Viola Davis mégsem vásárolta meg az ültetvényt, ahol született

viola davis, blm Forrás: picstatio
Az Oscar-díjas színésznő 55. születésnapján közzétett posztját a fél világ félreértette.

Viola Davis fotót posztolt az Instáján, amely azt a házat ábrázolja, ahol született, egy korábban ültetvényként funkcionáló birtokon, a South Carolina állambeli St. Matthewsban. A bejegyzést éppen az 55. születésnapjára időzítette.

A déli államokbeli ültetvények a fekete rabszolgatartás különösen kegyetlen színterei voltak, és bár 1865-ben megszűnt, pontosabban illegálissá vált a rabszolgaság intézménye az Egyesült Államokban, a feketék ellen a mai napig megkülönböztetéseket alkalmaznak akár hivatalos eljárásokban is – pont ez ellen lángolt fel a Black Lives Matter mozgalom. Viola a posztjában a folytonosságot jeleníti meg, amely az ültetvények korától a 60-as éveken át, amikor ő gyerek volt, egészen napjainkig bélyeget süt a fekete lakosságra.

A képen látható házban születtem 1965. augusztus 11-én. Ez a történetem kiindulópontja. Ma, életem 55. évében… az enyém… mind az enyém

A posztot egy cseroki születési áldással zárta:

Élj elég sokáig ahhoz, hogy tudd, miért születtél.

Sajnos a világsajtó félreértette a posztot és vírusként kezdett el terjedni az interneten, hogy Viola Davis megvásárolta volna a szülőházát és a farmot, amelyen állt. A színésznő egy kommentben cáfolta az értesülést, amelyben így fogalmazott: „Ööö… a website-okk állításaival ellentétben… nem [fizikailag] az enyém a fenti ház. Illetve nem a ház az enyém, hanem a történetem!! Úgy látszik, túl elvontan fogalmaztam.”

Davis korábban már beszélt az ültetvényen töltött gyerekkoráról, méghozzá egy 2016-os interjúban, amelyet a People magazinnak adott.

„Egyszer odalátogattam, de nem tudom a történetét. Olvastam egy ott élt rabszolga történetét, ami borzalmas volt. A nagyapám részes aratóként dolgozott. A nagybátyáim és unokatestvéreim többsége farmer. Sok választásuk nem volt. A nagyanyám háza egy egyszobás kuckó volt.” A színésznő azt is elmeséli, hogy nem volt folyóvíz, sem fürdőszoba a házban.

További érdekesség, hogy többek közt Viola Davis gyerekkorában, a 60-as, 70-es években, (illetve az 50-es években is) játszódik A segítség című regény, aminek filmadaptációjában a színésznő az egyik főszereplőt, egy házvezetőnőt játszott. A segítség olyan fizetett, de nagyon szegény fekete háztartási alkalmazottak életét mutatja be, akik gazdag fehér családoknál dolgoznak, főznek, házimunkát végeznek és nevelik a gyerekeket, de minden tekintetben szigorúan szegregált életet élnek, például nem ehetnek egy asztalnál a fehérekkel és nem használhatják ugyanazt a vécét, mint ők. A segítség egy pontos történelmi lenyomata annak, hogy milyen sok rétege lehet a megkülönböztetésnek olyan társadalmakban is, amelyek már nem alkalmazzák, sőt, elítélik a rabszolgatartást. Alig néhány hete azonban Viola Davis megbánását fejezte ki, amiért szerepelt ebben a filmben:

„A segítség szórakoztató film, mindenki számára. De egy részem úgy érzi, elárultam magam és a népemet, mert olyan filmben játszottam, amely nem állt készen arra, hogy a teljes igazságot mondja el a nézőknek.” Viola ugyanakkor tiszteletét és elismerését fejezte ki fehér kollégái és a rendezők, producerek felé, mondván, hogy mély barátságok szövődtek. Egy másik színésznő, Bryce Dallas Howard is osztotta Davis véleményét. Szerinte A segítség minden erényével együtt "egy olyan fikciós történet, amely fehér karakter szemszögéből van elmesélve és nagyrészt fehér filmkészítők munkája. Ennél többre is képesek vagyunk” – írja.

Hírességek, akik részt vesznek a rasszizmus elleni tiltakozásokon: