Jaj de jó, mégsem hizlal a tészta! – állítja egy tésztagyár
A tésztafogyasztás fordítottan arányos a testtömegindex, a derékbőség és a derék-csípő arány növekedésével – ez a konklúziója annak a vizsgálatnak, amelyet egy kutatóintézet munkatársai végeztek az olaszországi Polizziben.
A kutatók több, mint 14 ezer férfit és nőt vizsgáltak, és úgy találták, hogy a tészta fogyasztása határozottan nem járul hozzá a testsúlynövekedéshez.
A kutatás megrendelője, mint kiderült, nem más, mint a Barilla nevű, tésztát gyártó cég.
A Barilla biztosította a mashable.com-ot, hogy a vizsgálat semelyik szakaszára nem volt rálátása.
Azt azért tudni kell még a kutatásról,
hogy a résztvevők nagy százaléka a mediterrán étrendet követte, vagyis a tésztán felül leginkább zöldségeket fogyasztott. A vizsgálat a résztvevők teljes diétáját figyelte, azt nem, hogy külön a tésztafogyasztás milyen hatással van az egészségre. Ezért simán elképzelhető, hogy egyszerűen a mediterrán diéta bizonyult egészségesnek ebben az esetben is.
Azt is fontos tudni, hogy a résztvevők maximum 86 gramm tésztát fogyasztottak egyszerre, ami azért nem sok.
Szóval a tanulság az, hogy mértékkel fogyasztva semmi sem egészségtelen; ugyanakkor annyi igazság lehet a fenti kutatásban, hogy szénhidrátra mindenkinek szüksége van, azt kizárni az étrendünkből egyszerűen veszélyes.