Hogyan éltem át, hogy azt hittük, koronavírusos a kisfiam?

kisfiam,koronavírus,svédország,kórház
Forrás: Getty Images (a kép illusztráció)

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A négy és fél éves kisfiamnak előző nap fájt a torka és lázas is volt, de aznap már jól érezte magát, sokat játszott kint, úgy tűnt, hogy minden rendben van. Este mégis tarkómerevségre panaszkodott, nem bírta mozgatni a nyakát. Ennek a fele sem tréfa, gondoltam. Nóra története.

Svédországban élünk, ahol az az általános mentalitás, hogy nem rohangálunk mindenféle aprósággal az orvoshoz. Erre találtak ki egy olyan telefonvonalat, amelynek a végén egy ápolónő fogadja az aggódó anyukák hívásait, hogy megnyugtassa vagy éppen valóban orvoshoz irányítsa őket.

Most sokat kellett várni, hogy élő emberi hangot halljunk, egy óra is eltelt, amíg csöngött a hívás, még meg is vacsoráztunk közben.

A tüneteket hallva az ápolónő azt javasolta, hogy menjünk be a kórházba egy kivizsgálásra, hogy ki lehessen zárni valami komolyabb betegséget. A legközelebbi kórház 30 kilométerre található. Bár már este nyolc körül volt, fogtuk magunkat, be a kocsiba, és irány a szomszéd település!

Akciófilm

A sürgősségi szárny bejáratánál biztonsági őr kérdezte meg, hogy mi járatban vagyunk. Nem léphettünk be a főbejáraton, hanem egy ápolónő jött ki hozzánk, akkor még mindenféle védőfelszerelés nélkül. Miután elmondtuk, mi a helyzet, koronavírus-gyanúsnak találta az esetet, és egy oldalsó bejárathoz irányított bennünket, mondván, ő is hamarosan odaér belülről, és kinyitja nekünk.

Ekkor már-már egy akciófilm hősének éreztem magam, kezdett szürreálissá válni az egész. Odakint 3 fok volt, és a gyereken nem volt kabát, úgyhogy ráadtam az enyémet. Az ápolónő csak nem jött. Visszamentünk a biztonsági őrhöz, hogy mitévők legyünk. Végül előkerült az ápolónő, és kiderült, hogy a kórház osztályait napról napra szervezik át, felkészülve a nagyobb számú megbetegedésekre, és egy-egy osztály másnap már nem biztos, hogy ott van, ahol előző nap volt, így az ápolónő nehezen talált helyet nekünk.


Hősök az egészségügyből

Szkafander, lilában

Végül bebocsátást nyertünk egy zuhanyzóból átalakított, de egyébként jól felszerelt szobába, igaz, számítógép nem képezte a berendezés tárgyát, az adatainkat az ápolónő telefonon diktálta be egy kollégájának, hogy elvégezhesse az adminisztrációt.

Ekkor már teljes menetfelszerelésben volt, védőruhában, maszkban, szemüvegben, gumikesztyűben. A lila öltözete felett vékony, esőkabátszerű köpenyt viselt: később mutatta szegény, hogy mennyire leizzadt alatta. Ez az ápolónő volt az őrangyalunk: végig ott maradt velünk. (A svéd kórházakban a páciens kap egy szobát, ahol várakozhat, és ahol a vizsgálat zajlik majd, és nem ő megy be a rendelőbe, hanem az ápoló és az orvos jön be hozzá a szobába.)

Nem tesztelték

Az ápolónő ekkor már azt mondta, nem gondolja, hogy koronavírusról lenne szó, és ebben végül az orvos is megerősítette. Fogalmam sincs, miből állapították meg ezt ilyen biztosan, hiszen nem tesztelték a kisfiamat – azt mondták, csak akkor tesztelnék, ha valamilyen okból a befekvés válna indokolttá.

Közben az is bevillant, hogy korábban a kisfiam elesett a biciklivel, de mivel hamar túltette magát a dolgon, nem foglalkoztam vele különösebben. Most minden jel arra mutatott, hogy ez a kis baleset okozhatta a nyaki fájdalmát, az pedig csak véletlen egybeesés, hogy éppen előtte volt láza és a torokfájása.

Bűntudat, aggodalom

Nagyon megkönnyebbültünk, és nagy örömömben legszívesebben lefotóztam volna a kedves ápolónőt a „szkafanderében”, de végül nem szántam rá magam, hogy megkérdezzem. Elmondtuk, hogy nagyon hálásak vagyunk a munkájukért.

Utána bűntudatot éreztem, hogy végül is egy semmiséggel tartottuk fel őket, és azon is elkezdtem izgulni, hogy ha eddig nem, mi van, ha éppen ott, akkor kaptuk el a koronavírust. Remélem, nem így történt. Továbbra is maradok a svéd egészségügyi dolgozók híve, otthonról.


Az egészségügyi dolgozók kérése
Tovább olvasok
Kép
Molnár Ádám: Mit tanácsol egy boldogságkutató?

Szeptember 24-én az Éva Psziché Est vendége lesz Molnár Ádám szoftver architekt és boldogságkutató. Most elmondja, szerinte mit kellene – kedvenc kifejezésével élve – meghackelni azért, hogy boldogabbak legyünk.

Kép
Miért tesz idegessé a hosszas maszkviselés? És van-e erre megoldás?

Szögezzük le az elején: jómagam maszkviselő állampolgár vagyok, úgy gondolom, hogy ha a maszkkal kicsit is akadályozhatjuk a koronavírus terjedését, akkor viseljük! Persze jár némi kellemetlenséggel: összegyűjtöttem pár zavaró tényezőt és azt is végiggondoltam, mi lehet ezekre a megoldás.

Kép
10 hely ahová messziről is érkeznek utazók, csak hogy jót ehessenek

Bár most csak gondolatban utazhatunk mindenfelé (vagy annak az ódiumával, hogy hazajövet betartjuk a tíznapos karantént), tegyük félre a következő listát a szebb- szabadabb napokra!

Kép
Fújd le a szörnyeket spricnivel: 7 trükk és varázslat gyerekekhez, amikor az észérvek nem működnek

Többet viccel, mint erővel! Vesd be a humort és a varázslatot, ha el akarsz érni valamit, amit szép szóval nem tudtál.

Kép
Olyan volt, mintha másodszor veszíteném el a szüzességemet – csak sokkal jobb

Amikor húsz év után tönkrement a házasságom, tudtam, hogy nehéz időszak következik, de arra nem számítottam, hogy ennyire hiányozni fog a szex. Lívia története

Kép
Napi horoszkóp szeptember 23.: a Kosok kiállnak magukért, az Ikrek szembe mernek nézni a problémáikkal

Ma is érdemes néhány percet a horoszkópodra szánnod, hisz ismét izgalmas üzeneteket olvashatsz, amelyek egyenesen a csillagoktól jöttek!

Kép
Öt dolog, amit megtanulhatsz a macskádtól

Minden érintett tudja, hogy a Macskával szemben lehetetlen a falkavezért alakítani, vagy abban bízni, hogy egyszer majd demokratikus csapatot alkottok.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem