A tudósok szerint ezért olyan ijesztőek a bohócok

Borítókép: A tudósok szerint ezért olyan ijesztőek a bohócok Forrás: Getty Images (Colin Hawkins)
Egy friss felmérés szerint a válaszadók több mint fele fél a bohócoktól, és a tudósok azt is elárulták, a többségük számára miért olyan ijesztőek a bohócok.

A bohócoktól való félelem, tudományosabb nevén coulrofóbia elég sok hátborzongató történethez és filmhez szolgáltatott már remek alapanyagot. Ennek pedig mi más lehetne a hátterében, mint az, hogy többségünk szemében ijesztőek a bohócok.

A Dél-walesi Egyetem pszichológus kutatói is alátámasztják ezt. Ők közel ezer, 18-77 év közti felnőttel tölttették ki kérdőívüket, melyből kiderül, hogy a válaszadók 53.5 százaléka fél a bohócoktól, „legalább valamilyen mértékben”, körülbelül 5 százalékuk pedig nagyon.

Hogy mi a coulrofóbia legfőbb oka?

A tudósok szerint egy elég egyszerű dolog: a smink. Az emberek ugyanis a bohócok arcfestése miatt úgy érzik, nem tudják leolvasni az érzelmeiket, ami, idézzük: „hátborzongató vagy nyugtalanító érzést vált ki, mivel a bohócok a smink miatt nem tűnnek teljesen emberinek”.

Ezt a magyarázatot a kutatók még tudták fokozni: a smink színe szerintük a halálra, fertőzésre vagy vérző sérülésre emlékeztet, és undort vagy elkerülést vált ki.

Emellett a bohócok kiszámíthatatlan viselkedése is kiborítja az embereket.

Azt is hozzátették, hogy az emberek a bohócfóbiát családtagjaiktól vagy a populáris kultúrából is tanulhatják. Elárulták azt is, hogy viszonylag kevés azoknak a száma, akik személyes rossz élmény miatt félnek a bohócoktól. De azt is megemlítették, hogy több nő coulrofóbiás, mint férfi. Illetve, hogy feltételezéseik szerint az életkor előrehaladtával csökkenhet a bohócoktól való rettegés.

Forrás

Te félénk gyermek voltál? Akkor a lenti galériánkat ne hagyd ki!