Karrierhátrány, ha szép nő vagy - megbízhatatlannak tarthatnak

karrier,nők
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A vonzó üzletasszonyokról kollégáik úgy vélekednek, hogy kevésbé megbízhatók és kevésbé őszinték – állítja egy nemrégiben közzétett tanulmány. A kutatók ezt a jelenséget „a végzet asszonya effektus”-nak nevezték el.

A szép nők bizonyára a világ minden előnyével felvértezve suhannak át az élet színpadán. Legalábbis a minket körülvevő kultúra ezt hiteti el velünk – csakhogy nem igaz. E hiedelmet most már a tudomány is megcáfolja, legalábbis a munkahely vonatkozásában. Egy friss tanulmány szerint ugyanis az üzleti szférában a szép nők még hátrányt is szenvednek külsejük miatt: kevésbé megbízhatónak és kevésbé őszintének tartják, továbbá hamarabb kirúgják őket, mint más nőket. A washingtoni és a boulderi egyetem kutatói ezt az előítéletet „a végzet asszonya effektus” névvel illetik. A „femme fatale” kifejezés a kívánatos, egyúttal taktikázó nőre utal. Gondoljunk csak Kathleen Turnerre A test melegében, vagy Cersei Lannisterre a Trónok harcában.

Hadd áruljak el valamit: az, hogy szép nőnek tartanak, soha életemben nem kímélt meg a bajtól és a csalódástól.

- Halle Berry

– Az erősen vonzó nőket veszélyesnek tarthatja a környezetük – mondja Leah Sheppard, a washingtoni egyetem adjunktusa és a tanulmány első szerzője. – Ez pedig olyan helyzetekben, amikor az illetőt vélt megbízhatósága vagy szavahihetősége alapján ítélik meg, hátrányt eredményezhet számukra.

A tanulmány túllép a közhelyen, miszerint a szép nőket munkaerőként alábecsülik. Arra fókuszál, hogy miként vezetnek ehhez az előítélethez az olyan ősi, ösztönös érzéseink, mint a szexuális bizonytalanság, a féltékenység vagy a félelem.

– Bizony előfordul, hogy a szép nőknek egyes helyzetekben nem válik előnyükre a küllemük – nyomatékosítja Sheppard, majd rátér az evolúciós és társadalmi tényezőkre. Gondolatmenete a következő: – Az evolúció folyamán a nők eszközként vetették be a külsejüket, hogy magukhoz csábítsák a társaikat, és tetszetősebbnek mutatkozzanak riválisaiknál. A férfiak pedig vonzódtak is a csinos nőkhöz, azonban egyúttal aggódtak, hogy a szépségük hűtlenné teszi őket.– Ezek a mélyen gyökerező evolúciós ösztönök – folytatja a szakértő – előtörhetnek a munkahelyen is. Nemcsak féltékenységet idéznek elő, hanem gyanakvást is férfiak és nők részéről egyaránt, miszerint a feltűnően csinos nő biztosan a szexualitását vetette be, hogy előléptetést vagy előnyös megbízásokat stb. szerezzen.

– Tovább rontja a helyzetet – hívja fel a figyelmet Sheppard –, hogy az emberek jelentős része nem hajlandó elhinni, hogy a szép nők ilyen előítéleteknek vannak kitéve. Az előnyös külsejű nők számára így kihívást jelent a bizalmon alapuló munkakapcsolatok kialakítása. Ez persze nem azt jelenti, hogy esélytelen, csak annyit, hogy több időt igényel.

Dr. Ella Lasky pszichoterapeuta annak idején már próbált minket figyelmeztetni, hogy a gyönyörű nők élete sem fenékig tejfel. A szakember 1974-ben azt nyilatkozta a New York Times-nak, hogy társadalmunk a külső vonzerő megszállottja. Ez pedig csodálatos embereket taszít önértékelési válságba, ami aztán lelki problémákhoz vezet.


Különbségek itt is, ott is:

Amikor az emberek kizárólag a velük született testi adottságaik alapján ítélik meg önmagukat ahelyett, hogy az egyéni fejlődésükre és kibontakozásukra összpontosítanának, hosszútávon csalódásra számíthatnak. Nem meglepő módon itt is a nők húzzák a rövidebbet: – A szépségnormák erősebben befolyásolják a nőket, mint a férfiakat - mutatott rá Dr. Lasky. – A nők hagyományosan a külsejükre és a férfiakra gyakorolt vonzerejükre alapozzák az önbecsülésüket. Eközben a férfiak önértékelése több tényezőn múlik: a foglalkozásbeli presztízs, a hatalom és a jövedelem mellett a testi vonzerő csak egy szempont a sok közül.


Nézd meg ezt a galériát is: Vicces képregény arról, hogy mi a különbség az irodai és a home office munka között :)

Nézd meg a galériánkat> 6 kép
Vicces képregény arról, hogy mi a különbség az irodai és a home office munka között – Te magadra ismersz?
Tovább olvasok
A fürdőruhád fazonján könnyebb alakítanod, mint a tesalkatodon

Testalkattól függ, ki milyen adottságát szeretné takargatni vagy kiemelni a strandon. Következzen némi fürdőruha kisokos,a legkülönbözőbb testtípusoknak fazonokat ajánlva, az Instagramról szemezgetve.

Az Interpol lecsapott az illegális vadkereskedőkre, 600 embert tartóztattak le

Tűzgolyó hadművelet… nem, most épp nem egy James Bond-filmről beszélünk, hanem az Interpol valaha volt legnagyobb összehangolt akciójáról, amely vadon élő állatok illegális kereskedelmével foglalkozó bűnözőkre irányul.

Napi horoszkóp július 17.: a Mérlegek elérik korábban kitűzött céljukat, a Skorpiók nemes jellemüket bizonyíthatják

A csillagok mára is izgalmas üzeneteket küldtek, érdemes tehát néhány percet a horoszkópodra szánnod!

Szabó T. Anna: Folyton pakoló asszonyok

Diákkoromban jártam egy amerikai kisvárosban, ahol meghívott ebédre egy magyar család. A háziasszony egyfolytában tüsténkedett, és amikor a lakásukat dicsértem, felháborodva mesélte, hogy mifélék ezek a jenkik: csak akkor takarítanak, amikor kedvük tartja! Képzeljem el, mondta, miközben a rögtön elmosott-eltörölgetett tányérokat rakosgatta, egy tanárnőnél járt, aki cakpakk közölte: „There’s more to life than a clean house!”

Hogyan készítsd fel a gyomrod meg a májad egy ivós estére?

Mit egyél ivás előtt? Örökérvényű kérdés, hogy mit érdemes és mit nem érdemes fogyasztanunk, mielőtt italozásra adnánk a fejünket. Bizonyos ételekkel ugyanis megelőzhetjük az esetlegesen kialakuló későbbi problémákat és a másnaposságot. Következzenek jól bevált tippek kezdőknek és haladóknak.

8 híres ember, akik átlagemberekkel házasodtak

A sztárok élete egészen más, mint a miénk. Nem csoda, hogy a legtöbb hírességet egy másik sztárral hozza össze az élet. De akadnak azért olyan celebek is, akik egy-egy átlagemberrel estek szerelembe.

Beperelhet-e a gyereked, ha posztolsz róla a fészbukon?

Te mit osztasz meg a világgal magatokról? Hát a gyerkőcöd? A gyerekek adatvédelmi szempontból fokozottan veszélyeztetettek, és felelőtlenségük veszélyessé is teszi őket. Cikkünkben a mindennapi adatvédelem kulisszái mögé nézünk be, családi kalauzt adunk nektek, hogy pontosan annyi látszódjon az életetekből, amennyi még biztonságos – és főleg jogszerű.

Hogyan vedd rá a gyereket, hogy elmesélje a napját

Ha a címben található kérdésre rendszeresen csak egy nagy ’Semmi’ a válasz, akkor mindenképp olvasd el a tippjeinket.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Vesd bele magad a nyárba és fizess elő 40% kedvezménnyel 1185 Ft-ért!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem