5 félelmetesnek látszó, de ártalmatlan darázsimitátor: képeken mutatjuk, melyik nem tud megcsípni

Borítókép: 5 félelmetesnek látszó, de ártalmatlan darázsimitátor: képeken mutatjuk, melyik nem tud megcsípni Forrás: Pixabay/ PublicDomainPictures
Sokan annyira rettegünk a darazsaktól, hogy az összes annak látszó rovart messziről elkerüljük. Azonban sok közülük teljesen ártalmatlan, és bármennyire is rémisztő a küllemük, nem bántanak. Az alábbiakban ezeket a barátságos rovarokat szedtük össze annak érdekében, hogy legközelebb már ne ijedj meg tőlük.

Sokszor a különböző darázsfajtákat hajlamosak vagyunk teljesen egy kalap alá venni, pedig számos különbség van közöttük. Fontos tudni, hogy összesen két darázsfaj van, aki képes akár ok nélkül is csípni. Az egyik ezek közül a kecskedarázs, a másik pedig a német darázs.

Hazánkban nincs halálos mérgű darázs

Az, hogy egy adott faj mennyire veszélyes az emberre, azt a következő tényezők határozzák meg:

  • a méreg erőssége
  • a méreg mennyisége az egyedben
  • az egyedszám a fészekben
  • és az üldözési távolság.

Azonban fontos tudni, hogy hazánkban nincsenek gyilkos darázsfélék, csípésük nem öl, csak abban az estben jelent komoly veszélyt, ha olyan embert csíp meg, aki allergiás rá, és nem tudják időben orvosi kezelésben részesíteni. Ilyen esetekben sajnos előfordulhat, hogy a csípés akár halállal is járhat.

Forrás: Pixabay/ Myriams-Fotos
Bizony sok darázsféle teljesen ártalmatlan, mégis rettegnek tőle.

Csípés következménye nem allergiás személynél

A poszméhek, darazsak, lódarazsak fullánkja nem szakad bele az ember bőrébe, így ezek többször is képesek csípni, akár minimális idő elteltével is. Amennyiben nem vagy allergiás rájuk, akkor várhatóan a csípés körül égő érzésed lesz, illetve a területén vöröses duzzanat jelentkezhet. Általában az veszélyes, ha a csípésre a szájüregben, a nyakon vagy az arcon kerül sor, ugyanis ilyenkor a csípés következtében bekövetkezett duzzadás könnyedén elzárhatja a légutakat, ilyen esetben azonnal orvoshoz kell fordulnod.

Csípés következménye allergiás személyeknél

Az allergiások esetében az immunrendszer túlságosan érzékeny a méregre, és az immunválasz így súlyos következményeket okozhat, ami halálos is lehet. Fontos tudni, hogy mindig az első csípés váltja ki az érzékenységet, míg második a csípés pedig már az allergiás reakciót, amely orvosi segítség nélkül halálos kimenetelű is lehet. Szintén érdemes tudni, hogy a méhméregre általában az allergiások 20 százaléka érzékeny, míg a darázsméreg az allergiások 66 százalékánál okoz problémát.