A szolgálólány meséjének jelmeztervezője elárult néhány érdekességet a 3. évadról

A szolgálólány meséjének jelmeztervezője elárult néhány érdekességet a 3. évadról
Forrás: Everett Collection

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A sorozat 2017-es debütálása óta Natalie Bronfman vezető tervezője lett a shownak. Eddig két Emmy-díjra jelölték, de reméljük, a harmadikat be is zsebeli majd. A minap a Popsugarnak mesélt a harmadik évad változásairól, és hogy mi inspirálta őt.

Vigyázat, a cikkben apróbb spoilerek találhatók!

"Vicces, mert valójában operaénekes akartam lenni" – meséli Bronfman, akinek színház és dráma iránti szeretete nagyon erős hatást gyakorol munkájára, és vizuális megoldásaiban gyakran felbukkannak történelmi utalások, főként a második világháború utáni időszakot és Fellinit szereti felidézni, de Liz Taylor erősen túlzó Kleopátrájára is szeretettel gondol.

Natalie Bronfman illusztrációi a parancsnok feleségének ruháira (S3, Ep7)
forrás: Everett Collection
Natalie Bronfman illusztrációi a parancsnok feleségének ruháira (S3, Ep7)

Bronfman öltözékeinek történelmi megközelítését erősen szemléltetik A szolgálólány meséjének háború utáni sziluettjei. A harmadik szezonban a főbb karakterekhez kötődő cselekmények - különösen June Osborne (Elisabeth Moss), Serena Joy Waterford (Yvonne Strahovski) és Fred Waterford (Joseph Fiennes) - még az eddigiekhez képest is sokkal baljósabb fordulatot vesznek, és ezt természetesen a ruhákkal is érzékeltetni kell.

"A harmadik szezonban szerencsém volt, hogy az írók új várost hoztak létre" - mondja Bronfman. "Új dolgokat tervezhettem, miután magunk mögött hagytuk Bostont, és Washingtonban folytatódott a történet. Minden sokkal szigorúbb lett, a fátylaktól a ruhákig. Nem volt több nyakkivágás, amely szabad bőrfelületet hagyott volna. A feleségek öltözékét az 1950-es évek sziluettjeiről mintáztam, mert szerintem pont ezt az archetípust hozzák – a férj belép az ajtón, a nő nyújtja is neki a Martinit, és szó se essék arról, kinek milyen napja volt."

A szolgálólány jelmezének Washingtoni illusztrációja
forrás: Everett Collection
A szolgálólány jelmezének Washingtoni illusztrációja

"Serena karaktere mélypontról indult a harmadik évadban - elvesztette a babáját, ami miatt nagyon rossz állapotban volt, és mivel felgyújtotta az otthonukat, használt, hozzá nem illő ruhákból állt a gardróbja. A semmiből aztán az idők során elkezdte visszanyerni az erejét, és ezt a jelmezei is tükrözték, amelyek folyamatosan nyerték vissza élénk színüket és csillogásukat. Az ’50-es évekbeli ruháktól lassan haladtunk a feszesebb, testhez simuló, szinte páncélszerű darabok felé.”

A szolgálólány pelerinjének terve
forrás: Everett Collection
A szolgálólány pelerinjének terve

“A harmadik évad sokkal intenzívebben merült el a korlátozások és a propaganda bemutatásában, mint ahogyan azt a Szolgálólány meséjének korábbi epizódjaiban láthattuk. Washington megszorításainak legszembetűnőbb kifejezése a gileádi nők által viselt, újonnan bevezetett fátylak, melyeket a négy fő vallás egy-egy archetípusa ihletett. A szolgálólányok és a nénik fejfedője egy, a fejet, az arc oldalait és a nyakat is takaró viselet, amelyet kicsit más verzióban egészen a napjainkig viselnek bizonyos rendekhez tartozó apácák. A fátyol inspirációját többek között Albrecht Dürer egyik, feleségéről készült festménye adta, amelyen az áll és a homlok is takarva van a nő arcán. Ezt gondoltam tovább, eltakarva a szájat is, amellyel az utolsó dolgot is elvettük a szolgálólányoktól: a hangjukat. Így már nincs sugdolózás, szervezkedés egymás között, csak a teljes alázat.”

A szolgálólány fátyol prototípusa
forrás: Everett Collection
A szolgálólány fátyol prototípusa

“A parancsnokfeleségek egy olyan fejfedőt kaptak, ami a zsidó kipára emlékeztet, ezt egészítettük ki egy fátyollal, amely a mély vallásosságukra utal - ők a birodalom ékkövei, akik nem érzik kötelességüknek, hogy részt kell venniük bármiben. A Márták fátyla pedig egy közel-keleti ihletésű darab, amit ha elmennek valahova, gyorsan fel tudnak tenni.”

A parancsnokfeleségek fátylas fejfedője
forrás: Everett Collection
A parancsnokfeleségek fátylas fejfedője

Bronfman jelmezeinek történelmi megközelítése egészen lenyűgöző, és általuk betekintést nyerhetünk egy igazi művész koncepciójába az élet és művészet valódi szimbiózisáról.

A márták fátyla
forrás: Everett Collection
A márták fátyla

"Mindig a történelemből merítettem inspirációt, hiszen még maga Margaret Atwood is azt mondta, hogy minden, ami a könyvben történt, már megtörtént egyszer a történelem során." És érdemes elgondolkodni azon is, hogy napjaink kimaszkolt valósága, amiben élünk, mennyire hasonló pályát követ.

Forrás: popsugar


A szolgálólány meséje - forgatás Washingtonban

Nézd meg a galériánkat>5 kép
A szolgálólány meséje – forgatás Washingtonban

purewow

Tovább olvasok
Kép
Eszel te eleget? Íme 5 jel, hogy több kalóriára van szükséged

Már pedig borzasztóan fontos, hogy figyelj erre, máskülönben számíthatsz rá, hogy idővel hanyatlani fog az erőnléted futóként (is). A runnersworld.hu cikke.

Kép
Ha én lépek ki egy kapcsolatból, nehezebben viselem, mint amikor engem hagynak el

Apológia az Elhagyóért, akit közmegvetés sújt, pedig neki is van szíve. Adrienn története.

Kép
Immunrendszer erősítése? 3 mítosz, amit nem szabad elhinned ezzel kapcsolatban

Hogyan lehet az immunrendszert megerősíteni? Mindenekelőtt tudnod kell, mi az, amit nem szabad többé elhinned ezzel kapcsolatban!

Kép
11 dolog, amit anyák csinálnak, amikor senki nem látja őket

A WC-ben sírunk, dugicsokit eszünk és alvás helyett a gyerekeink fotóit nézegetjük. De ezzel még nincs vége a listának...

Kép
Most akkor tényleg fel akart szedni a 70 éves tanárom?

Felnőtt fejjel ültem be ismét az iskolapadba, coachingot tanulni. Imádtam minden percét. Imádtuk Frigyes tanár urat is, mert szellemes volt és elbűvölő. Később egy cukrászdában is megpróbált elbűvölni. Franci története

Kép
Így borozik Molnár Andi

Szeretjük, tiszteljük, használjuk és élvezzük. A bor mindennapjaink része. Ezerarcú nedű, melyben mindenki megtalálja a maga ízlésének leginkább tetszőt. De kinek mit is jelent igazán? Sorozatunkban ismert emberek mesélnek erről. Ezúttal Molnár Andrea táncost kérdeztük.

Kép
A férjem kedvéért sterilizáltattam magam, majd épp ezért hagyott el

Három lányunk született. Szerettünk volna fiút, persze, de azt mondtuk, hogy 3 gyerek azért elég. A férjem mondta ki a végszót: ne próbálkozzunk tovább. A harmadik császármetszés alkalmával éltem is a sterilizálás lehetőségével. Aztán két év múlva közölte: mégis szeretne egy fiút. „És ki fogja tovább vinni a családnevet?” – kérdezte. Majd bejelentette, hogy mivel nekem már nem lehet gyerekem, így elhagy.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem