A négynapos munkahét lassíthatná a klímakatasztrófát

ingázás,munkaerőpiac,green new deal
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

D

Drasztikusan csökkenteni kellene a munkaórák számát, ha el akarjuk kerülni, hogy a globális felmelegedés katasztrofális méreteket öltsön, állítja egy tanulmány.

Az Autonomy által végzett kutatás azt mutatja ki, hogy az Egyesült Királyságban élő munkavállalóknak kilencórás munkahetekre (!) kellene átváltaniuk ahhoz, hogy elkerüljék a 2 celziuszfoknál nagyobb mértékű növekedést a mostani széndioxid-kibocsátási adatok mellett. Svédországban és Németországban is hasonló visszametszésekre lenne szükség.

A kutatást OECD- és ENSZ-adatok alapján végezték: azt elemezték, hogy egyes iparágak mekkora üvegházhatást váltanak ki a fent említett három országban. A kutatás azt állapítja meg, hogy a mostani széndioxid-kibocsátás mellett drasztikusan csökkenteni kellene a munkaórák számát és a szénfelhasználást is a gazdaságban, hogy elkerüljük a katasztrófát.

Egy zöld, fenntartható társadalomban stratégiákra van szükség

– mondja Will Stronge, az Autonomy vezetője. – Ez a tanulmány és a kapcsolódó kutatás elgondolkodtathat minket arról, hogy milyen sürgős lenne egy Green New Deal és mekkora szükségünk lenne rá.”

A Green New Deal kifejezés jó ideje közszájon forog világszerte: egy olyan reménybeli gazdaságélénkítő csomagról van szó, amely Roosevelt elnök 1933-as New Dealjére utal, ám fenntarthatóbb, a társadalmi egyenlőségeket is szem előtt tartó megoldásokat ígér. A Green New Deal akár nemzetközi összefogáson is alapulna és olyan programpontokat tartalmazna, mint

  • a gazdaság mihamarabbi szénmentesítése,
  • biztonságos, jól fizetett, fenntartható munkahelyek megteremtése,
  • az automatizáció felgyorsítása.

Az Egyesült Államokban már készítettek ilyen törvénycsomag-tervezetet demokrata képviselők (amit gyorsan lesöpörtek az asztalról, mielőtt a szenátus elé került volna) és Britanniában is egyre hevesebben sürgetik egy Green New Deal kidolgozását.

A tanulmány a gázkibocsátásokra koncentrál iparágakra vetítve, de nem veszi számításba a munkaórák csökkentésének más lehetséges pozitív kihatásait a környezetre nézve, amilyen például az, hogy a munkavállalóknak kevesebbet kellene ingázniuk és csökkenne a termelés és az erőforrások kiaknázása is.

Más közelmúltbeli kutatások is arra jutottak, hogy a négynapos munkahét zöldebb és fenntarthatóbb, ráadásul a dolgozók produktivitását is növeli.

Ha az (egyelőre) nyolcórás munkanap után nyaralnál egy kicsit a városban, mutatunk néhány jó helyet:

Nézd meg a galériánkat> 8 kép
Budapesten akár munka után is nyaralhatsz egy kicsit ezeken a helyeken

guardian.co.uk

Tovább olvasok
Tizenkét idézet a takarításról, annak minden öröméről és nyűgéről

2019-ben szeptember 21-ére esik a takarítás világnapja. Már csak ezért is...

3 húsmentes meleg saláta az ősz jegyében

Az egyik kedvenc elfoglaltságunk őszi estékre: pokróccal és finomságokkal körbe véve magunkat sorozatot nézni a kanapén. Ilyenkor persze nem árt, ha nem csak finomak, de egészségesek is azok a harapnivalók.

Variációk bundáskenyérre: öt frappáns megoldás

Imádjuk reggelire, vacsorára, édesen és sósan, bő olajban kisütve és sütőben sülve, de próbáltad már megtöltve, rétegezve, vagy épp feltekerve?

Tanítsd meg a gyereked, hogyan nyugtathatja meg magát – 5 tipp

A gyerekeket ma rengeteg külső inger éri, sok irányban kell megfelelniük, ebbe pedig gyorsan belefáradnak. A relaxáció hatására képesek lesznek megnyugodni, energiával töltődnek fel, egészségesek maradnak, bónuszként pedig felnőttkori stresszhelyzetekben is előkaphatják majd ezt a megoldókulcsot. Íme, néhány egymásra épülő lépés a relaxáció felé:

Több hónapig küzdöttem a lefolyódugulással, végül négy hiperegyszerű, filléres ötlet oldotta meg

Duguláselhárító szakember, klór, nátriumhidroxid és még ki tudja, milyen vegyi összetevők – igen, én is jártam már itt. De hasztalanul: a mosdókagylómból több fordulónyi bolti vegyszer után sem volt hajlandó eltávozni a (meglehetősen koszos) víz. Egyre nagyobb bajban voltam, mert vendégek jöttek – ők mégsem láthatják ezt a förmedvényt a fürdőszobámban! Aztán kicsit beletúrtam az internetbe és megvilágosodtam.

Hamarabb is fel lehet dolgozni a szakítást, mint elsőre gondolnád

Mint oly sok minden más, ez is fejben dől el, még ha ez az érzelmek viharában először furcsán is hangzik.

Híres nőszemélyek 50 fölött, akikre vadítóan simul a bikini

„Igen, holnap 53 leszek. És?!” – posztolta néhány hete Salma Hayek, és a kijelentésébe nehezen tudnánk belekötni. Végtére is a legjobb esetben is 35-nek néz ki bikiniben!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem