Borítókép: „Amikor megkapod a diagnózist, a szex az utolsó dolog, ami eszedbe jut” Forrás: Becca Tapert/Unsplash

„Amikor megkapod a diagnózist, a szex az utolsó dolog, ami eszedbe jut”

„Amikor megkapod a diagnózist, amikor közlik veled, hogy rákos vagy, a szex az utolsó dolog, ami eszedbe jut. Az első hetekben csak a szorongás, a vértesztek, mindenféle vizsgálatok várnak, tűket döfnek beléd. Az utolsó dolog, amit akartam, hogy a pasim szúrjon belém még valamit.”

Próbáltam feldolgozni a híreket, és kialakítani az új napi rutinjaimat.

A szexsuli cikke.

Páciens lettem, de ettől még ember maradtam, nem szűntem meg mint szexuális lény.

Az egyik betegtársam első mondata az volt, hogy „ez majd lerombolja a szexuális életedet.” Nagyon meglepődtem, hogy ezzel kezdi, mielőtt bármi más szóba kerülne. Amikor a rákról, a kezelések mellékhatásairól beszélünk, akkor szóba kerül a hajhullás, az étvágytalanság, de a szexről nem beszélünk. Az orvosok sem…

Sajnáljuk, de a tartalmat időközben eltávolították az Instagram-ról.

A mellrákom sokkal, de sokkal mélyebben érintette a szexuális életemet, mint ahogy eredetileg elképzeltem. Pornóproducer vagyok, vagyis a szexről való párbeszéd számomra mindennapos, és gyakran elfelejtem, hogy a kedvenc szexjátékomról való elmélkedés nem feltétlenül való a vacsoraasztalhoz. Hat hónappal a kezelésem után a szexhullámvasúton való utazásomnak talán most már vége, remélem másoknak segítek azzal, hogy megosztom az én történetemet.

A diagnózis után másnap bementem dolgozni zombi módban, de igazából akkor ért utól az egész, amikor pár nappal később az orvosom elmondta, hogy hat hónap kemoterápia vár rám, utána sugárkezelések… Ilyet már láttam a filmekben, lejátszódott előttem, ahogy kopasz leszek és sápadt, rögtön a külalakom miatt kezdtem aggódni. Hogy talál majd vonzónak a a partnerem? Pár hónapja randiztunk még csak… Pánik módra kapcsoltam, és elővettem Excel táblát, hogy majd abba tervezek…

Amíg megvolt a hajam, havonta egyszer randiesteket tartottunk: műszempillát ragasztottam, kifestettem a szemöldökömet, és parókát is vettem. Úgy éreztem magam vonzónak.

Mindenki tudja, hogy a kemoterápia alatt kihullik/kihullhat a hajad, de arról, hogy minden szőrödet elveszted, kevés szó esik. Én fürdés után vettem észre, hogy a padlóra törölközés közben – mintha csak konfetti lenne – lehullott az összes fanszőröm. Aztán következett a hajam – ahogy tanácsolták, elmentem levágatni. Tudtam, hogy a természetes szőke hajamért odavan a pasim, féltem megmutatni az új, rövid verziót. Azt mondta, hogy tetszik neki ez a verzió is, és fürkésztem, hogy vajon csak udvariaskodik-e…de az öleléséből úgy érzem, hogy az igazat mondta.

Amikor elmúlt a kezdeti szorongásom, a halandóságomra való ráeszmélés őrült módon megemelte a libidómat. Megerősítésre volt szükségem, arra, hogy élek. És sosem éreztem olyan erős köteléket köztem és a partnerem között, mint akkor. Fogta a kezem, amikor az orvos rossz híreket közölt. Meséket talált ki, hogy enyhítse a klausztrofób szorongásom az MRI vizsgálatok alatt.

Aztán a kemo hatásai szép lassan utolértek. Ekkorra már elvesztettem a szemöldökömet és a szempillámat, fogytam 10 kilót és folyamatosan fáradt voltam. Sokszor vérzett az orrom, a szám tele volt fekéllyel, gyakoraltilag változókori tüneteket éltem át hőhullámokkal hüvelyszárazsággal. Egyszer csak olyan 29 éves nővé váltam egy 60 éves nő libidójával.

Még az agyammal akartam is a szexet, de a testem minden próbálkozás ellenére nem akarta, a behatolás teljesen elképzelhetetlen lett. Az orvosnak is beszámoltam erről, és azt mondta, ez vaginizmus, a mellrákbetegek legalább 70 százaléka átéli, de a férfiaknál a prosztata megbetegedésekor legalább 90 százaléka a betegeknek él át szexuális diszfunkciót. Bár ezt teljesen pontosan nem lehet tudni, mert a betegek közül nagyon kevesen mernek erről beszélni az orvosuknak.

A cikk további részét az ohsuli.hu-n olvashatod!

Anyák gondolatai a szülés utáni első szex alatt