JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Hogyan tanultam meg betét és más eszköz nélkül menstruálni?

Borítókép: Hogyan tanultam meg betét és más eszköz nélkül menstruálni? Forrás: Getty Images
Mások elengedett kézzel tudnak biciklizni, én meg betét nélkül tudok menstruálni. És más menzeszes eszközt sem használok, nem csalok. 7 éve. Elmesélem röviden, mi a titkom.

A menzesz a legtöbb nőnek nyűg

A legtöbben utálják, nyűg nekik, szenvednek tőle, elviselik, kibírják. Nekem meg könnyű. Felfedeztem magamnak egy szenzációs imádnivaló, vagány menzesz-verziót. Mások elengedett kézzel tudnak biciklizni, én meg betét nélkül tudok menstruálni. Más menzeszes eszközt sem használok, 7 éve.

Ez ugyanaz, mint freebleeding?

Nem. Ez a menzesz-verzió sokkal több annál, mint szabadon folyni hagyni a bugyiba, vagy a törülközőre, amit a székre tesz valaki maga alá. Nem húzok magam után vércsíkot se otthon, se az utcán. Begyakoroltam, mikor kell kimennem a wc-re vért kiengedni.

Menzesz-Evolúció

Mi lenne ha nem csak a menzeszes eszközök lehetnének egyre jobbak, hanem mi nők is fejlődhetnénk? Szintet léphetünk. Felfedezhetjük, mire képes még a testünk. Azon túl, amit eddig gondoltunk róla. Ahogy a kisbabák is megtanulják, hogy egy idő után már ne a pelusba végezzék a dolgukat, úgy mi nők is meg tudjuk ezt tanulni a menstruációnkkal. Ahogy érezzük, hogy menni kell pisilni, meg tudjuk tanulni, mikor jelez a testünk, hogy menni kell vért kiengedni. Tudom ez egy kicsit szemtelen hasonlat, kicsit provokatív. Ez a sokaknál kiveri a biztosítékot, és felcsattannak, hogy de a záróizom nem is tudja megtartani a menstruációs vért. Nos ezt én nem is állítom.

Míg a záróizmokat pisiléskor annak megtartására használjuk, menstruáláskor épp ellenkezőleg, a menzeszes vér távozásának szelíd segítésére. Érdemes tesztelni, kipróbálni a piros pöttyös napokon a wc-n ülve megfigyelni, mit történik, ha mozgatjuk a záróizmainkat. Ha összehúzzuk-elengedjük, összehúzzuk-elengedjük, több menzeszes vér fog távozni. És ugye minél több folyik a wc-be, annál kevesebb megy majd a betétbe. Végülis logikus. Így fokozatosan egyre kevesebb betétre, tamponra, vagy más eszközre lesz szükségünk.

Sok nő ösztönösen így csinálja

Sokan mesélik, hogy jé, ők ezt már régóta így csinálják. Ha kicsit jobban odafigyelünk a testünkre, hogy mit mond nekünk, kapunk ám ilyen ötleteket tőle. Érdemes odafigyelni rá, megtanulni beszélni a testünk nyelvét. Kommunikálni vele. Én például megbeszéltem vele, hogy ha éjszaka ki kellene mennem vért kiengedni, ébresszen fel. Hogy ne vérezzem össze az ágyneműmet. Megteszi. Szól. Olyan szívességet is tett már meg nekem, hogy egy pár nappal korábban, vagy később jött meg, mert a nyaralás miatt nekem úgy kényelmesebb, kellemesebb volt a menzesz időpontja. Lehet a testünkkel egyezkedni. Nagyon izgalmas!

A menstruációs szegénységet is lehetne másképp megközelíteni

Vannak nők, akik nehéz anyagi helyzetük miatt nem tudnak maguknak menzeszes eszközöket vásárolni. Támogathatjuk őket betétekkel. De emellett szívem szerint azt is megosztanám velük, hogy megtanulható betét nélkül is menstruálni.

Mostanában menők a csomagolásmentes boltok

Nos a menzesz is lehet csomagolásmentes. Ha belegondolunk, mekkora betét-és tamponhegyet termelünk mi nők azalatt a 35-40 év alatt, amíg menstruálunk... Nem kicsit. A tudatos menstruálással hozzájárulhatunk ahhoz, hogy nagy mértékben csökkentsük az eldobható termékekből felhalmozott szemétmennyiséget. Ez hatalmas előrelépés a környezetünk védelmében. Lehet valakit ez is motivál abban, hogy áttérjen egy tudatos menstruálásra.

Mit tanítsunk a gyerekeknek?

Szívügyem, hogy a szabad menzesz ötlete sok-sok nőhöz eljusson. Ami a leginkább lelkesít, hogy ezt a könnyű verziót adjuk tovább a gyerekeknek, a kislányoknak, nagylányoknak. Arra a csekély 35-40 évre, amíg menstruálni fognak. Nem mindegy milyen a menzeszük minősége, a testükkel való kapcsolatuk. Ez tanulható.

Hogy tudhatsz meg erről még többet?

Egy vagány, szeretnivaló menzesz-verziód lehet, ha akarod. Egy szeretéssel, bizalommal teli kapcsolat a testeddel. Ha kíváncsi vagy, pontosan hogyan csinálom ezt a furabogaras menzeszelést, megtalálsz a Facebookon a „Piros pöttyös napok - betét nélkül könnyedén“ nevű csoportomban. Ahol erről írok, mesélek, kérdésekre válaszolok. A Facebook csoportomban már megosztott tartalmakból megjelent egy mini-könyv is, a címe: Piros pöttyös napok - betét nélkül könnyedén. Ha van kedved gyere a fb-csoportomba, beszélgessünk a menzeszről! Vagy olvasd el a könyvet, add kölcsön a szomszédasszonyodnak, a barátnődnek. Vidd hírét, hogy így is lehet menstruálni, könnyedén, vagányul.

Csak marketingduma

Valaki azt írta nemrég, hogy amit hirdetek, csak cukormázas marketingduma. Igaza van. Valóban marketingduma, színtiszta reklám. Azt reklámozom, hogy gyere, kezdj el kommunikálni a testeddel, és fedezd fel a benned lévő csodákat. Mert tényleg vannak bennünk csodák. S elkezdhetjük végre végre felfedezni őket, valamit kezdeni velük. Benne vagy? Jajj de jó!!!

Fájdalommentes piros betűs napokra vágysz? Íme pár természetes módszer, ami segíthet!