Hogyan éltem át, hogy azt hittük, koronavírusos a kisfiam?

kisfiam,koronavírus,svédország,kórház
Forrás: Getty Images (a kép illusztráció)

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A négy és fél éves kisfiamnak előző nap fájt a torka és lázas is volt, de aznap már jól érezte magát, sokat játszott kint, úgy tűnt, hogy minden rendben van. Este mégis tarkómerevségre panaszkodott, nem bírta mozgatni a nyakát. Ennek a fele sem tréfa, gondoltam. Nóra története.

Svédországban élünk, ahol az az általános mentalitás, hogy nem rohangálunk mindenféle aprósággal az orvoshoz. Erre találtak ki egy olyan telefonvonalat, amelynek a végén egy ápolónő fogadja az aggódó anyukák hívásait, hogy megnyugtassa vagy éppen valóban orvoshoz irányítsa őket.

Most sokat kellett várni, hogy élő emberi hangot halljunk, egy óra is eltelt, amíg csöngött a hívás, még meg is vacsoráztunk közben.

A tüneteket hallva az ápolónő azt javasolta, hogy menjünk be a kórházba egy kivizsgálásra, hogy ki lehessen zárni valami komolyabb betegséget. A legközelebbi kórház 30 kilométerre található. Bár már este nyolc körül volt, fogtuk magunkat, be a kocsiba, és irány a szomszéd település!

Akciófilm

A sürgősségi szárny bejáratánál biztonsági őr kérdezte meg, hogy mi járatban vagyunk. Nem léphettünk be a főbejáraton, hanem egy ápolónő jött ki hozzánk, akkor még mindenféle védőfelszerelés nélkül. Miután elmondtuk, mi a helyzet, koronavírus-gyanúsnak találta az esetet, és egy oldalsó bejárathoz irányított bennünket, mondván, ő is hamarosan odaér belülről, és kinyitja nekünk.

Ekkor már-már egy akciófilm hősének éreztem magam, kezdett szürreálissá válni az egész. Odakint 3 fok volt, és a gyereken nem volt kabát, úgyhogy ráadtam az enyémet. Az ápolónő csak nem jött. Visszamentünk a biztonsági őrhöz, hogy mitévők legyünk. Végül előkerült az ápolónő, és kiderült, hogy a kórház osztályait napról napra szervezik át, felkészülve a nagyobb számú megbetegedésekre, és egy-egy osztály másnap már nem biztos, hogy ott van, ahol előző nap volt, így az ápolónő nehezen talált helyet nekünk.


Hősök az egészségügyből

Szkafander, lilában

Végül bebocsátást nyertünk egy zuhanyzóból átalakított, de egyébként jól felszerelt szobába, igaz, számítógép nem képezte a berendezés tárgyát, az adatainkat az ápolónő telefonon diktálta be egy kollégájának, hogy elvégezhesse az adminisztrációt.

Ekkor már teljes menetfelszerelésben volt, védőruhában, maszkban, szemüvegben, gumikesztyűben. A lila öltözete felett vékony, esőkabátszerű köpenyt viselt: később mutatta szegény, hogy mennyire leizzadt alatta. Ez az ápolónő volt az őrangyalunk: végig ott maradt velünk. (A svéd kórházakban a páciens kap egy szobát, ahol várakozhat, és ahol a vizsgálat zajlik majd, és nem ő megy be a rendelőbe, hanem az ápoló és az orvos jön be hozzá a szobába.)

Nem tesztelték

Az ápolónő ekkor már azt mondta, nem gondolja, hogy koronavírusról lenne szó, és ebben végül az orvos is megerősítette. Fogalmam sincs, miből állapították meg ezt ilyen biztosan, hiszen nem tesztelték a kisfiamat – azt mondták, csak akkor tesztelnék, ha valamilyen okból a befekvés válna indokolttá.

Közben az is bevillant, hogy korábban a kisfiam elesett a biciklivel, de mivel hamar túltette magát a dolgon, nem foglalkoztam vele különösebben. Most minden jel arra mutatott, hogy ez a kis baleset okozhatta a nyaki fájdalmát, az pedig csak véletlen egybeesés, hogy éppen előtte volt láza és a torokfájása.

Bűntudat, aggodalom

Nagyon megkönnyebbültünk, és nagy örömömben legszívesebben lefotóztam volna a kedves ápolónőt a „szkafanderében”, de végül nem szántam rá magam, hogy megkérdezzem. Elmondtuk, hogy nagyon hálásak vagyunk a munkájukért.

Utána bűntudatot éreztem, hogy végül is egy semmiséggel tartottuk fel őket, és azon is elkezdtem izgulni, hogy ha eddig nem, mi van, ha éppen ott, akkor kaptuk el a koronavírust. Remélem, nem így történt. Továbbra is maradok a svéd egészségügyi dolgozók híve, otthonról.


Az egészségügyi dolgozók kérése
Tovább olvasok
Kép
PCR, karantén, kontakt - Hogyan fertőzte meg a beszédünket is a Covid 2020-ban?

„Tudtad, hogy a szomszédék karanténban vannak?” „A gyorsteszt nem ér semmit, mert sok az álnegatív eredmény, ha tünetmentes hordozó vagy, akkor neked PCR kell.” 2020 decemberére egy kicsit mindannyian önjelölt járványügyesek lettünk; olyan kifejezésekkel dobálózunk, amikkel azelőtt sosem. Szubjektív szószedet a COVID 19 nyelvi „mellékhatásairól”, a teljesség igénye nélkül.

Kép
eCAR 2020/ Mazda MX-30 - A design királynő

A Mazda MX-30 a márka előremutató modellje. Teljesen elektromos, a dizájnjától pedig elolvadsz. Miközben beülve érzed, hogy ez az autó már sok szinttel feljebb lépett, mint egy átlagos négykerekű.

Kép
Napi horoszkóp december 4.: a Bikáknak erőt kell venniük magukon, az Oroszlánok nagy kockázatot vállalnak

A hét utolsó munkanapjára is üzentek a csillagok, érdemes tehát ma is elolvasnod a horoszkópod!

Kép
Ha idén télen kezdesz bele a kinti futásba, ezeket mindig tartsd észben!

Gond nélkül futsz tavasztól őszig futópályán vagy terepen, aszfalton, ám ha igazán hideg lesz, szeretsz futópadra váltani? Ha csak nincs otthon egy, akkor marad a kinti edzés, amiről nem árt tudnod néhány dolgot!

Kép
Nem vette észre, hogy terhes és megszült a WC-n - Ja, 17 évesen

Az akkor 17 éves Aimee Stevens az éjszaka közepén a vécén ült és hirtelen megkönnyebbülést érzett. Lenézett és egy gyermek lábát és fenekét pillantotta meg. Ez három nappal azután történt, hogy Aimee megtudta, hogy várandós egy nőgyógyászati rutinvizsgálat során. Azt mondták neki, hogy az ötödik-hatodik hetében jár, így a gyermek három nappal későbbi érkezése teljes sokk volt számára.

Kép
„Menthetetlenül beleszerettem a futárunkba” – egy kétgyermekes, házas anya vallomása

Sokan várnak arra, hogy a nagybetűs szerelem csak úgy bekopogjon az ajtón. Kittivel ez történt. Csengetett, kopogott, majd elrabolta a két gyermekes, házas nő szívét.

Kép
Milyen nemű babát várok? Kipróbáltam pár módszert – elárulom, bejöttek-e!

Kipróbáltam pár házi, internetes, kalkulátoros és néhány „ösztönös” módszert, illetve tesztet, hogy megtudjam – ha már az ultrahangon volt olyan kedves 18 hétig nem megmutatni, hogy vajon milyen nemű gyermeket hordok a szívem alatt.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem