Mikor jön az ősz és mi az az évszakváltó hidegfront?

Borítókép: Mikor jön az ősz és mi az az évszakváltó hidegfront? Forrás: Unsplash/Johannes Plenio
Az évszakok fokozatosan folynak át egymásba. Kivéve az ősz közeledtével: ott pontosan tudni, mikortól „zsong, jajong-busong a tájon”.

Rendben: megvan az első tavaszpont, amikor február végén kisüt a nap, és érzed, hogy a föld is melegszik már. Az első strandolás jelenti a nyár eljövetelét. Tél elején pedig, amikor bőrözni kezd a pocsolyák teteje, és dér csípi meg a csipkebogyót, tudhatjuk, hogy nemsokára itt a karácsony. De ezek mind olyan kezdőpontok, amelyek nem váratlanul, drasztikusan érkeznek, hanem a folyamatosan csökkenő vagy emelkedő hőmérsékletek miatt számíthatunk rájuk.

Nem így az évszakváltó hidegfrontra, amely pontot tesz a nyár végére, és átveszi a trónt az ősz. Az évszakváltó hidegfrontot a sokszáz éves népi megfigyelések alapján augusztus 20-a környékén várhattuk: a villámlással-dörgéssel és zivatarokkal érkező heves légköri események véget vetettek a strandidőnek. És ugyan utána még visszatért a meleg, jött a vénasszonyok nyara, de a tikkasztó forróságnak arra az évre búcsút mondhattunk.

A globális klímakatasztrófa (nyugodtan hívjuk így; nem túlzás!) viszont ezt is megváltoztatta. Az évszakváltó hidegfront időpontja mind jobban kitolódik, és egyre inkább szeptemberre helyeződik. Idén egyszer már belengették nekünk a meteorológusok, méghozzá az augusztus 30-31-iki hidegfrontnál, de ez a lehűlés nem volt elég erős ahhoz, hogy kicsinálja a nyarat. Ehhez ugyanis az kell, hogy a nyári, anticiklonális, déli áramlás irányt váltson, és északról beengedje a Kárpát-medencébe a hideg légtömegeket. A jelenlegi előrejelzések alapján ez szeptember 19-én fog megtörténni, és a friss modellszámítások szerint nem lesz nagy égzengés, hanem csak egy szelíd, de érezhető, gyors átmenet. (És természetesen, ismerve az előrejelzések pontosságát: ez addig simán változhat.)

Hogy jobban átérezhessük ezt az egészet, mindehhez itt van Paul Verlaine verse, Tóth Árpád fordításában:

Őszi chanson

Ősz húrja zsong,
Jajong, busong
A tájon,
S ont monoton
Bút konokon
És fájón.

S én csüggeteg,
Halvány beteg,
Míg éjfél
Kong, csak sirok,
S elém a sok
Tűnt kéj kél.

Óh, múlni már,
Ősz! hullni már
Eresszél!
Mint holt avart,
Mit felkavart
A rossz szél...

Unod már, hogy minden beszélgetés indítója az időjárás? Íme néhány tipp ehelyett!