Külfödön érettségi nélkül járhatott egyetemre, itthon honosítani se engedték diplomáját - Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő erőt adó története

Borítókép: Külfödön érettségi nélkül járhatott egyetemre, itthon honosítani se engedték diplomáját - Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő erőt adó története
A Micsoda nők voltak! podcastunk legújabb részében ismét egy különleges női sorsot mutatunk be - és a kort, amiben élt, és küzdött azért, hogy az legyen, aki, és amiért majd most, 100 évvel később nagyon büszkék lehessünk rá.

A első magyar női orvosnak lenni - igazán nagy dolog. Ám az tudja csak igazán, milyen nagy dolgot is vitt véghez Hugonnai Vilma, aki (meg)ismeri a történetét. A nő történetét, aki egy olyan korban költözött Svájcba és tanult egyetemen anyaként, feleségként, teljesen egyedül, anyagi segítségek nélkül, amikor nők férfi nélkül még utazni se utazhattak. Sőt, a külföldre utazáshoz is férje és apja írásos engedélye kellett.

Ez azonban még mind semmi, hiába végezte el az egyetemet, lett szenzációs gyógyító, és szeretett volna hazájában gyógyítani, nem honosították diplomáját, mert nem volt érettségije. A korban, amikor a nőknek érettségizniük nem lehetett.

Hallgasd meg a Micsoda nők voltak! podcastunk legújabb, Hugonnai Vilma hihetetlen életéről szóló epizódját:

És ha nem csak hallgatnál, hanem néznél is minket, akkor nézd meg az adásról készült videocastot:

Galériánkból pedig egy másik micsoda nő, Karády Katalin életéről tudhatsz meg még többet!