Karrierhátrány, ha szép nő vagy - megbízhatatlannak tarthatnak

karrier,nők
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A vonzó üzletasszonyokról kollégáik úgy vélekednek, hogy kevésbé megbízhatók és kevésbé őszinték – állítja egy nemrégiben közzétett tanulmány. A kutatók ezt a jelenséget „a végzet asszonya effektus”-nak nevezték el.

A szép nők bizonyára a világ minden előnyével felvértezve suhannak át az élet színpadán. Legalábbis a minket körülvevő kultúra ezt hiteti el velünk – csakhogy nem igaz. E hiedelmet most már a tudomány is megcáfolja, legalábbis a munkahely vonatkozásában. Egy friss tanulmány szerint ugyanis az üzleti szférában a szép nők még hátrányt is szenvednek külsejük miatt: kevésbé megbízhatónak és kevésbé őszintének tartják, továbbá hamarabb kirúgják őket, mint más nőket. A washingtoni és a boulderi egyetem kutatói ezt az előítéletet „a végzet asszonya effektus” névvel illetik. A „femme fatale” kifejezés a kívánatos, egyúttal taktikázó nőre utal. Gondoljunk csak Kathleen Turnerre A test melegében, vagy Cersei Lannisterre a Trónok harcában.

Hadd áruljak el valamit: az, hogy szép nőnek tartanak, soha életemben nem kímélt meg a bajtól és a csalódástól.

- Halle Berry

– Az erősen vonzó nőket veszélyesnek tarthatja a környezetük – mondja Leah Sheppard, a washingtoni egyetem adjunktusa és a tanulmány első szerzője. – Ez pedig olyan helyzetekben, amikor az illetőt vélt megbízhatósága vagy szavahihetősége alapján ítélik meg, hátrányt eredményezhet számukra.

A tanulmány túllép a közhelyen, miszerint a szép nőket munkaerőként alábecsülik. Arra fókuszál, hogy miként vezetnek ehhez az előítélethez az olyan ősi, ösztönös érzéseink, mint a szexuális bizonytalanság, a féltékenység vagy a félelem.

– Bizony előfordul, hogy a szép nőknek egyes helyzetekben nem válik előnyükre a küllemük – nyomatékosítja Sheppard, majd rátér az evolúciós és társadalmi tényezőkre. Gondolatmenete a következő: – Az evolúció folyamán a nők eszközként vetették be a külsejüket, hogy magukhoz csábítsák a társaikat, és tetszetősebbnek mutatkozzanak riválisaiknál. A férfiak pedig vonzódtak is a csinos nőkhöz, azonban egyúttal aggódtak, hogy a szépségük hűtlenné teszi őket.– Ezek a mélyen gyökerező evolúciós ösztönök – folytatja a szakértő – előtörhetnek a munkahelyen is. Nemcsak féltékenységet idéznek elő, hanem gyanakvást is férfiak és nők részéről egyaránt, miszerint a feltűnően csinos nő biztosan a szexualitását vetette be, hogy előléptetést vagy előnyös megbízásokat stb. szerezzen.

– Tovább rontja a helyzetet – hívja fel a figyelmet Sheppard –, hogy az emberek jelentős része nem hajlandó elhinni, hogy a szép nők ilyen előítéleteknek vannak kitéve. Az előnyös külsejű nők számára így kihívást jelent a bizalmon alapuló munkakapcsolatok kialakítása. Ez persze nem azt jelenti, hogy esélytelen, csak annyit, hogy több időt igényel.

Dr. Ella Lasky pszichoterapeuta annak idején már próbált minket figyelmeztetni, hogy a gyönyörű nők élete sem fenékig tejfel. A szakember 1974-ben azt nyilatkozta a New York Times-nak, hogy társadalmunk a külső vonzerő megszállottja. Ez pedig csodálatos embereket taszít önértékelési válságba, ami aztán lelki problémákhoz vezet.


Különbségek itt is, ott is:

Amikor az emberek kizárólag a velük született testi adottságaik alapján ítélik meg önmagukat ahelyett, hogy az egyéni fejlődésükre és kibontakozásukra összpontosítanának, hosszútávon csalódásra számíthatnak. Nem meglepő módon itt is a nők húzzák a rövidebbet: – A szépségnormák erősebben befolyásolják a nőket, mint a férfiakat - mutatott rá Dr. Lasky. – A nők hagyományosan a külsejükre és a férfiakra gyakorolt vonzerejükre alapozzák az önbecsülésüket. Eközben a férfiak önértékelése több tényezőn múlik: a foglalkozásbeli presztízs, a hatalom és a jövedelem mellett a testi vonzerő csak egy szempont a sok közül.


Nézd meg ezt a galériát is: Vicces képregény arról, hogy mi a különbség az irodai és a home office munka között :)

Nézd meg a galériánkat> 6 kép
Vicces képregény arról, hogy mi a különbség az irodai és a home office munka között – Te magadra ismersz?
Tovább olvasok
Szex válás után: milyen lesz visszaszállni a lóra?

„Néhány hónapja váltam el, és nem érzem úgy, hogy vesztegetnem kellene az időt: különböző internetes oldalakon már belevágtam a társkeresésbe. De néha inamba száll a bátorságom: ennyi év után kicsit félek attól, milyen lesz a szex egy idegennel, ha arra kerül a sor” – vallotta be egy olvasónk.

14 kapós dublőr, aki híres színészek beugrója

Egy filmes csapat számtalan emberből áll. A színészeket mindenki ismeri, általában a rendező nevét is hallottuk már, de a háttérmunkát végző emberekről szinte semmit nem tudunk. Még akkor sem, ha éppenséggel ők is előttünk vannak a képernyőn. De kik azok a dublőrök és milyen jeleneteket játszanak el?

Batmannek öltözve menti az altatásra ítélt állatokat ez a zseniális fiatalember

Szuperhősök márpedig vannak, a szó összes értelmében!

Valóságtól elrugaszkodott divatkreációk a párizsi Coutre Weekről

A nemrég befejeződött párizsi couture hétről válogattam jónéhány eltúlzott kreációt. Ezeknek a kollekcióknak mindig is az aprólékos munka és a túlzás volt a védjegye. Ám bárki bármit mond, ez művészet a javából!

Napi horoszkóp július 22.: a Kosok számára megcsillan a siker lehetősége, a Rákokra különleges nap vár

A hét első napján is érdemes elolvasnod a horoszkópod, mert mára is izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok!

A "pont olyan mint lenni kell" palacsinta alapreceptje

A palacsintatészta akkor jó, ha nem nyúlós, gumiszerű, de nem is száraz és nem túl vastag. Az arányok fontosak, hát még az alapanyagok. Ha nem találtál még rá a tökéletes alapreceptre, mutatjuk!

Pásztory Dóra: Innen tudtam, hogy a gyerekemnek nem lesznek táplálkozási zavarai

Azt hiszem, a gyerekem ételek és ízek iránti rajongása nagyjából akkor dőlt el, amikor 6 hónapos magzati korában beváltottuk a nászajándékba kapott ajándékutalványunkat az egyik budapesti Michelin-csillagos étteremben. Állítólag az ízlésünk már az anyaméhben alakul, amit egy szem gyermekemmel szerzett nem túl reprezentatív tapasztalataim alapján meg tudok erősíteni.

12 mém, amit érteni fogsz, ha te is alvásproblémákkal küzdesz

Lassan elmondhatjuk, hogy jó alvónak lenni kiváltság.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Vesd bele magad a nyárba és fizess elő 40% kedvezménnyel 1185 Ft-ért!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem