7+1 meglepő tény a válásomról, ami neked is hasznos lehet

7+1 meglepő tény a válásomról, ami neked is hasznos lehet
Forrás: europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Nem kell válás előtt állnod ahhoz, hogy mások hibáiból tanulhass. Sőt: talán időben elkerülhetsz egy nagyobb párkapcsolati válságot, ha megérted, hogy más hogyan került a szakadék szélére. S ha véletlenül már te is arra járnál, légy mindenkinél ügyesebb kötéltáncos!

Ha éppen nagyon szeretsz valakit, akkor naivan azt hiheted, hogy ez az érzés, ez az állapot örökké (pontosabban az életed végéig) eltart. Ha egy kicsit is tapasztaltabb vagy a párkapcsolatok terén, akkor már sejted, hogy az ideális állapot fenntartásához némi tudatosság és erőfeszítés is szükséges. Ha pedig valaha is megfordult a fejedben a válás, a szakítás gondolata, akkor fusd át ezt 7+1 pontot: talán ad ötletet arra, hogyan fordíts a kapcsolatodon. Vagy épp azt mutatja meg, hogy mire számíthatsz, ha egyenesen mész tovább.

1. Amikor még fiatal lány voltam, bátran az asztal sarkához ültem: nem féltem attól, hogy nem fogok férjhez menni. Sőt, éppen hogy azt mondtam: sosem megyek férjhez. Vagy ha mégis, akkor úgyis elválok. Így is lett. Pedig akkor még nem is tudtam, hogy egy kapcsolatnak is lehet életgörbéje. Igen, megismétlem: egy kapcsolatnak is van életgörbéje.

Olvasd el ezt is!

2. A házasságomat ugyan nem mentette meg, ennek ellenére érdekes tapasztalat volt a családterápia. Mostani fejemmel azt gondolom, hogy párterápiába nem csak széthulló félben lévő házasságok és súlyos családi konfliktusok esetén érdemes belevágni. Egy sima szerelmi kapcsolat is juthat olyan helyzetbe, amelyben segítségre lehet szükség. Egy közösen folytatott önismereti folyamat olyan lökést és energiát adhat két embernek, amely átlendítheti őket a szakítással fenyegető holtponton, és előre viheti a kapcsolatukat. Családterápiát itt: csaladterapia.hu, párterápiát sok helyen találsz.

3. A későbbi férjemmel való szétköltözésünk idején elmentem egy pszichológushoz, aki azt mondta: ahány évig tartott a házasságom, annyi idő kell hozzá, hogy kiheverjem. Hogy feldolgozzam, túltegyem magam rajta, és lerakjam a súlyát. Ez 10 évet jelent az én esetemben. Még nem telt le. Azóta új kapcsolatban élek, de már igazat adok a pszichológusnak. Még nem tudok semlegesen és fájdalom/düh nélkül gondolni a volt férjemre, a történésekre és arra, hogy szertefoszlott, széttörött az álmom egy jól működő családról.

4. Ugyanez a pszichológus azt is mondta, hogy a jövőben egyedül kell majd döntenem minden, a gyerekem életét érintő kérdésben. Nem akartam elhinni neki. Mégis így történt. Nehéz feladat ez, de most már nem bánom: sokkal egyszerűbb, hogy csak a fiammal és a szeretteimmel kell egyeztetni, mint valakivel, akitől jóindulatra sajnos nem számíthatok. Megjegyzem: szerencsére sok ellenpélda is van, ahol az elvált szülők beszélő – és emberi – viszonyban maradnak, tudnak egyeztetni és együttműködni a gyerekek érdekében.

5. Az első drámai évben a pszichodráma és a görög táncház tartott életben. A pszichodráma csupa játék és egyben csupa felismerés. A többi résztvevő mind fiatalabb volt nálam, és szintén valamilyen krízishelyzetet próbált feldolgozni. Ekkor jöttem rá, hogy már sokkal korábban jó lett volna eljutnom pszichodrámára. Ha van az életedben olyan esemény, történés, jelenség, amely megrekeszt, fáj vagy ráül az egész létezésedre (nekem korábban anyukám halála volt ilyen), akkor érdemes belevágnod a pszichoterápiába, hogy rendbe hozd a lelkedet. Egészséges lélekkel könnyebb fenntartani egy egészséges kapcsolatot. Ha többet szeretnél tudni a pszichodrámáról, klikk ide: pszichodrama.hu

6. A görög táncház megmentett a válás utáni depressziótól – és a mai napig megment a vasárnap délutáni depresszióktól. Egyszerre koncert, zenei élmény, mozgás és sport. Mivel nem páros táncról, hanem körtáncról van szó, ezért nem számít, kivel jössz, ki mellé állsz, mennyire vagy ügyes. A lényeg, hogy részt veszel egy mediterrán lüktetésben, és a „boldog, szomorú dalokban” felolvadsz, átlényegülsz. A görög táncház felpezsdíti a testet és felemeli a lelket – számomra olyan, akár egy csupa pozitív hatással bíró drog. A tanulsága ugyanaz, mint a pszichodrámáé: bárcsak már jóval korábban is jártam volna! Válassz kedvedre táncházat itt: tanchaz.hu vagy próbáld ki a mediterrán életérzést: kulturkozpont.hu

7. A legmeglepőbb tény a válásom kapcsán, hogy utólag azt gondolom: maradhattam volna tovább egyedül. Egy évig voltam magányos: a gyászfolyamat során szinte észre sem vettem, hogy léteznek férfiak. Aztán újabb egy év telt el azzal, hogy kerülgettük egymást a jelenlegi párommal. Utána összeköltöztünk. Jó érzés volt újra kapcsolatban élni, beszélgetni, közös programokat csinálni, tartozni valakihez. És főként átélni a „majdnem újra család” érzését. De később rájöttem, hogy bármilyen fájdalmas is volt az első, egyedül töltött év, legalább még egyszer ennyi kellett volna belőle. Hogy tisztázzam az érzéseimet, újra felfedezzem a lényemet, az egyéniségemet, az igazi vágyaimat, a prioritásaimat. Ezért ne félj hát egyedül lenni. Sokkal többet megtudhatsz magadról a látszólagos magány évei alatt, mint amikor a társas kapcsolatok könnyűsége teszi elviselhetővé a hétköznapokat.


+1 Sok válás köszönhető egy látszólag váratlan szerelmi háromszögnek, és persze sok házasság képes túlélni ezt a fejleményt is. Ha megjelenik a harmadik, akkor – akár te vagy a hunyó, akár a másik fél (értsd: akármelyikőtöknek lett is szeretője) – bizony nem árt tudni, hogy a dolgok elromlása nem itt kezdődött. Ez már egy következmény. Ez az állítás persze nem jelent felmentést a megcsaló fél részére, és azt sem jelenti, hogy a megcsalt házastárs lenne a felelős mindenért. Egyetlen tanulság van: egy harmadik csak akkor tud belépni a bűvös körbe és háromszöggé alakítani azt, ha az eredeti kör már rég elvesztette a „bűvösségét”. Ha ezt észreveszed, és fontos neked a másik, tégy érte!

Tovább olvasok
Airbrush smink: ha olyan tökéletes, miért nem ezt használja mindenki?

A smink, amit nem kenni, hanem fújni kell egy „retuspisztoly” segítségével – az airbrush technika a filmiparban terjedt el és számtalan előnye van. De akkor miért nem cseréltük le még erre az ecseteinket és az applikátorainkat?

Hírességek még híresebb keresztszülővel

A hónapokig vagy akár évekig tartó forgatások alatt sokszor igazi barátságok köttetnek, és úgy tűnik a kapcsolatok következő lépcsőfoka bizony a családi kötelék, amit a legjobb cimborák sokszor a keresztszülőséggel pipálnak ki.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

5 lapszám 3475 Ft helyett 2075 Ft-ért, lapszámonként 695 Ft helyett 415 Ft-ért

Csak 2075 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem