Kirándulós kifli

Borítókép: Kirándulós kifli
Munkatársunk receptje könnyen a család kedvencévé válhat kiránduláson vagy otthon is.

Ha kirándulunk vagy utazunk valahová, mindig ugyanazt csomagolom az útra. (És nem unja meg a család, mert otthonra ritkán csinálok ilyet.) Azért jó, mert laktató, nem esik szét, nem folyik ki belőle semmi, és nem kell reggel a szendvicsekkel vacakolni.Kenyérsütőben kell a tésztáját elkészíteni, de akinek ilyen nincs és nálam ügyesebb, az kézzel is össze tudja gyúrni, 1 órát hagyja kelni, és utána mindent folytathat úgy, ahogy a receptben szerepel.

Hozzávalók: 3,6 dl tej, 1 teásknal só, 1 evőkanál barna cukor, 1 tojás, 60 dkg búzaliszt, 1 teáskanál szárított élesztő, 1 tojás sárgája a megkenéshez, 2 csomag szeletelt sajt (füstölttel finomabb), 2 csomag csemege snack kolbász (rövid, vékonyka fajta)

1. Öntsd a kenyérsütőbe a tejet, majd a többi hozzávalót a megadott sorrendben. (Vagy gyúrd össze a hozzávalókat, takard le és tedd meleg helyre.)
2. Egy óra vagy a kenyérsütő tésztaprogramjának vége után kicsit gyúrd át a tésztát, és formázz belőle 2 egyforma nagy cipót. Pihentesd 5 percig. A sütőt 200 fokra (légkeverésest 180 fokra) melegítsd elő. A cipókat kilisztezett munkafelületen 30 centi átmérőjűre nyújtsd ki. Mindegyik tésztakört vágd nyolcfelé.

3. A háromszögekre tegyél egy szelet sajtot és egy fél kolbászt, majd a rövid oldal felől csavard kiflivé. Tedd őket tepsire és 20 percig pihentesd.
4. Kend meg tojássárgával, és 20–25 perc alatt süsd szép aranybarnára.

Ha a sajt-kolbász variációval töltöd, csomagolhatsz mellé kis dobozban apró paradicsomot, paprikát, főtt tojást. De bármilyen más tölteléket is tehetsz bele: sütésálló lekvárt, maradék csokit, mogyorókrémet. (Egyébként frissen, melegen is nagyon finom, érdemes egyszer-egyszer otthoni fogyasztásra is elkészíteni.)

Az eredeti recept a Holló és társa kiadó Kenyérsütés géppel című könyvéből származik.

Szöveg és fotó: Lovászi Ildikó