A vitázás technikája fejleszthető

vuta,vitázás technikája,veszekedés,munkahely,ispiro Forrás: pixabay/geralt
A vita a mindennapok része, és már az ősember óta mozgatja, viszi előre a világot. A vitát sokan művészetnek tekintik, mások inkább elkerülik, mert nem érzik magukat elég felkészültnek ahhoz, hogy megvédjék a saját álláspontjukat.

Bizonyos viták az érvelés hevében veszekedéssé fajulnak, mások pedig konstruktívak, amikből további jó ötletek születnek. De miért is jó vitatkozni, és hogyan alkalmazható ez a képesség a vállalati életben?

Miért jó a vita?

A vita lényege, hogy az ellentétes érvek ütköznek egymással, és a felek igyekeznek meggyőzni egymást a saját igazukról. (Amikor egy-egy szenvedélyes vitát látunk, azt hajlamosak vagyunk összekeverni a veszekedéssel, bár tény, hogy nem ritka, amikor egy szócsata elfajul, és komoly perpatvar alakul ki belőle, de ez csak egy zárójeles megjegyzés.)

A vita során tehát lehetőségünk van arra, hogy kifejtsük az álláspontunkat, illetve, hogy érveljünk mellette, és közösen megtaláljuk a legjobb megoldást az adott problémára. Egy jó vita során új ismeretekre teszünk szert, és miközben esetleg kissé hevesen kardoskodunk a saját elképzelésünk mellett, tiszteletben tartjuk egymás véleményét.

Ösztönös vagy tanulható?

Mindenki találkozott már olyan személlyel, aki olyan lehengerlően vitatkozott, mintha ezzel a képességgel született volna. Pedig nagy valószínűséggel ő is tanulta ezt a készséget, ösztönösen ugyanis csak kevesen rendelkeznek vele. Ugyanúgy, ahogy a hatékony kommunikáció, illetve a korszerű vezetői ismeretek, a vita művészete is elsajátítható.

vita,veszekedés,munkahely,a vitazas technikaja
Forrás: Ispiro
A vitázás technikája fejleszthető

Különösen a külföldi kollégákkal és partnerekkel összevetve szembetűnő az a különbség, hogy ők látszólag milyen könnyedén érik el azt, amit szeretnének. Magabiztosak, hatékonyak, és úgy érezhetjük, hogy nekünk semmi esélyünk nincs velük szemben. Ez persze részben önbeteljesítő jóslat, hiszen, ha eleve azzal a rossz attitűddel indulunk, hogy biztosan mi maradunk alul a vitában, akkor máris veszítettünk. Mentséget persze mindig találunk: a megfelelő nyelvtudás hiányát, és ki tudja még, hogy mit, pedig a magyarázat sokkal egyszerűbb: ők megtanulták a vitázás technikáját, és ezzel az előnnyel vágnak bele egy-egy tárgyalásba.

Néma gyereknek…

A vita készségének hiánya több szempontból is hátrányos lehet, és nem csak az egyének szintjén. Ugyanis akár egy egész leányvállalat, illetve kisebb szervezeti egység sorsa is múlhat azon, hogy milyennek mutatja magát. Ha határozottan kiáll az értékei mellett, ha megmutatja a kompetenciáit, az elismerést és bizalmat vált ki. Itt is igaz azonban a mondás, miszerint néma gyereknek az anyja sem érti a szavát. Azaz önámítás arra számítani, hogy a tudást úgyis felismerik, ezért nincs szükség annak kommunikálására. Az élet sajnos igazságtalan ezen a területen is.

Jó hír viszont, hogy ma már léteznek olyan tréningek, ahol a vitakészség fejleszthető, így a következő alkalommal Ön is lehengerelheti a vitapartnereit.