Az "éppen ahogy anyám csinálta" krumplipüré receptje

recept,burgonya,krumpli,burgonyapüré,praktika,ebéd,köret
Forrás: pinterest

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Nem rakéta tudomány, nem is atomfizika összetörni a főtt krumplit, és vajjal, tejjel, sóval pürét keverni belőle. Mégis gyakran ragacsos lesz, máskor meg folyós, esetleg száraz. Apróságokon vérezhet el ugyanis a dolog – nem is gondolnád, milyeneken!

Minden ott kezdődik, hogy milyen burgonyát választasz hozzá. Azt gondolhatnád, akármelyik megfelel, a krumpli, az krumpli. Igen ám, de keményítőtartalmuk elég eltérő lehet és ez nagyban befolyásolja a pürédet, illetve annak állagát.

A burgonyákat két nagy csoportra oszthatjuk: a lisztes és a kemény fajtákra. A pürékhez pedig a lisztesek lesznek a befutók. Ezeknek nem csapódik ki a keményítőtartalmuk, így a belőlükkészült püré nem lesz sem nyúlós, sem pedig ragacsos. Többnyire ezek közül a fajták közül érdemes válogatnod: Agria, Kuroda, Rioja, Vénusz Gold, White Lady.

Ami még nagyon fontos, hogy mindig hideg vízzel öntsd fel a burgonyákat főzés előtt, különben hamarabb fog elkészülni a külsejük, mint a belsejük, és még egy dolog: pontosan kövesd a receptben található utasításokat a mennyiségektől kezdve a lépéseken át, hiszen így lehet majd neked is krémes állagú, tökéletes krumplipüréd.

Burgonyapüré

burgonya,krumpli,burgonyapüré,krumplipüré,recept,praktika,ebéd
forrás: pinterest
Tálalásnál locsold nyakon némi olvasztott vajjal és szórd meg friss zöldfűszerekkel!

Hozzávalók

  • 60 dkg burgonya
  • 100 g vaj
  • 1 gerezd fokhagyma (a kés hátával összetörve)
  • ¾ csészényi tejföl
  • ¾ csészényi tejszín (felmelegítve)
  • 1 babérlevél
  • 1 tk. só

Elkészítése

  1. Melegítsd fel a vajat egy edényben, majd dobd hozzá a fokhagymagerezdet és alacsony fokozaton melegítsd tovább 10 percig, ezután vedd kil belőle a hagymát, és tartsd melegen a vajat.

  2. Miközben a vaj készül, öntsd fel annyi (hideg) vízzel a krumplit, ami ellepi, sózd meg, dobd hozzá a babérlevelet, forrald fel, majd alacsony fokozaton 15-20 perc alatt főzd puhára.

  3. Öntsd le róla vizet és szárítsd meg a burgonyákat – ez nagyon fontos!

  4. Hámozd meg őket, kockázd fel, majd tedd egy lábasba és krumplinyomóval törd össze.

  5. Öntsd hozzá a meleg vajat, a felmelegített tejszínt, dolgozd jól össze, keverd hozzá a tejfölt, sózd meg és keverj rajta még néhányat.
  6. Ha az alapkrumplipüré meg van, kedvedre ízesítheted szerecsendióval, friss zöldfűszerekkel, pestóval, dinsztelt hagymával vagy akár sajttal.

Ez is érdekelhet:

Nézd meg a galériánkat> 4 kép
Édesburgonya pirítós (Elkészítési idő 20 perc)
Olvasd el ezt is!
Tovább olvasok
Elmondjuk, hol hallgass szarvasbőgést idén

Jó pár éve már jártam a gemenci erdőben szarvasbőgést hallgatni, ezért is örültem meg amikor megláttam, hogy most Budapest közelében is lesznek ilyen túrák…

Nem is olyan nehéz rendet tartani a gyerekszobában – mutatjuk, hogyan

Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amivel ha ideig-óráig is, de úrrá tudunk lenni azon az őskáoszon, ami a gyerekszoba.

13 híres ember, aki vitatható külsővel érkezett a reptérre

A hírességeknek nem csak a vörös szőnyegen kell tündökölniük. A papparazzik bármikor lencsevégre kaphatják őket és erre mindig készen kell állniuk – még utazás közben is.

Mennyire vagy felnőtt? Teszteld magad

Kőkeményen tartod a kezedben az életed vagy most is szalad a lakás? Válaszolj néhány egyszerű kérdésre és tudd meg, hogy milyen mélyen jársz már benne a felnőttkorban.

Milyen távolságra ideális lakni a rokonaidtól?

Nem jó, ha messze van a család, de úgy tűnik, az sem, ha túl közel...

Tejmentes, kalóriaspórolós csokis puding

Mesterséges adalékanyagok nélkül is isteni pudingot készíthetsz, ráadásul ez egy olyan desszert, ami egy fogyókúrába is nyugodtan beilleszthető.

Szuper a növényi étrend, de vigyázz, mert nélkülözhet egy létfontosságú tápanyagot

Egyre többen választják ezt a fajta táplálkozást az egészségük vagy a húsfogyasztás visszaszorítása miatt. Arra viszont érdemes figyelni, hogy a legfontosabb tápanyagokat bevidd a szervezetedbe, ha ugyanis ez nem történik meg, akkor a növényi étrend bizony káros is lehet.

Mi a különbség a faszenes és a gázgrill között?

Amikor mi még boldogan sütöttük a húst és a zöldséget a faszenes grillen, addig Amerikában és Kanadában már tombolt a grillforradalom. Noha nálunk egy ideig megrekedt a grillevolúció, manapság már egyre több gázüzemű grillsütő kígyózik be az országba és lopja be magát az emberek szívébe. Ez a fejlődés pedig nemcsak új grillsütőket, hanem új és kifinomult grillezési módszereket, technikákat és recepteket is magával hozott.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem