultok? Ezeket a játékokat vigyétek magatokkal!