Lelkem
Családom
Hogyan?
Szépségem
Világom
Konyhám
Vásárlás
Éva Utazó
2019. 09. 19. csütörtök Vilhelmina

Tomsits Tímea: Befogadni utazókat az otthonomba

tomsits tímea,utazás
Forrás: Ajkai Dávid

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

S

Sok éve valaki mesélt nekem a nagymamájáról, aki rendszeresen befogadott utazókat az otthonukba. Adott nekik ételt meg szállást, kikérdezte őket a helyről, ahonnan érkeztek, aztán reggel istenhozzádott mondott nekik. Megfogott a történet és elkapott a vágy, hogy kitárjam az otthonunk ajtaját átutazó idegenek előtt...

...meghallgassam a sztorijukat a vacsoraasztalnál, megismerjük egymást, olyan mélyen, ahogyan csak ihletett pillanataidban engedsz belátást az életedbe valakinek, akiről tudod, hogy soha többé nem találkoztok.

Arra nem emlékszem, kitől hallottam először a couchsurfingről, de amikor megértettem a lényegét, világos volt, hogy eljött az én időm. Tudod, ez még az Airbnb előtt létezett, ingyen szállásolhattál el külföldieket, csupán az ismerkedés kedvéért (no meg azért, hogy téged is elszállásoljanak majd imitt-amott). A kereteken belül maximum 3 éjszakára illett bejelentkezni egy hosthoz, a megbízhatóságról pedig a couchsurfing hivatalos weboldala és minősítési rendszere (adatlap, fotók, ajánlások hostoktól) alapján dönthettél.

A lányom akkor volt 12, épp hogy hajlandó volt már megszólalni angolul. Szerettem volna egy közös kalandot magunknak, így hát egy nyáron át egymásnak adták a kilincsünket a kanapészörfösök. Elsőnek Javier érkezett, spanyol világutazó, maga a két lábon járó jókedv (utólag a szívünk csücske).

Megkapta a rózsaszín lányszobát a gyerekággyal (kicsit kucorogva, de belefért), megmutattuk neki a várost, adtunk itinert a látványosságokhoz, főztünk, áthívtuk a barátokat is, beszélgettünk, beszélgettünk, beszélgettünk.

Imádtuk minden percét. Majd jött Rui, a visszafogott természetű portugál, Kennta, a finom lelkű japán komolyzene-rajongó, Sibel, a totál őrült török leány, és Maya, aki kicsit antiszociálisnak tűnt, de ezt is elfogadtuk és betudtuk a számunkra ismeretlen észak-koreai kultúrának… Jó nyár volt, bejártuk a fél világot, pedig el sem hagytuk az országhatárt. Senki sem játszotta el a bizalmunkat, s senki sem akart többet annál, amit vendég akarhat. Mindenki életéből kaptunk egy szeletet, ahogy mi is adtunk nekik a miénkből. És a legjobb azt volt látni, mennyire élvezi mindezt a lányom is.

Azóta a fizetős magánszállások divatja elapasztotta a couchsurfing közösséget és mi is nehezebben megközelíthető környékre költöztünk, de a hat évvel ezelőtti nyárról itt maradt szép emlékeim nem halványultak. Ezért aztán nagyon megörültem, amikor Málna, egyik külsős újságírónk beajánlotta nekünk e havi címlapunk szereplőit: a Budapesti Bukott (?) Háziasszonyokat. Ők ugyan csak pár órára látják vendégül a külföldieket, de a tapasztalataik nagyon hasonlóak az enyémekhez. Nem akarlak rábeszélni semmire. Legfeljebb csak ha te is kíváncsi típus vagy (már-már kalandor). És kedvet kaptál a helyben utazáshoz. Mert akkor keresd meg az alkalmat, hogy szélesre tárd az ajtót egy szimpatikus átutazó (és a világ) előtt.

A szeptemberi Éva magazinban megtalálod a címlapon szereplő Lujzával és Zsófival készült riportot, akik Failed (?) Housewives of Budapest projekt háziasszonyaiként főzőkurzusokat tartanak külföldieknek.
A szeptemberi Éva magazinban megtalálod a címlapon szereplő Lujzával és Zsófival készült riportot, akik Failed (?) Housewives of Budapest projekt háziasszonyaiként főzőkurzusokat tartanak külföldieknek.
Tovább olvasok
22 dolog, ami csak a felnőttfilmekben igaz a nőkre, a valóságban nem

Te is megfigyelted már, mennyi sztereotípiát zsúfolnak a felnőtteknek szánt filmekbe?

Tudjuk, mit teszünk idén ősszel – öt tévésorozat, amit alig várunk

A tévésorozatok aranykorában, amikor minden ősszel beszippantanak minket a színvonalasabbnál színvonalasabb sztorik és karakterek, ugyancsak nehéz volt kiválasztani az öt legígéretesebbet. De azért sikerült.

A szülői értekezlet valójában egy háromórás kabaré

Valahogy nagyon hamar eljött megint az idő, amikor nekünk, szülőknek is be kell ülni az iskolapadba kornyadozni... Ilyenkor csak úgy záporoznak a poénok – még ha nem is mindig annak szánták őket.

A kor csak illúzió – szívdöglesztő férfi modellek 40 felett

Egyeseknek igenis jót tesznek az eltelt évek. Amíg sok esetben a saját stílus megtalálására is hosszú éveket kell várniuk, úgy az érettség, a sárm is bizonyos kor felett érkezik meg igazán a férfiak életébe.

„Még 12 évünk van megmenteni a Földet” – mi ez az Extinction Rebellion és miért kelti itt a pánikot?

Mi a radikálisabb, egy partra sodródott bálnatetem a gyomrában harminc kiló műanyag hulladékkal vagy egy csapat aktivista, aki halottnak tetteti magát a köztereken? Az Extinction Rebellion ennél fontosabb kérdésekre is választ kínál, illetve követel.

Napi horoszkóp szeptember 19.: a Bikák az álmaikat igyekeznek megvalósítani, az Oroszlánok új lehetőség előtt állnak

Mára is izgalmas üzeneteket tartogatnak a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópod!

Tervezzünk telefontokot ajándékkal!

Ha egyedi tok tervezésére adjuk a fejünket, akkor alaposan nézzünk körül, mert nem mindig az a jó, ami a legolcsóbb. Egy igazán megbízható webáruház a legtöbb esetben rendelkezik referenciával, ahol a már elkészült munkáikat vehetjük szemügyre.

Hogyan észlelhető a túlterheltség?

Gyermekek esetén fontos, hogy a túlterheltség jeleit időben észrevegye a szülő. Szerencsére napjainkban sok gyermek sportol rendszeresen, sajnos azonban néha a komoly, feszített edzéstempó túlterheltséget okoz.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem