Minden, amit a szénanátháról tudni kell!

Minden, amit a szénanátháról tudni kell!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

T

Te is szenvedsz tőle?

Mikor gondoljunk allergiára?
Az allergia lényege az immunrendszer felesleges aktiválódása. Az allergének olyan anyagok, amelyek nem volnának igazán veszélyesek, szervezetünk mégis támadásnak értékeli megjelenésüket, és heves ellenreakcióval válaszol. A pollenallergia, azaz a szénanátha tünetei közismertek: tüsszögés, orrfolyás, szemkönnyezés, köhögés.


A városias környezet mint hajlamosító tényező
Az ember úgy gondolná, hogy vidéken – ahol több anövény s több a virágpor is – több az allergiás, de ez nem így van. A betegség egyértelműen gyakoribb a városi lakosság körében. Két – egymást nem kizáró – magyarázat van arra, hogy ez hogyan lehetséges. Az egyik szerint a légszennyeződés, az ipari levegőben oldott apró fémmolekulák állandóan ingerlik a nyálkahártyát, és ez afolyamatos, enyhe gyulladás hajlamosít az immunrendszer túlzott aktiválódására. A másik elmélet szerint a városi környezetben az allergiás reakcióért felelős fehérvérsejtek nem találkoznak elég igazán veszélyes idegen anyaggal, ezért „ki vannak éhezve”, és ráugranak az egyébként ártalmatlan allergénekre – például a virágporra. Ám le kell szögeznünk, hogy az ilyenfajta elméletek meggyőző tudományos bizonyítása korántsem egyszerű, esetükben inkább hipotézisekről van szó.

Az allergiás reakció biológiája
A túlérzékenységi reakció főszereplője a fehérvérsejtek egyik fajtája, az eozinofil sejt. Ezek a sejtek normálisan elsősorban a bélférgek, a csípések, a szúrások elleni immunválaszban vesznek részt. Az eozinofilek fő fegyvere a hisztamin: ennek a molekulának a hatására hirtelen megnő a helyi véráramlás, a nyálkahártya sejtjei váladékot termelnek, az idegvégződések ingerlése miatt viszkető érzés támad. Mindez normális és szükséges reakció például szúnyogcsípés esetén, mert ott valóban azonnal elpusztítandó méreganyagok kerültek a szervezetbe, de az ártalmatlan virágpor ellen nagy túlzás ilyen hevesen reagálni. Az eozinofilek nemcsak a szemben és a felső légutakban okoznak gyulladást, hanem a hörgőkben és a bőrön is.

Gyógyszeres kezelés
A szteroidtartalmú gyógyszerek nagyon jól csökkentik apanaszokat, de erős mellékhatásaik vannak, ezért tartunk tőlük. Újabban megjelentek azok az orrspré formájú készítmények, amelyeknek hatóanyaga bent marad az orrban, nem szívódik fel a vérbe, ezért sokkal kevésbé (illetve a forgalmazók szerint egyáltalán nem) kell a mellékhatásokkal számolni.
Mivel az allergiás reakcióban kulcsszerepet játszik ahisztamin, a hisztaminhatás gátlása is segít a panaszokon. Az ilyen hatású gyógyszerek korábban álmosítottak, rossz közérzetet okoztak, de már megvannak azok az új generációs készítmények, amelyeknek alig vannak ilyen mellékhatásaik.
A szteroidtartalmú és a hisztamingátló szerek egyaránt tüneti kezelést nyújtanak, magát a túlérzékenységet nem befolyásolják. Ám a szervezetet „meg is taníthatjuk” arra, hogy az ominózus anyag mégsem annyira veszélyes, mint gondolja. A deszenzitizációnak nevezett folyamat során injekció formájában egyre nagyobb adagokat juttatunk be az allergénből, így próbáljuk hozzászoktatni az eozinofil sejteket. Az eljárás sikeressége annál biztosabb, minél pontosabban ismerjük az allergén kémiai szerkezetét. Például a darázsméreg-allergiások deszenzitizálásánál a legnagyobb a sikeres beavatkozások aránya, a pollenallergiásoknál is még egész jó, az ételallergiások kezelését pedig nem is szokták megpróbálni, annyira nehéz pontosan kideríteni, hogy melyik összetevő a ludas.

Kütyük
Az utóbbi időben megjelent néhány olyan eszköz, amelyek használata az allergiás panaszok csökkentésére, megszüntetésére szolgál. Az egyik vörös fény kibocsátásával csökkenti az immunreakciót, a másik mikroszemcsés cellulózpor segítségével megköti és hatástalanítja a pollent. Nehezíti a helyzetünket, hogy a nyilvánosság számára nemigen hozzáférhetőek azoknak a vizsgálatoknak az eredményei, amelyek bizonyítják a készülékek hatásosságát.
Fel kell készülnünk arra is, hogy minden tudományos alapot nélkülöző gyógyító módszereket próbálnak eladni nekünk. Egyes rendeléseken a savbázis egyensúly helyreállításával, máshol méregtelenítéssel célozzák meg az allergiás tünetek megszüntetését. Egy jó kis diétázás vagy böjtkúra nyilván használ a szervezetnek, de ahhoz a kijelentéshez, hogy ezek a módszerek alkalmasak az allergia kezelésére, számtalan sikerrel gyógyított páciens adatainak módszeres összegyűjtésére, elemzésére és hozzáférhetővé tételére van szükség, ez pedig a legtöbb alternatív eljárásnál nem történt meg.

Szöveg: Dr. Eörsi Dániel, fotó: Europress.

Tovább olvasok
Kép
Egyhétvégés sorozatok, amik elviselhetőbbé teszik a karantént (is)

2020-ban a sorozatok rabjai lettünk. Összegyűjtöttünk néhányat közülük, melyeket semmiféleképpen nem érdemes kihagyni ebben az évben!

Kép
Álmomban már megint terhes voltam. Ez mégis mit jelent?

Veled is előfordult már, hogy azt álmodtad, babát vársz? Aggodalomra semmi ok, általában mindig pozitív dolgot jelez.

Kép
Adhatunk vért, ha már voltunk Covidosak?

Amennyiben felépültél a koronavírus fertőzésből, egyetlen tűszúrás árán segítheted más betegek gyógyulását.

Kép
Üzenet a jövőbe: A háromgyermekes Dávid megható levele gyerekeinek a koronavírus-járványról

Nem bírtam aludni... Úgyhogy írtam egy rövid levelet a gyerekeimnek a mostani helyzetről, a gondolataimról...

Kép
7 sminktrükk, amivel pillanatok alatt fiatalíthatsz magadon

Alakítsd át a sminkrutinod és varázsolj fiatalabb arcbőrt magadnak!

Kép
“Az Élet lehetőségét meglátni a lehetetlenben, talán ez volt az, ami előre vitt”

Ember. Nő. Barát. Fiatal. Értelmiségi. Jogász. Blogger. Író. Futó (átmeneti szünettel). Gerincvelő sérült. Ezekkel a szavakkal indítja blogját, Dr. Temesvári Orsi, akit 2 és fél évvel ezelőtt, az esti futásból hazafelé jövet baleset ért a zebrán. Elütötte egy autó, melynek következtében súlyos gerincvelő sérülést szenvedett. Hosszú idő, rengeteg, fizikai és lelki munka van Orsi háta mögött, de egy biztos: minden szava erős hittel teli, ami ma már mély gyökerekből táplálkozik, az elfogadásból.

Kép
Napi horoszkóp november 27.: a Mérlegek váratlan eseménnyel szembesülnek, a Bakok régi álmukat valósíthatják meg

A hét utolsó munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét üzentek!

Kép
Híres emberek, akik egy rajongójukkal házasodtak össze

Ez minden, amiről egy rajongó csak álmodhat!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem