3,5 millió könyv alapján elemezte egy szoftver a férfiakat és a nőket

könyv,tudomány
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A gépesített elemzés azt vizsgálta, hogy a nőknek, illetve a férfiaknak tulajdonított jelzők között van-e jelentős eltérés. Az eredmény: van.

A nőknek tulajdonított jelzők általában a külső megjelenésre utalnak, míg a férfiaknak tulajdonítottak a viselkedésre, derül ki egy dán nyelvészeti szaklapban megjelent tanulmányból, amely egy szoftveres vizsgálat alapján készült: egy számítógép 3,5 millió könyvet „nyálazott át” azt kutatva, hogy az irodalomban használt mellékneveknek van-e nemekre szabott jellegzetességük.

Olvasd el ezt is!

„Szép”, „szexi” – ez a két leggyakrabban használt melléknév, amit nők jellemzésére alkalmaznak a világirodalomban. A férfiakra legjellemzőbb jelzők pedig: „tisztességes”, „értelmes”, „bátor”.

A kutatócsoport (amely amerikai és dán egyetemek tudósaiból állt) célja az volt, hogy megtudják: van-e különbség a nők és a férfiak ábrázolása között. Egy új számítógépes modell segítségével egy 3,5 milliós adatbázist elemeztek végig, a benne szereplő művek 1900 és 2008 között jelentek meg angol nyelven. A könyvek között szépirodalmi és nem fikciós kiadványok is voltak.

nyelvészet,nők,férfiak

A top 11 pozitív és negatív jelző férfiaknál és nőknél. Kék színnel emelték ki a külsőre vonatkozó mellékneveket, zölddel a viselkedésre vonatkozókat.

„A nőkre használt kifejezések sokkal inkább utalnak a megjelenésre, mint a férfiakra utaló jelzők. Ezzel statisztikailag is meg tudunk erősíteni egy széles körben elterjedt feltételezést” – állítja Isabelle Augenstein, a a Koppenhágai Egyetem informatikus tanársegédje.

A megjelenésre utaló jelzők ötször olyan gyakran jelennek meg a női karaktereknél, mint a férfiaknál. Az elemzés azt is kimutatja, hogy azok a pozitív vagy semleges melléknevek, amelyek a testre és a külső jegyekre vonatkoznak, nagyjából kétszer olyan gyakoriak a nőknél, míg a férfi szereplőkhöz a leggyakrabban a viselkedésre vagy a személyiségvonásokra utaló melléknevek társulnak.

Az informatikai eszköztárt használó kutatás egy 11 milliárd szóból álló adatbázissal dolgozott. A vizsgált könyvek egy része évtizedekkel ezelőtt jelent meg, ugyanakkor jó néhány közülük még ma is nagyon olvasott.

A mesterséges intelligencia és a nyelvtechnológia használata egyre hangsúlyosabb lesz a társadalomban, ezért nagy szükség van arra, hogy a folyamatos tanulás képességével megáldott gépek „érzékenyítve” legyenek az elfogult nyelvezetre és a nemi sztereotípiák használatára, állítja Augenstein. „Szerencsére ez ma már lehetséges” – teszi hozzá.

A kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy az elemzésnek megvannak a maga korlátai: nem veszi figyelembe, ki írta a szövegeket, mikor jelentek meg az adott szövegek és hogy szépirodalmi vagy nem fikciós műfajúak-e.


Nézd meg ezt képregényt is, amiből feketén-fehéren kiderül, mit jelent a társadalmi egyenlőtlenség:

Nézd meg a galériánkat>4 kép
Ebből a színes képregényből feketén-fehéren kiderül, mit jelent a társadalmi egyenlőtlenség

weforum.org

Tovább olvasok
Kép
Miért olyan különlegesek az októberi gyerekek?

A tudománynak erre is megvan a válasza. Egészen pontosan 5 válasza.

Kép
Napi horoszkóp október 21.: a Skorpiók kilépnek a komfortzónájukból, a Vízöntők komoly kihívás előtt állnak

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz izgalmas üzeneteket küldtek ismét a csillagok!

Kép
Sipos Pál tettei nem évülnek el: Visszatérés Epipóba

Kávéztunk tanár barátnőmmel, fecsegtünk mindenféléről, és akkor egyszer csak nekem szegezte a kérdést: Olvastad azt a cikket? Milyen cikket, kérdeztem. Nézett. Nem is tudsz róla? Mindenki erről beszél. Én akkor hallottam életemben először Sipos Pálról.

Kép
Legyen buli a szüret! – Íme, 5 biztos tipp hozzá

A bor összehoz – ezt régóta tudjuk. De az talán sokaknak új információ, hogy magának a borkészítésnek is megvan ez a varázsereje, kezdve rögtön a szürettel. Ahogy egy disznótor vagy egy paintball csata, úgy a szőlő betakarítása is lehet igazi társasági esemény – annyi különbséggel, hogy ez utóbbi biztos nem ér véget naplementével.

Kép
Nyilván téged sem érdekel: az édeshármas kultúrtörténete

A hármas szex az egyik leggyakoribb erotikus fantázia: tízből kilenc felnőtt el-eljátszik a gondolattal. A megvalósításig sokkal kevesebben jutnak el. Mi olyan izgató és nehezen kivitelezhető a hármasban?

Kép
Palya Bea: „Netni vagy nem netni – ez itt a kérdés"

Megzabolázlak, betörlek, mint egy vadlovat – fenyegeti az internetet Palya Bea énekesnő, majd elmeséli, hogy miért nem olyan egyszerű ez.

Kép
Még most is csak 64 éves lenne Carrie Fisher

Mindenki Leia hercegnőként ismerte, pedig Carrie Fisher intelligens és sokoldalú személyiség volt.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem