Biztos, hogy friss az a zöldség?
Egészségesen táplálkozni jó, sőt mi több, egyenesen egészséges. Jól tudjuk ezt, mégis nehéz betartanunk. Gyakran rajtunk kívül álló okok nehezítik az egészséghez vezető utunkat: messze van a biobolt, drága az áru, nincs saját kertünk megtermelni a finomságokat. Most megpróbálunk abban segíteni, hogy a sarki közértből is biztosan friss zöldség kerüljön az asztalra. Íme néhány tipp, honnan ismerheted fel, hogy valóban friss-e a felkínált áru!
Fotó: Photl.com
Zöldhagyma
A vastagabb fehér vége legyen "kopasz", ne álljanak ki belőle megbarnult, durva szálak. Ha ilyennel találkozol, az átverés, hiszen a hagymát egy öreg hagyma közepéből fejtették.
Fejes saláta
A frissen szedett áru teljesen száraz, esetleg kicsit homokos, borítóleveleinek széle kissé sárgás, töve barnás. Első látásra kevésbé tetszetős, mint az előző napi, amit megszabadítottak a borítólevelektől, vízzel frissítettek, tövét pedig fehérre metszették. A szedés után locsolt saláta közepe gyakran indul rothadásnak, ami már csak otthon derül ki.
Hüvelyes bab
A friss szedésű nedvdús, hajlításnál elpattan, ketté törik. Az állott bab hajlik, főzéskor szálasodik.
Karalábé
A friss karalábé héja fényes, könnyen bele tudjuk nyomni a körmünk.
Tök
A zsenge, frissen gyalult zöldes árnyalatú, a szálak nedves fényűek. A sárgás szálúval megeshet, hogy kásásra fő. Ha nagyon fénylik, ne vegyük meg, mert ez a megnyákosodás jele.
Paraj, sóska
A friss levelek fénytelenek, de ruganyosan szétállnak, nem terülnek egymásra. Ha lappadt a kupac, az áru megfonnyadt, ilyenkor gyakran kell jó részét kidobni.
Fotó: Photl.com
Karfiol
A féreg nem rágta fej tömören fehér, hézagtalan. Elszürkült, barnás fejet ne vegyünk még olcsóbban sem, mert kesernyés.
Padlizsán
Minél sötétebb a héja, annál ízletesebb. Legyen fényes, feszes. Világos foltjai éretlenségről árulkodnak, a foltok alatt a hús keserű.
Zöldpaprika
Hártyája ránctalan, viaszos fényű.
Paradicsom
Hártyája feszes, viaszos fényű. A főzni valónál figyeljünk rá nem nedvedzik-e. Ha igen, akkor már bomlásnak indult.
Gyümölcsök
Könnyebben felismerhető a nem friss áru, mint a zöldségeknél. Bizony fáradságos munka a napi beszerzésük, de megéri, mert naponta is sokat veszítenek vitamintartalmukból.
Te futottál már bele hasonló átverésekbe a boltokban?