7+1 meglepő tény a válásomról, ami neked is hasznos lehet

7+1 meglepő tény a válásomról, ami neked is hasznos lehet
Forrás: europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Nem kell válás előtt állnod ahhoz, hogy mások hibáiból tanulhass. Sőt: talán időben elkerülhetsz egy nagyobb párkapcsolati válságot, ha megérted, hogy más hogyan került a szakadék szélére. S ha véletlenül már te is arra járnál, légy mindenkinél ügyesebb kötéltáncos!

Ha éppen nagyon szeretsz valakit, akkor naivan azt hiheted, hogy ez az érzés, ez az állapot örökké (pontosabban az életed végéig) eltart. Ha egy kicsit is tapasztaltabb vagy a párkapcsolatok terén, akkor már sejted, hogy az ideális állapot fenntartásához némi tudatosság és erőfeszítés is szükséges. Ha pedig valaha is megfordult a fejedben a válás, a szakítás gondolata, akkor fusd át ezt 7+1 pontot: talán ad ötletet arra, hogyan fordíts a kapcsolatodon. Vagy épp azt mutatja meg, hogy mire számíthatsz, ha egyenesen mész tovább.

1. Amikor még fiatal lány voltam, bátran az asztal sarkához ültem: nem féltem attól, hogy nem fogok férjhez menni. Sőt, éppen hogy azt mondtam: sosem megyek férjhez. Vagy ha mégis, akkor úgyis elválok. Így is lett. Pedig akkor még nem is tudtam, hogy egy kapcsolatnak is lehet életgörbéje. Igen, megismétlem: egy kapcsolatnak is van életgörbéje.

Olvasd el ezt is!

2. A házasságomat ugyan nem mentette meg, ennek ellenére érdekes tapasztalat volt a családterápia. Mostani fejemmel azt gondolom, hogy párterápiába nem csak széthulló félben lévő házasságok és súlyos családi konfliktusok esetén érdemes belevágni. Egy sima szerelmi kapcsolat is juthat olyan helyzetbe, amelyben segítségre lehet szükség. Egy közösen folytatott önismereti folyamat olyan lökést és energiát adhat két embernek, amely átlendítheti őket a szakítással fenyegető holtponton, és előre viheti a kapcsolatukat. Családterápiát itt: csaladterapia.hu, párterápiát sok helyen találsz.

3. A későbbi férjemmel való szétköltözésünk idején elmentem egy pszichológushoz, aki azt mondta: ahány évig tartott a házasságom, annyi idő kell hozzá, hogy kiheverjem. Hogy feldolgozzam, túltegyem magam rajta, és lerakjam a súlyát. Ez 10 évet jelent az én esetemben. Még nem telt le. Azóta új kapcsolatban élek, de már igazat adok a pszichológusnak. Még nem tudok semlegesen és fájdalom/düh nélkül gondolni a volt férjemre, a történésekre és arra, hogy szertefoszlott, széttörött az álmom egy jól működő családról.

4. Ugyanez a pszichológus azt is mondta, hogy a jövőben egyedül kell majd döntenem minden, a gyerekem életét érintő kérdésben. Nem akartam elhinni neki. Mégis így történt. Nehéz feladat ez, de most már nem bánom: sokkal egyszerűbb, hogy csak a fiammal és a szeretteimmel kell egyeztetni, mint valakivel, akitől jóindulatra sajnos nem számíthatok. Megjegyzem: szerencsére sok ellenpélda is van, ahol az elvált szülők beszélő – és emberi – viszonyban maradnak, tudnak egyeztetni és együttműködni a gyerekek érdekében.

5. Az első drámai évben a pszichodráma és a görög táncház tartott életben. A pszichodráma csupa játék és egyben csupa felismerés. A többi résztvevő mind fiatalabb volt nálam, és szintén valamilyen krízishelyzetet próbált feldolgozni. Ekkor jöttem rá, hogy már sokkal korábban jó lett volna eljutnom pszichodrámára. Ha van az életedben olyan esemény, történés, jelenség, amely megrekeszt, fáj vagy ráül az egész létezésedre (nekem korábban anyukám halála volt ilyen), akkor érdemes belevágnod a pszichoterápiába, hogy rendbe hozd a lelkedet. Egészséges lélekkel könnyebb fenntartani egy egészséges kapcsolatot. Ha többet szeretnél tudni a pszichodrámáról, klikk ide: pszichodrama.hu

6. A görög táncház megmentett a válás utáni depressziótól – és a mai napig megment a vasárnap délutáni depresszióktól. Egyszerre koncert, zenei élmény, mozgás és sport. Mivel nem páros táncról, hanem körtáncról van szó, ezért nem számít, kivel jössz, ki mellé állsz, mennyire vagy ügyes. A lényeg, hogy részt veszel egy mediterrán lüktetésben, és a „boldog, szomorú dalokban” felolvadsz, átlényegülsz. A görög táncház felpezsdíti a testet és felemeli a lelket – számomra olyan, akár egy csupa pozitív hatással bíró drog. A tanulsága ugyanaz, mint a pszichodrámáé: bárcsak már jóval korábban is jártam volna! Válassz kedvedre táncházat itt: tanchaz.hu vagy próbáld ki a mediterrán életérzést: kulturkozpont.hu

7. A legmeglepőbb tény a válásom kapcsán, hogy utólag azt gondolom: maradhattam volna tovább egyedül. Egy évig voltam magányos: a gyászfolyamat során szinte észre sem vettem, hogy léteznek férfiak. Aztán újabb egy év telt el azzal, hogy kerülgettük egymást a jelenlegi párommal. Utána összeköltöztünk. Jó érzés volt újra kapcsolatban élni, beszélgetni, közös programokat csinálni, tartozni valakihez. És főként átélni a „majdnem újra család” érzését. De később rájöttem, hogy bármilyen fájdalmas is volt az első, egyedül töltött év, legalább még egyszer ennyi kellett volna belőle. Hogy tisztázzam az érzéseimet, újra felfedezzem a lényemet, az egyéniségemet, az igazi vágyaimat, a prioritásaimat. Ezért ne félj hát egyedül lenni. Sokkal többet megtudhatsz magadról a látszólagos magány évei alatt, mint amikor a társas kapcsolatok könnyűsége teszi elviselhetővé a hétköznapokat.


+1 Sok válás köszönhető egy látszólag váratlan szerelmi háromszögnek, és persze sok házasság képes túlélni ezt a fejleményt is. Ha megjelenik a harmadik, akkor – akár te vagy a hunyó, akár a másik fél (értsd: akármelyikőtöknek lett is szeretője) – bizony nem árt tudni, hogy a dolgok elromlása nem itt kezdődött. Ez már egy következmény. Ez az állítás persze nem jelent felmentést a megcsaló fél részére, és azt sem jelenti, hogy a megcsalt házastárs lenne a felelős mindenért. Egyetlen tanulság van: egy harmadik csak akkor tud belépni a bűvös körbe és háromszöggé alakítani azt, ha az eredeti kör már rég elvesztette a „bűvösségét”. Ha ezt észreveszed, és fontos neked a másik, tégy érte!

Tovább olvasok
50 lett Jennifer Lopez – tizenkét dolog, amit nem tudtál róla

1969. július 24-én született Jennifer Lopez. Nehéz elhinni, hogy ötven éves, hiszen éppen ezerrel turnézik, sztriptíztáncosnőt alakít a közelgő filmjében és nemrég eljegyezte a szerelme.

Muszáj néha hagynod a gyereket egyedül játszani – az ő fejlődése érdekében is

Elmúltak már azok az idők, amikor az anyukák csak kicsapták a kölköket az utcára játszani, aztán naplementéig nem is látták őket viszont. De tényleg így kell ennek lennie? Tényleg a szülő feladata, hogy reggeltől estig szórakoztassa a gyerekét?

Ezért érinti a te gyerekedet is a budaörsi iskolaigazgatók ügye

Vasárnapi hír, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemrégiben visszadobta két budaörsi iskola igazgatójának pályázatát. Aki nem budaörsi, vagy a két iskola valamelyikébe jár a gyereke, azt hihetné, hogy ez az ő életére sehogy nem lehet hatással. Ezért mondom el, mit gondolok erről érintett szülőként.

Napi horoszkóp július 23.: a Mérlegek tudatosan tervezik a jövőt, a Nyilasok váratlan helyről kapnak segítséget

Ma se feledkezz meg a napi horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

Napi horoszkóp július 23.: a Mérlegek tudatosan tervezik a jövőt, a Nyilasok váratlan helyről kapnak segítséget

Ma se feledkezz meg a napi horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

A hatéves György herceg ezen a paradicsomi helyen ünnepel

Legalábbis ha a bennfentesek célzásainak hinni lehet. Katalin hercegné ugyanis már átlagos állampolgár korában is egy Karib-tengeri magánszigetre járt a szüleivel, és Vilmos herceggel is többször leruccantak már ide, mióta családot alapítottak.

Segítség, rajongó a gyerekem!

Te is reménykedsz abban, hogy a Villám MCQueen-es pólókat lassan felváltják a Rolling Stones-os minták? Lehet, addig viszont jó eséllyel végig kell böjtölnöd egy Marcus & Martinus-korszakot és olyan rapperek matinékoncertjeire kell vinned a srácaidat, akikről sosem hallottál. Hogy minél jobban értsd és tudd, hogyan és miért rajong a gyereked, megkérdeztük a téma legnagyobb szakértőit.

Szokatlan ízpárosítások egészséges reggelikhez

Tökmag juharsziruppal és tahinivel, karfiol csokival, spenót ananásszal – senki sem mondhatja, hogy a reggeli a világ legunalamasabb étkezése, ha ilyen bevállósan párosítod az ízeket. És az egészségedre is jó hatással van a következő 3 édesség.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Vesd bele magad a nyárba és fizess elő 40% kedvezménnyel 1185 Ft-ért!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem