Karrierhátrány, ha szép nő vagy - megbízhatatlannak tarthatnak

karrier,nők
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A vonzó üzletasszonyokról kollégáik úgy vélekednek, hogy kevésbé megbízhatók és kevésbé őszinték – állítja egy nemrégiben közzétett tanulmány. A kutatók ezt a jelenséget „a végzet asszonya effektus”-nak nevezték el.

A szép nők bizonyára a világ minden előnyével felvértezve suhannak át az élet színpadán. Legalábbis a minket körülvevő kultúra ezt hiteti el velünk – csakhogy nem igaz. E hiedelmet most már a tudomány is megcáfolja, legalábbis a munkahely vonatkozásában. Egy friss tanulmány szerint ugyanis az üzleti szférában a szép nők még hátrányt is szenvednek külsejük miatt: kevésbé megbízhatónak és kevésbé őszintének tartják, továbbá hamarabb kirúgják őket, mint más nőket. A washingtoni és a boulderi egyetem kutatói ezt az előítéletet „a végzet asszonya effektus” névvel illetik. A „femme fatale” kifejezés a kívánatos, egyúttal taktikázó nőre utal. Gondoljunk csak Kathleen Turnerre A test melegében, vagy Cersei Lannisterre a Trónok harcában.

Hadd áruljak el valamit: az, hogy szép nőnek tartanak, soha életemben nem kímélt meg a bajtól és a csalódástól.

- Halle Berry

– Az erősen vonzó nőket veszélyesnek tarthatja a környezetük – mondja Leah Sheppard, a washingtoni egyetem adjunktusa és a tanulmány első szerzője. – Ez pedig olyan helyzetekben, amikor az illetőt vélt megbízhatósága vagy szavahihetősége alapján ítélik meg, hátrányt eredményezhet számukra.

A tanulmány túllép a közhelyen, miszerint a szép nőket munkaerőként alábecsülik. Arra fókuszál, hogy miként vezetnek ehhez az előítélethez az olyan ősi, ösztönös érzéseink, mint a szexuális bizonytalanság, a féltékenység vagy a félelem.

– Bizony előfordul, hogy a szép nőknek egyes helyzetekben nem válik előnyükre a küllemük – nyomatékosítja Sheppard, majd rátér az evolúciós és társadalmi tényezőkre. Gondolatmenete a következő: – Az evolúció folyamán a nők eszközként vetették be a külsejüket, hogy magukhoz csábítsák a társaikat, és tetszetősebbnek mutatkozzanak riválisaiknál. A férfiak pedig vonzódtak is a csinos nőkhöz, azonban egyúttal aggódtak, hogy a szépségük hűtlenné teszi őket.– Ezek a mélyen gyökerező evolúciós ösztönök – folytatja a szakértő – előtörhetnek a munkahelyen is. Nemcsak féltékenységet idéznek elő, hanem gyanakvást is férfiak és nők részéről egyaránt, miszerint a feltűnően csinos nő biztosan a szexualitását vetette be, hogy előléptetést vagy előnyös megbízásokat stb. szerezzen.

– Tovább rontja a helyzetet – hívja fel a figyelmet Sheppard –, hogy az emberek jelentős része nem hajlandó elhinni, hogy a szép nők ilyen előítéleteknek vannak kitéve. Az előnyös külsejű nők számára így kihívást jelent a bizalmon alapuló munkakapcsolatok kialakítása. Ez persze nem azt jelenti, hogy esélytelen, csak annyit, hogy több időt igényel.

Dr. Ella Lasky pszichoterapeuta annak idején már próbált minket figyelmeztetni, hogy a gyönyörű nők élete sem fenékig tejfel. A szakember 1974-ben azt nyilatkozta a New York Times-nak, hogy társadalmunk a külső vonzerő megszállottja. Ez pedig csodálatos embereket taszít önértékelési válságba, ami aztán lelki problémákhoz vezet.


Különbségek itt is, ott is:

Amikor az emberek kizárólag a velük született testi adottságaik alapján ítélik meg önmagukat ahelyett, hogy az egyéni fejlődésükre és kibontakozásukra összpontosítanának, hosszútávon csalódásra számíthatnak. Nem meglepő módon itt is a nők húzzák a rövidebbet: – A szépségnormák erősebben befolyásolják a nőket, mint a férfiakat - mutatott rá Dr. Lasky. – A nők hagyományosan a külsejükre és a férfiakra gyakorolt vonzerejükre alapozzák az önbecsülésüket. Eközben a férfiak önértékelése több tényezőn múlik: a foglalkozásbeli presztízs, a hatalom és a jövedelem mellett a testi vonzerő csak egy szempont a sok közül.


Nézd meg ezt a galériát is: Vicces képregény arról, hogy mi a különbség az irodai és a home office munka között :)

Nézd meg a galériánkat> 6 kép
Vicces képregény arról, hogy mi a különbség az irodai és a home office munka között – Te magadra ismersz?
Tovább olvasok
Hét felület az otthonodban, amit soha ne tisztíts ecettel

Dicséretes, hogy ma már egyre többen takarítanak olyan természetes szerekkel, mint az ecet. A baj csak az, hogy nem minden felületre használható.

Színészek, akik egy szerep emlékére tetováltattak

Egy tetoválás örökké tart. Nem lehet csak úgy letörölni vagy visszacsinálni. Így van ez bizonyos filmszerepekkel is. Van akit ez zavar, más színészek viszont mindent megtesznek, hogy soha ne felejtsenek el egy-egy szerepet. Akár tetováltatnak is magukra az emlékére.

Híres emberek, akiket egy rajongójuk ölt meg

A sztárok iránti rajongás egyeseknél beteges fanatizmushoz vezet, ami féltékenységet, haragot vagy épp tévképzeteket vált ki az adott személyből. Sajnos az sem ritka, hogy egy rajongó annyira kifordul magából, hogy végez imádott ikonjával.

Zöld városok, amelyek érdemben reagáltak a klímahelyzetre

Még csak nem is kell messzire menni a jó példákért, ha zöld városokat keresgélünk Európában.

Őszi trendek: öt szokatlan, mégis könnyen hordható motívum

Mint minden szezonnak, az idei ősznek is megvannak az uralkodó trendjei – ideje megismerkedned velük. Ne aggódj: ezek a darabok valószínűleg már mind-mind megtalálhatóak a gardróbodban. Lássuk!

Malála nővérei: nyolc világhírű aktivista gyereklány

A 2012-ben Nobel-díjjal jutalmazott Malála Júszafzait, akit a tálibok sem tudtak megállítani a lányok oktatásáért vívott küzdelmében, már mindenki ismeri. Az utóbbi időben a környezetvédő Greta Thunberg is – jól megérdemelten – egyre nagyobb népszerűségre tesz szert. De nincsenek egyedül a harcukban, sorra ismerhetünk meg gyereklányokat, akik azért kampányolnak, hogy a világunk jobb hely legyen.

És te jógaoktató vagy már?

Ha beírod az Instagram keresőjébe, hogy #yoga, 70 millió bejegyzést dob fel az oldal. A képek nagy részén csinos, trendi nőket látsz majd. Van ott minden: mérlegállás a sziklán, gyertya a vízesésnél. Nálunk rövid két évtized alatt zajlott a bumm, de manapság mintha mindenki jógázna, és egyre több ismerősödről derül ki, hogy maga is jógaoktató. Sokarcú, érdekes világ ez, mesélünk róla kicsit – a teljesség igénye nélkül.

Napi horoszkóp szeptember 16.: az Ikreknek semmi nem szegheti a jókedvét, a Szüzek a szeretteikre számíthatnak

A hét első napján is érdemes néhány percet a horoszkópodra szánnod, hisz ismét izgalmas üzeneteket olvashatsz, amelyek egyenesen a csillagoktól jöttek!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem