Mi mindenre jók az illóolajok a légfrissítésen túl?

Borítókép: Mi mindenre jók az illóolajok a légfrissítésen túl? Forrás: Földi Barbara
Mosáshoz, takarításhoz, textil-, vagy térfertőtlenítésre, hogy csak a leggyakoribb felhasználási lehetőségeket említsük. Azt viszont nem biztos, hogy tudod, hogy némelyiket - persze óvatosan, de főzéshez is használhatod és ha épp nincs otthon citrom a búzasörödbe, a citromos illóolaj is megteszi.

Amennyire vonz a természet, és a természetes életmód része az életemnek, olyan sokáig nem használtam illóolajokat. Egy képzeletbeli polcra tettem fel őket azzal a gondolattal, hogy finom az illatuk. Majd amikor megszületett az első kisfiam, ajándékba kaptam egy párologtatót és hozzá egy „Mesélő Hold” fantázianévre hallgató illóolajat, ami arra szolgál, hogy nyugodt alvást biztosítson a legkisebbeknek.

Azóta se tudom mi lett volna, ha nem használom, de nekem egy kvázi jól alvó gyerekem van és a másodszülöttömnél is mindennap használom. Éjszakánként egyszer, legföljebb kétszer 2-szer ébred. Persze vannak kivételek, amikor jön a foga, vagy egy nagyobb fejlődés ugráson megy keresztül. De ezek a ritkább esetek.

Ezen felbuzdulva beleástam magam a témába, és egy kedves barátnőmtől is sokat tanultam. Az illóolajok a növények, virágok és gyógynövények legkiválóbb esszenciái. S amellett, hogy jó az illatuk sokkal többre hivatottak; gyógyítanak. Testileg, lelkileg, mentálisan. Az illatok mindig is erősen jelen voltak az életemben és szeretem őket. A parfümöt környezetvédelmi szempontok miatt már 10 éve elhagytam, de az illóolajokkal szerencsére újra visszagyűrűztek a mindennapjaimba.

Ma már vannak olyan illóolajok, amelyek nélkül nem hagyom el a házat - főleg gyerekkel - és bátran alkalmazom is őket.

Számtalan dologra használom a háztartásban is őket: így mosáshoz, takarításhoz, textil vagy légfrissítéshez, illetve térfertőtlenítésre. Illóolajat teszek az öblítőmbe, a dezodoromba - amit én készítek - és a fogporba is. Ha pedig nincs itthon citrom, bizony egy jó pohár búzasörbe is belecsepegtetek pár csepp citromos illóolajat. Főzéshez is bátran használok belőlük, főleg azokat, amelyeket fűszerként is használok. Ilyen a rozmaring és a bazsalikom például. Mindenből csak 1-1 cseppet – hiszen ezek kivonatok – módjával kell tudni használni.

A legfontosabb, hogy csak olyan illóolajat használjatok, ami bevizsgáltan 100% - ban tiszta és természetes. S hogy ezt honnan lehet tudni? Kérdezni és tájékozódni kell. Nekem abszolút bizalmam van a Panarom termékeiben, melyekről a Mesélj, Anyukám!-os lányok Feller Adrienne-nel, a márka alapítójával ITT is beszélgettek.

Kezdőként pedig először ki kell tapasztalni, melyek azok az illatok, amik nem zavarnak, nem ütnek el tőlünk.

A citrom például egy olyan illat, ami mindenki számára ismerős; így bátran lehet ezzel kezdeni az ismerkedést. Ha pedig valaki egyszer beleveti magát az illóolajok világába, úgy se tud szabadulni!

S hogy melyek azok az illóolajok, amelyek jobb kedvre deríthetnek, galériánkból megtudhatod!